Hayber yahudilerinden Amir'in, Yesar adında Habeşli zenci bir kolesi vardı ve bu kole onun davarını guderdi.

(Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in, Hayber kalelerinden bazısını kuşattığı zaman) Yesar Hayberlilerin silaha sarıldıklarını gorunce, onlara:

"Ne yapmak istiyorsunuz?" diye sormuştu. Onlar da:

"Şu Rasûlullah olduğunu iddia eden kişi ile carpışacağız" demişlerdi.

Rasûlullahsozu, Yesar'ın kalbine işledi. Davarını surup Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in yanına geldi.

"Ey Muhammed! Sen, neler soyluyor ve nelere davet ediyorsun?" diye sordu.

Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem:

"İslamiyete, Allah'dan başka ibadete layık ilah bulunmadığına şehadete, Allah'dan başkasına ibadet etmemeye ve benim, Allah'ın rasulu olduğuna şehadete davet ediyorum." buyurdu. (Vakidi - Megazi)

Yesar, Musluman olunca:

"Ya Rasulallah! Ben, siyah tenli, cirkin yuzlu, pis kokulu ve varlıksız bir adamım. Şu yahudilerle carpışır ve olursem, cennete girer miyim?" diye sordu.

"Evet " buyurdu. (İbni Kayyım - Zadu'l-mead)

Yesar:

"Ya Rasulallah! Ben, şu davarların sahibinin işcisiyim. Bu davarlar, benim yanımda bir emanettir. Şimdi, ben, bunları ne yapayım?" diye sordu.

Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şoyle buyurdu.:

"(Onları, karargahtan cıkar Onlara, bağır ve ufak taşlar at . Muhakkak ki yuce Allah, sana emanetini iade ettirecektir.) Onlar, sahiplerinin yanına doneceklerdir." (Siyeri İbni Hişam)

Yesar, hemen kalkıp yerden bir avuc kum aldı, davarların yuzlerine attı ve:

"Sen, sahibine don. Vallahi, ben, artık sana sahip olmayacağım" dedi.

Davarlar, sanki coban tarafından suruluyorlarmış gibi kaleye girinceye kadar topluca gittiler, sahiplerinin yanına donduler.

Yahudi Amir, kolesinin Musluman olduğunu anladı. Ali Radıyallahu Anhu, sancağı cekip kaleye dalarak carpıştığı sırada, Yesar da onun yanında carpıştı. (Vakidi - Megazi)

Yesar, yahudilerin attıkları bir taşla şehid oldu. Allah'a, bir vakit bile namaz kılmak fırsatını bulamadı. Yesar, Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in yanına getirildi. Arkasının uzerine yatırıldı. Uzerine, bir ortu ortuldu.

Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem, ona donup baktı. Ashab-ı kiram da, donup baktılar. Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem, ondan hemen yuzunu cevirdi.

Ashab-ı kiram:

"Ya Rasulallah! Ondan, nicin yuzunu cevirdin?" diye sordular.

"Şimdi, onun yanında cennet hurilerinden iki zevcesi bulunuyor. Şehid, vurulup yere duştuğu zaman, cennet hurilerinden iki zevcesi gelip yuzunden tozları silerlerken: "Allah, seni toza toprağa bulayanın yuzunu toza toprağa bulasın! Seni, oldureni oldursun" derler. (Siyeri İbni Hişam)

"Allah, bu kuluna ikram edip onu hayra sevk etti. Allah'a, hic secde etmediği halde, cennet hurilerinden ikisini, onun baş ucunda gordum" buyurduktan sonra:

"Allah, senin yuzunu ve kokunu guzelleştirsin. Varlığını da coğaltsın" diyerek dua etti. (İbni Kesir - Sire)