Dort Dirhemlik Gomlek
Ashab-ı Kiram'dam Ebu'd-Derda r.a. Hazretleri anlatıyor:
Gunun birinde bir gomlek almak icin carşıya cıkmıştı. Yolda Ebu Zerr r.a. Hazretleri onunla karşılaştı, nereye gittiğini sordu. Ebu'd Derda r.a. dedi ki:
- On dirheme bir gomlek satın almak istiyorum. Ebu Zerr r.a. ise:
- Dikkat edin! Ebu'd-Derda musriflerdendir! diye seslenmeye başladı. Ebu'd-Derda r.a. gizlemek istediyse de bunu yapamadı ve dedi ki:
- Ebu Zerr, boyle yapma! Benimle gel de beni sen giyindir.
Birlikte carşıya gittiler. Ebu Zerr, Ebu'd-Derda'ya onun parasından dort dirheme bir gomlek alıverdi.
Ebu'd-Derda r.a. diyor ki:
Donup gelirken, avret yerlerini bile kapatmaktan uzak, cıplak bir adama rastladım. Onu ortusune dikkat etmesi icin uyardım. O ise ortunecek elbisesi olmadığın soyledi. Ben de aldığım giysiyi ona verdim. Carşıya donup dort dirheme bir gomlek daha aldım.
Evime donerken, bu kez de yolda ağlayan bir hizmetci kadın gordum. Ona nicin ağladığını sordum. Şunu soyledi:
- Yağ konan kabım kırıldı. Aileme donmek icin de gec kaldım.
O kadınla birlikte carşıya gittim. Bir dirheme ona bir kap yağ alıverdim. Bu defa kadıncağız dedi ki:
- Ey efendi, bana yapacağın iyiliği yaptın. Aileme kadar da benimle geliver. Cunku ben eve gec kaldım. Beni dovmelerinden korkuyorum. Benimle gelirsen, belki bana dokunmazlar.
Onunla beraber efendisine gittim ve ona dedim ki:
- Hizmetciniz gec kalmış da onu dovmenizden endişe etmiş. Bunun icin benimle birlikte size gelmemi istedi, onun icin buradayım.
- Madem seninle gelmiştir, dedi adam; artık o Allah icin hur ve serbesttir!
Bunu gorunce kendi kendime dedim ki:
- Ebu Zerr benden doğrusunu yaptı. Toplam on dirheme bana bir gomlek alıverdi, bir fakire de bir gomlek giydirdi, bir koleyi de hurriyetine kavuşturdu.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Dort Dirhemlik Gomlek
-
13-09-2019, 03:27:16