Ashabdan Enes bin malik (r.d ) anlatıyor:
Hz peygamber'in (s.a.v) ashabı icinde Ebu Ma'lek diye birisi vardı. Bu zat, Şam ile Medine arasında tuccarlık yapardı.
Kendisi Allah Tealaya tevekkul ederek bir kafileye katılmaz kendisi , yalnız gidip gelirdi. Bir defasında Şam'dan Medineye doğru gelirken onune at uzerinde bir hırsız cıktı.
Dur dur! " diye bağırdı. Tuccar durdu ve hırsıza,
"İşte malım , al senin olsun; beni bırak dedi. Hırsız,
"Ben malı istemiyorum, seni oldurmek istiyorum" dedi.
Tuccar,
Beni oldurup eline ne gececek? İşte malım , senin işine yarar, al da beni bırak!" dedi. Hırsız aynı sozleri tekrar etti, onu oldureceğini soyledi. Tuccar,
"Oyleyse bana biraz musade et de bir abdest alıp namaz kılayım, yuce Rabbime dua edeyim" dedi Hırsız,
"İstediğini yap " dedi.
Ebu Ma'lek, abdest aldı, sonra namaz kıldı; namazdan sonra ellerini actı ve şoyle dua etti:
"Ya Vecud... Ya Vedut...
Ya Zel-Arşi'l-Mecid
Ya Mubdiu Ya Muid
Ya Fe'alun Lima yurid
Es-eluke bi nuri vechikellezi melee erkane arşik
Ve es-eluke bi kudretikelleti kaderte biha ala halkık,
Ve bi rahmetikelleti vesiat kulle şey'in
La ilahe illa ente
Ya Muğis, eğisni."
Manası:
"Ey yuce dost, ey yuce arşın sahibi!
Ey yoktan var eden, var ettiğini yok eden rabbim!
Ey her istediğini yapan Allahım!
Arşın her yanını dolduran Zatının nuru hurmetine,
Butun mahlukata hukmettiğin kudretinin azametine,
Her şeyi kuşatan rahmetinin bereketine,
Senden istiyorum.
Senden başka ilah yoktur.
Ey caresizlerin yardımına yetişen Allah'ım, bana yardım et".
Bu duayı uc kez tekrarladı.
Duasını bitirir bitirmez boz renkli, yeşil elbiseli bir atlı belirdi. Elinde nurdan bir mızrak vardı.Hırsız kendisine yaklaşınca atlı ona hucum edip mızrağı oyle bir vurdu ki, hırsız atından yuvarlandı. Sonra tuccara donerek,
"kalk onu oldur" dedi. Tuccar,
" Sen kimsin? Ben bu zamana kadar hic kimseyi oldurmedim. Onu oldurmek hoşuma gitmez" dedi.O zaman atlı gidip hırsızı oldurdu, sonra tuccarın yanına geldi ve ona şoyle dedi:
"Ben ucuncu kat gokte bulunan bir meleğim. Sen ilk dua ettiğin zaman goğun kapılarının gıcırdayıp ses verdiğini işittik ve, "Yeni bir olay oluyor !" dedik. Sen ikinci kez dua yapınca goğun kapıları acıldı.Sonra ucuncu kez dua edince, Cebrail gelerek,
" Şu anda darda kalmış kula kim yardım eder? dedi. Ben yuce Allah'dan o hırsızı oldurme işini bana vermesini istedim, izin verildi ve sana yardıma geldim.
Ey Allah'ın kulu, Şunu Bil, "KİM BAŞINA GELEN HER TURLU SIKINTI VE MUSİBETTE SENİN YAPTIĞIN DUA" ile dua yaparsa, Allah Teala onun sıkıntısını giderir,kendisine yardım eder!".
Bu tuccar sağ-sağlim Medine'ye dondu, Hz peygamber (s.a.v.) yanına geldi, başından gecenleri ve yaptığı dua'yı kendisine anlattı. Hz peygamber(s.a.v) ona,
"Allah Teala sana kendisiyle dua edinince kabul ettiği, bir şey istenirse verdiği guzel isimlerini oğretmiş" buyurdu...
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Yeter ki İstemesini Bil
-
13-09-2019, 03:07:23