Yaşlı bir adam, Selcuklu Veziri NizÂmu’l Mulk’un huzuruna girmek istedi. NizÂmu’l Mulk, ihtiyacını sordu. Adam,
- Ben, AllÂh Rasûlunun (s.a.v.) elcisiyim. Sultan Melikşah’la goruşeceğim.” diye cevap verdi. NizÂmu’l Mulk “bu sozun izÂhını” istedi.
İhtiyar adam
- Eğer beni onun huzuruna cıkarırsanız mesajımı ileteceğim. Aksi halde onu gorene ve bende olan şeyi ona nakledene kadar bekleyeceğim, dedi.
NizÂmu’l Mulk, Sultanın yanına cıktı ve ihtiyarın soylediklerini nakletti. İhtiyar adam huzura alınınca Sultan’a şoyle dedi:
- Bircok kızım var; ancak fakir olduğumdan evlilikleri icin gereken ceyizi temin etme imkÂnına sahip değilim. Bu yuzden her gece AllÂhu TeÂlÂ’ya dua edip bana kızlarımın ceyizini hazırlayacak imkÂnı ihsan etmesini istedim. Filan ayın cuma gecesi, yine onlar icin yardım dileyerek uyudum.
RuyÂmda AllÂh’ın Rasûlunu (s.a.v.) gordum. Bana şoyle dedi:
-Kızının ceyizinde gerekli şeyleri ihsan etmesi icin her gece AllÂhu TeÂlÂ’ya yalvaran sen misin?” “Evet y RasûlallÂh!” dedim. Bana Sultan Melikşah’ın adını verdi. “Ona git, AllÂh’ın Rasûlunun (s.a.v.) kendisinden kızların icin gerekli ceyizi satın almasını istediğini soyle.” dedi. Ben “Ey AllÂh’ın Rasûlu, benden bir işÃ‚ret isterse ona ne diyeceğim?” diye sordum. O da.
- Ona işaret olarak her gece yatmadan once TebÂreke sûresini okuduğunu soyle, dedi.
Sultan Melikşah bunu işitince,
- Bu doğru bir işÃ‚ret, zîr bunu AllÂhu TeÂlÂ’dan başka kimse bilmiyor. Hocam bana her gece yatmadan once bunu okumamı emretmişti. Ben buna hep devam ettim.” dedi. İhtiyara, kızlarının ceyizi icin gerekli her şeyin verilmesini emretti. Ayrıca ihtiyara hediyeler verdi.