Mevlana anlatıyor...........
'' Birgun Konya carşısında atımla geziniyor,eve oteberi almak icin cevreyi kolacan ediyordum.
Birdenbire karşıma pejmurde kılıklı,sacı-sakalı birbirine karışmış bir pir-i fani cıktı.Atımın dizginlerini sıkıca tutup sordu ;
Şimdiye dek neler yazdın ,neler okudun ,anlat bakalım evlat ?
Acıkcası bu sorgudan hic hoşlanmamıştım.Bu adam hangi cur'et ve cesaretle atımı durduruyor ve benden hesap soruyordu.Ben yalnız Konya'da değil tum yakın ve uzak cevrede bilinen,aranan,sohbetine doyulmayan,alim,fazıl ve feraset sahibi,kitapları okunan bir insandım.
Kimsin,nesin,nerelisin ? Diyecektim,ama adamın gozlerinde sanki şimşekler art arda cakıyor,sabit bakışlarla beni ezecekmiş gibi suzuyordu.
Ben cok kitap okudum,cok kitap yazdım Diye cevapladım.
İhtiyar guldu...
Boşuna okuyup nafile yere yorulmuşsun cocuğum dedi.
Sonra ilave etti.
O yazdıklarının hepsini yırt at, ya da yak !
Ne munasebet,ben onları yazabilmek icin yıllarca kitap okudum dedim.
O hic oralı olmadı.Elleriyle atımın dizginlerinden sımsıkı tutarak aynen şoyle konuştu ;
Sen Kendini OKU Evladım, Kendini OKU !
İşte ne olduysa ondan sonra oldu; donup kaldım.Uzun sure hareketsiz ,at sırtında kalmışım.İhtiyar doğru soyluyordu.Gercekten ertesi sabah yazdıklarımın hepsini attım.Okuduklarımı da yaktım.
Benim hocam,benim oğretmenim,benim velinimetim,benim murşidim işte bu Tebrizli Şems'ti.Ona Şems-i Tebrizi derler.Ondan cok şeyler oğrendimse de,oğrendiklerimin aslı ve esası tek kelimede gizlidir.
Allah'ın tekliği,birliği ve benzemezliği olan TEVHİD ! ''
Husameddin Celebi , Mevlana'ya sorar
'' Efendimiz , eğer biz 'hic' isek , 'Siz nerede olursanız,o sizinle beraberdir' (57/4) ayetine nasıl bir anlam vereceğiz ?
Mevlana eliyle bir işaret yaparak onu susturdu. '' O zaman Mesnevi'ye yaz bakalım. '' dedi.
Ey suya susamış insan ! Su onunde duruyor,aradığın senin yanındadır sen yine onu istersin.
İnci de denizin dibinde , acaba deniz nerde diye sorup duruyor,sedef gibi olan hayal,ona bir perdedir.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Mevlana'yı MEVLANA Yapan Kimdi ?
-
13-09-2019, 03:29:36