Geleneksel Turk Muziği Vurmalı Calgılar
Geleneksel Turk Muziğinde Kullanılan Vurmalı Calgılar
Turk sanat muziğinde kullanılan başlıca vurmalı calgılar kudum, tef, bendir, halile, darbuka ve santurdur.
Kudum, yarım kure biciminde, uzerine deri gerilmiş bir cift bakır kÂseden oluşur. KÂselerin capı yaklaşık olarak 30 santimetredir. Devrilmemesi icin, ici pamuk dolu meşin simitlere oturtulan kudum, "zahme" adı verilen bir cift cubukla calınır. Sesin daha az ve daha tok cıkması istendiğinde, zahmelerin ucuna kece sarılır. Kudum kÂseleri arasında, ses acısından genellikle dortlu aralık {la-re, sol-do, do-fa gibi) bulunmasına dikkat edilir. Bu hem derilerin gerginliğini, hem de kalınlığını farklı tutmakla sağlanır.
Tef ya da def Turk muziğinde eskiden beri kullanılan bir vurmalı calgıdır.
Bendir ya da daire, capı 50 santimetreyi bulabilen buyukce teftir. Genellikle zilsiz olan bendir, tekke muziğinde olduğu gibi, dindışı muzikte de kullanılmıştır.
Darbuka, pişmiş topraktan ya da metalden govdesine deri gerilerek yapılan, buyuk olasılıkla cok eski bir Arap calgısıdır.
Santur, kanuna benzer telli bir calgıdır. Tellerinin metal olması ve bunların mızrapla değil, kucuk ahşap tokmaklarla titreştirilmesiyle kanundan ayrılır.
Davul Turk halk muziğinin en onemli vurmalı calgılarındandır. Basık bir silindir gorunumunde olan davulun kasnağı esnek ağaclardan, bukulerek yapılır.
Turk halk muziğinde davuldan başka, dumbelek ya da dumbek denen toprak darbuka, zilli maşa (tahta), kaşık, zil (parmaklarla calınabilecek kadar kucuk bir tur halile ya da metal kastanyet), calpara (ya da şakşak) gibi vurmalı calgılar da kullanılır.
alıntı
Geleneksel Turk Muziği Vurmalı Calgılar
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●22 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Geleneksel Turk Muziği Vurmalı Calgılar
-
13-09-2019, 04:23:16