Geleneksel Turk Tiyatrosu Tarih
Geleneksel Turk Tiyatrosu Tarihi Hakkında Bilgi

Turk Tiyatrosu, Turklerin Orta Asya'da yaşadıkları donemlerin birtakım torenleri ve taklit gosterileriyle başlayan tiyatro etkinliklerini ifade eder. Tiyatro sanatının gelişmesi Turkler'in Anadolu'ya gelmeleri, ozellikle de İstanbul'u fethetmeleri (1453) ve burayı başkent yapmaları ile daha da hızlanmıştır. Bu donemden sonraki Turk tiyatrosu geleneksel tiyatro ve batı etkisi altında gelişen tiyatro olarak ele alınabilir.

II. Meşrutiyet'in ilan edilmesiyle (1908) gelen ozgurluk ortamı İstanbul'da tiyatro yaşamına da buyuk bir canlılık kazandırdı. Anayasanın yurttaşlara tanıdığı yonetime katılma ve denetleme haklarını kullanmak isteyen bircok yazar ve sanatcı goruşlerini yansıtmak icin tiyatroyu elverişli bir arac saydı.

Cumhuriyet doneminde İstanbul Turkiye'deki tiyatro etkinliklerinin merkezi oldu. Kurtuluş yıllarının coşkunluğu, cağdaşlaşma cabalarının ustyapı kurumlarında yoğunlaşan belirtileri tiyatroya da yansımaktaydı. Kadın ve erkeklerin tiyatroya birlikte gitmeleri de bu değişimin orneklerindendir. Ayrıca, daha cumhuriyetin ilk yıllarında kadın oyuncu sorunu cozumlenmiş, Darulbedayi'de oynanan Othello'da Desdemona rolunu Bedia Muvahhit, Emilia'yı ise Neyyire Neyir canlandırmıştır.

1990'lı yılların sonlarından itibaren bakıldığında, uluslararası arenada da onde gelen yazarları arasında başlıca ismi gecenler, Tuncer Cucenoğlu, Memet Baydur, Ferhan Şensoy, Uğur Uludağ'dır. Tuncer Cucenoğlu, daha geleneksel tarzda yaklaştığı, yazını ile ozellikle Balkan ulkelerinde buyuk ilgi ile karşılandı.