UCARSU
Abdal Musa, tekkesine yeni canlar, muritler kazanmak icin sırtında heybesi koy koy dolaşırmış. Yine Elmalı civarında, Tekke koyu yakınlarında dolaşırken, Gombe’nin batısındaki Ucarsu’yun arkasında bulunan bir koye gitmiş. Koy halkı o kadar fakir, o kadar fakirmiş ki, kuraklık yuzunden ekinleri bir turlu yetişmez olmuş. Abdul Musa ‘ya ikram edecek evlerinde neredeyse bir parca kuru ekmek bile yokmuş. Abdul Musa bu hallerini gorunce cok acımış ve onlara:
- “Ben size su verirsem, siz de elde edeceğiniz urunden bana pay verir misiniz?” diye koylulere sormuş. Koyluler:
Ne demek, sen yeter ki bize su sağla, payın sozu mu olur..” diye soz vermişler.
Bunun uzerine Abdul Musa asasını yere vurarak yerden su fışkırmış. Koyluler buna cok sevinmişler. 0 yıl da bir bolluk, bir bolluk olmuş ki, deme gitsin. 0 yıl cok bol urun sahibi olmuşlar.
Ancak Abdal Musa, hasat bitiminde, koylulerin soz verdiği urunu almaya geldiğinde, onu tanımamazlıktan gelmişler. Abdul Musa, “Hani bana urununuzden belirli bir pay verecektiniz” diye hatırlatınca:
- “Hadi be derviş var git işine, bu suyu bize Allah verdi, sen de kim oluyorsun?” demişler.
Abdul Musa, koylulerin bu donekliğine cok kızmış ve onlara bir bedduada bulunmuş:
- “Siz yazın icmeye su, kışın gecmeye yol bulamayın” demiş.
İşte o gun bu gundur kupkuru dağ yamacında taşlar arasından fışkıran ve adeta ucarcasına gurul gurul akan sular, yaz aylarında Elmalı ovasına, kışın ise Kaş Ovası’na akar olmuş. Abdal Musa’nın bedduası tutmuş ve o tarafta oturan koyluler, kışın suyun coşkulu akmasından gecmek icin yol bulamazken, yazın sıcak aylarında da, kaynak Elmalı yakasına aktığından icecek su bulamazlarmış.
Ne ilginctir ki, burada kaynayan suyun Elmalı yakasına bakan bolumu kış aylarında kalın buz duvarı ile bir set oluşturduğundan her yıl mayıs ayı başına kadar, suyun ihtiyac olmadığı aylarda Kaş tarafına akar ve buna o yore halkı “Şeytan Suyu” adını vermiş. Mayıs ayından itibaren kaynak başındaki buzlar cozulunce, bu kez suyun en gereksinim olduğu aylarda Elmalı Ovası’na akmaya başlar. Elmalı tarafında oturanlar da, gereksinimleri olduğu zaman kendi taraflarına akan bu coşkulu suya “Ucarsu” adını vermişlerdir.
Bu Suyun yakınında yer alan dağın tepesinde bir de “Yeşil Gol” vardır. Bu gol kenarında her yıl Abdal Musa muritleri tarafından, dede onderliğinde cem yapılır, semahlar donulur, sofralar kurulur, lokmalar dokulur. Kutsal bir su olarak kabul edilir.
Alıntıdır...
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Abdal Musa - Ucar Su
-
13-09-2019, 03:13:09