Şehitlerle ilgili tiyatro metni
Şehitler haftası konulu tiyatro
CANAKKALE GECİLMEZ
(1SAHNE (SEVKİYAT)
(Perde acılır Sahnenin bir tarafında davul vardır Davulun tokmağı havada beklerken bir marş calınır )
DAVULCU : Ey ahali! Ecdad yadigarı vatanımıza saldıranlara haddini bildirmek icin Devlet icin, vatan icin, millet icin; teninde canı, kalbinde imanı, dizinde dermanı bulunan herkes, bugun oğlen vakti Carşı Caminin avlusunda toplansın (Davul) Sevkiyat vaaaaar! (Davul) Duyduk duymadık demeyin (Davul) Kuffar ustune mukaddes cihad ilan edilmiştir (Davulcu bağıra cağıra sahneden cıkar)
İHTİY AR : Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaşlarda idik Mukaddes cihad dediler,Galicya 'ya cağırdılar Suveyş'te, Sina'da vuruştuk Allahuekber dağlarında karlara gomulduk(Duraklar) Şimdi de Canakkale diyorlar (Kukrer) Yaşlıyım ama ihtiyar değilim inanan insan ihtiyarlamaz Kolum Sina colunde kaldı Canım Canakkale sırtlarında kalsa cok mu? (Mahsun) Kabul etmediler (Dirilir) Yerime oğlum gidecek, benden kalan boşluğu Salih'im dolduracak (Asker elbiseli dort genc sahneye girer Biri Salih'tir)
İHTİYAR : (Genclere bakarak) - Hepiniz mi?
BiR AGIZDAN: - Hepimiz!
İHTİY AR : - Canakkale'ye mi?
BİR AGIZDAN: - Canakkale'ye!
İHTİY AR : (Salih'in karşısına doğru yurur)-Gelemediğim icin uzgunum oğlum,Salihim
SALİ H : -Gavura biz yeteriz baba
BiR AGIZDAN : - Biz yeteriz!
iHTİY AR Heybetli)- Yerimi dolduracaksın Salih!
SALİH :-Benden sonra da oğlum,baba
BİR AGIZDAN ğullarımız
İHTİY AR :-Sonra da torunlarımız!
BİR AGIZDAN:-Sonra da torunlarımız
İHTİYAR :-Duşmana mezar olacak toprağımız'
SALIH :-Hic meraklanma baba,mevzileri boş bırakmayacağızSen musterih ol
İHTİYAR :-(Salih'e sarılır)-A1lah yardımcın olsun(Ayrılır)Benim icin de kurşun sık gavura(İc cekerek) Anan da sağ olup gorseydi yiğidiniGit artık gecikme(kucaklaşırlar)
SALİH Elini oper)-Hakkını helal et baba
İHTİY AR Ağlamaklı)-Helal olsun Hepinize uğurlar olsunGavuru def etmeden donmeyinBundan sonra koyunuz yok,eviniz yok,aileniz yokHerşeyinizle cephenin malısınız(Ağlar)Uğurlar ola!
2SAHNE (EŞLERİN VEDALAŞMASI)
ASKER-GELİN DiY ALOGU (Rustem veya Memiş)
EMiNE: Ne var ne yok Bey?
MEMiŞYalandan soylediği belli olacak şekilde durgundur) İyilik,iyilik hanım
EMİNE:Ne oldu Bey? Sende bir hal var soyle hele, ne oldu?
MEMİŞ:Ağlamayacağına,uzulmeyec eğine soz verirsen anlatayım
EMİNEtelaşlıdır)Ne oldu Bey?Yoksa,yoksa kotu bir şey mi oldu?(Memiş sessizdirEmine,onun kolunu tutar )Soz,ağlamayacağım,cabuk soyle!
MEMİşuşmanlar Duşmanlarımız Boğazımıza sarılmaya Canakkale 'ye geliyorlarVatan,evlatlarından yardım bekliyor
EMiNE:Oyle mi? Cok mu gormuşler mut1uluğumuzu?(Emine boynunu buker,hafifce ağlar,gozyaşını siler) MEMİş:Hani ağlamayacaktın,soz vermiştin?
EMiNE:Ağlamıyorum ki Ne zaman gidecekmişsiniz?
MEMİŞ: Hemen
EMİNEUzgundur )Allah,size guc versin Mehmed'im!
MEMiŞ:Elveda Eminem! Bu sevda ,başka sevdaYurt aşkı derler buna (Duraklar) Olur da Canakkale'den
sağ donemezsem,bebeğim beni sorduğunda her şeyi anlat onaun deden,yurt yolunda şehit olmuştu:baban da
-2-
aynı şerefli yolda şehit oldu,deOna vatan sevgisinin buyukluğunu anlat Anlat ki ileride o da vatanı,bay-
rağı icin olmeyi goze alabilsinHer şeyden yuce tutabilsin vatanı
EMİNEağ salim doneceksin inşallah!
MEMİş:Benim gitme vaktim geldiHadi Allah'a emanet ol!
EMİNEur gitme,az bekle(Cıkar,hemen elinde kucuk bir mendille gelir Mendili Memiş"e uzatır) MEMİŞ:Nedir bu?(Mendil cıkınını acarMendilin icinde kucuk bir de bayrak da vardır)
EMİNE:Bu mendil,benim namusumun ve sana bağlılığımın sembolu(Bayrağı gosterir) Bu bayrak yuce mil*letimizin,bağımsızlığımızı n semboluBunu duşman ayakları altında ciğnetme Beni ve cocuğumuzu merak etmeBiz sabırla senin zaferle ve sağ salim koye donmeni bekleyeceğiz(Duygulanır)Haydi git,git artıkBir an once vatanın imdadına yetiş Yolun acık olsun
MEMİŞ:Allah senden razı olsun Hanım! Vatan, boyle analar ve kendine sadık evlatlar isterHoşcakal Hanım, Allah'a emanet ol! (Cıkarlar,perde kapanır)
3SAHNE (MUHAREBE-CEPHE)
(Cephede beş kişi Durmuş, bir kenarda dalgın duşunmekte Rustem ayrı bir koşede mektup okumakta Salih Cavuş nobette Deli Ali ile Memiş, karşılıklı bağdaş kurmuş, konuşmaktadır Deli Ali'nin sol gozu sarılıdır Efektten top tufek sesleri gelir)
MEMİŞ : (Deli Ali'ye) - Gozun ağrıyor mu hala?
DELİ ALi : (Eli kalbinde) - Gozum ağrısa ne ki,asıl yureğim ağrıyorDuşmanın Canakkale'yi gecmesi ihtimalini duşundukce, boğulur gibi oluyorum
MEMiş : - Hangimiz olmuyoruz ki? Gozunu merak etme, iyileşirsin inşallah
DELi ALİ : (Umursamaz) - Cift gozle arkaya bakmaktansa, tek gozle ileriye bakmak iyidir demişler Kuffar donanmasının yok olduğunu bir kere goreyim, diğer gozumu de vermeğe razıyım
MEMiş : (Huzunlu) - Yapma bre deli! Ulvi duygularınla eritme beni
DURMUŞ : (Memiş'e) - Bizim deli doğru soyler be Memiş Vatan uğruna değil bir goz, hepimiz can
vermeye geldik Yeter ki vatan sağ olsun Hem oyle kolay kolay vermeyiz bu toprakları Bizi ciğnemeden bir adım oteye gidemezler Alt cephede, Mustafa Kemal'in cephesinde cok zaiyatlar verdirilmiştir gavura
(Patlama sesi) e
SALİH CAVUŞUfka bakarak) - Kefereler yine gulle yağmurunu hızlandırdıKim bilir kac babayiğit şehit
oluyor her gullenin cehennem ateşinde
DELİ ALi : Bizim cavuş yine kitap gibi laf doşemekte Fena mı Cavuşum? Ateş cemberinden cennete
yol acılıyor Biz tıkandık kaldık şuracıkta
SALiH CAVUŞ: - Sen sus delilerin delisi! Sana kalsa gulleye karşı cakıyla yurursun
DELi ALi : - Cakıyla değil cavuşum, yurekle, (sarılı gozune elini surer) gavurun şarapneli gozume
değdi Ama yureğim sapasağlam hamdolsun Fakat, şu beklemek yok mu? Yarasız oldurecek beni
MEMİŞ : - Oyle deme bre deli, gozculuk vazifesindeyiz
DELİ ALİ : - Boşversene İşe yaramayız diye geri hizmete attılar biziAnzak cıkartmasında delilik
etmişim Kumandanın emrinden once sunguye davranmışım Yahu ne yapacaktım? Zebellah gibi Uc Anzak tepeme dikilince, buyur aslanım, hoş sefa geldiniz mi diyecektim? Sardım kurşunu, bastım sunguyu (ayağa fırlar tufeğine sarılır) Ben mi cağırdım sizi bre! diye bağırmışım Dunyanın obur ucundan vatanıma kast
etmeye gelmek var mı ha!
MEMİş : (Pantolonundan ceker) - Com hele, com hadi, heyecanlanma
DELİ ALİ : - Heyecanlanmamak ne mumkun yahu! Bak, Anafartalar'da Conkbayırında, Mustafa
Kemal'in kumandasındaki neferlere bak! Nasıl da vuruşuyorlar, goğus goğuse? Harp diye buna derim ben Bir de bize bak Sıkışıp kaldık burada gozculuk yapacağız diye Keşke Mustafa Kemal'in cephesinde olsaydım Burada beklemek olduruyor beni
RUSTEM : (Mektuptan başını kaldırır) - Heey! Sessiz olun yahu, bayramda mısınız Memiş?
Kardaşlık, cek şu delinin ipini, salma ustume
SALİH CA VUŞ : (Kalkar, yanlarına gider, coker) - Şehitlik istediğini biliyorum Fakat cesedin kimsenin işine yaramaz Yaşadıkca savaşabilirsin(Bakınır)Suyu olan var mı?
MEMİŞ : Kac haftadır kavrulmuş supurge tohumu yiyerek savaşıyoruz
DELİ ALi : - Ben ac karnıma savaşmaya hazırım şikayet ettiğin şeye bak
-3-
MEMİŞ: Şikayet etmiyorum da fena susatıyorSuyumuz da kalmadıSozum ona Mehmet Onbaşı su getirecekBir saat oldu gideli,hala donmedi(Matarasını cavuşa verir)Buyur Cavuşum,dudaklarını ıslatır hic değilse
SALİH CAVUŞ: Ver bakalım
DURMUŞ:Tufeğini doldurur) Bir gelen vaar!(silaha davranırlar)Durun! Bizim Mehmet Onbaşı geliyor
MEHMET ONBAŞISahneye girer,yanında yaralı bir İngiliz subayı vardırKolunu omuzundan gecirmiş,suruklemektedir) Herif, fena yaralanmış,inleyip duruyordu
SALİH CAVUŞSuyu dudaklarına goturmuşken ceker,Mehmet Onbaşıya uzatır)Al,icir şunu,belki biraz kendine gelir
MEMİŞ: Al başına bir daha! Bari su buldun mu?
MEHMET ONBAŞI:Ne gezer(İngilizi yere uzatır)Herifi o halde bulmamla sırtladım susyu muyu unuttum
DELİ ALİ: Hey buyuk Allahım! Bir de bana deli derlerŞu Onbaşının yaptığına bakın dostlar! Su yerine bir başbelası getirdi
MEHMET ONBAŞI:Mızlanma bre deli!Gonlumuz elvermedi işte(Matarayı İngilizin ağzuna dayar)İc lan, ic son suyumuzu!
DELİ ALİ: Oldu olacak bir de ziyafet cek bari!
MEHMET ONBAŞI:Oyle ya, doğru soylersin,belki karnı das actır garibin
DELİ ALİ: Hoppalaaaa!Bir de kuştuyu yatak serelim altına; belki uykusuzdurYahu biz mi davet ettik; buyur aslanım memleketimizi al diye?Basın kurşunu gitsin!
SALİH CAVUŞGeri cekilir,Deli Aliye İngilizi gostererek)Gel yap dediğini,hadi sık bir kurşun beyinciğine gebert!Hadi durma!Gozunun intikamını da almış olursun boylece
DELİ ALİTufeğini İngilizin kafasına doğrulturİngiliz korkuyla buzulur,dehşetle bakar)Geberteceğim seni!Niye geldin lan?Niye ha?
İNGİLİZ (Korkarak) No,no,no !
DELİ ALİTufeğini indirir) Yapamam Goz gore gore yardıma muhtac birini vuramam(Kızgın)Onlar yapıyor ama Ben niye yapamıyorum?
SALİH CAVUŞsırtını sıvazlar) Sen Turk oğlu Turksun be kocum!Yemez,yedirir:icmez,icir irsin(Duraklar)
Yapamayacağını biliyordum(Onbaşıya)Bir kere de ben gideceğim suya İnşallah,bir yaralı İngiliz de benim yoluma cıkmaz!(Gulumser)Kumanda sende Mehmet Onbaşı
DELİ ALİ :Bırak da ben gideyim Cavuşum Belki şehitliğe bir yol bulurumGoz acıp kapayana kadar donerim
RUSTEM Mektubu aceleyle cebine sokup gelir)Sıra bande,bu iş benim cavuşum Hadi izin ver de ben gideyim!
SALİH CAVUŞ:Oturun oturduğunuz yerde,gozculuğunuzu doğru durust yapın yeter! Ben,gideceğimVerin mataralarınızı! (Mataraları toplar,cıkarken donup hepsine bakarakHakkınızı helÂl edin
BİR AĞIZDAN:HelÂl olsun! (Cavuş cıkar)
DELİ ALİ: Kafese tıkılmış kuş gibiyim
DURMUŞ Gulerek) Kartal gibi
DELİ ALİ :Şakanın sırası değil, kafam kaynıyor
MEHMET ONBAŞIeliliğindendir(Arkadaşl arına donerek)Bağlayın şu deliyi de rahat edelim(Silah sesleri
artar)
DURMUŞElini gozune siper ederdurbunle bakar) Bir şeyler oluyor aşağılardaAllah bre! Buve zırhlısı batıyor!
DELİ ALİYanına fırlar) Dunya gozuyle bir kere goreyim(Durbunu alır,bakarSeyirciye donerek)Duşman zırhlısının battığını gordum ya, obur gozumu kaybetsem de gam yemem
MEHMET ONBAŞI: (Gidip bakar)Batan yalnız Buve değil arkadaşlar!Haclı dunyasının emelleri de batıyor
MEMİŞ:Ve Haclı emellerinin battığı yerde bayrağımız yeniden doğuyorHasta Adam,soluk almaya başladı
Osmanoğlu yeniden diriliyor
DURMUŞ:Şu gemi Queen Elizabeth değil mi? Bu koca demir yığını kacıyor galiba
DELİ ALİ:Hah haaa!Tam yol tornistan ettiGidinin kÂfiri geldiğinden beter donuyor
MEMİŞOnbaşıya) Şimdi kazandık mı biz bu cengi?
MEHMET ONBAŞI:Eli kulağındadır(Yaralı İngiliz,surunerek Memişin unuttuğu tufeği alır,ustuste tetiğe basar,once onbaşı vurulur)
MEHMET ONBAŞI:Yandım Allahım!(duşer)
-4-
RUSTEM:Aman Allahım!(duşer)
DELİ ALİİngilizi vurur) Kahpeee! İnsanlığı oldurdun
MEMİŞ: Alcaaak!
RUSTEM:Canakkaleyi gecemeyecekler,gecirtmeyeceğiz
(Duşer,tufeğine sımsıkı sarılır,kalır) (Muzik verilir)
(Sahneye Salih Cavuş girer,Elinde su dolu mataralar vardırManzarayı gorunce carpılırMataralar elinden duşer)
SALİH CAVUŞ:Alahım!(Mehmet Onbaşıya gider,nabzını tutar) Olmuş,şehit olmuş (Sonra umitle Rustemin yanına gider,nabzını tutarsevincle)Yaşıyor!
RUSTEMGozlerini acar,gulumsemeye calışır)Sen misin Salih Cavuşum?
SALİH CAVUŞ:Benim kardeşlik,bak,benim Su getirdim sana Nereden aldım suyu biliyor musun?Mus-
tafa Kemalin mevzisinden,onun neferlerinden aldım
RUSTEM:Onbaşının getirdiği İngiliz bitirdi bizi Bundan sonra suya ihtiyacım yokŞehadet şerbetiyle hararetim dinmekte
SALİH CAVUŞ: (Hafifce sarsar)Olmek yok ha! Cenkten kacmak yok ha! Bu cehennem gibi yerden Cennete
ucmak yok ha!Darılırım bak sonra
RUSTEM:Kacmak değil,gocmektir bu Salih Cavuşum Sağ donersen koye, oğlumu o maviş gozlu ufaklığımı benim yerime op olur mu?
SALİH CAVUŞ:Olur
RUSTEM ONBAŞI:Şehit olduğumu soyle ona(Birden kolunu kavrar)Vasiyetimdir Salih Cavuşum,duşma-
nı Canakkaleden kov İngiliz kahpeliğine tosladıkOnları burdan oteye gecirmeHadi soz ver!
SALİH CAVUŞGozlerini silerek)Soz sana,sozlerin en hası sana Oğlunu goreceğimOpeceğim deAma
Canakkale'yi birlikte savunacağızBu işte bizi yalnız bırakamazsın Anladın mı kardeşlik? Koye beraber doneceğiz Olmek kolay,şehitlik hepten kolay Kolayına kacma Bir kahpe kurşuna teslim olmaBoşuna mı sana Zaloğlu Rustem demişiz?Tufeğini bırakırsan namertsin be!
(Rustemin başı hafifce yana duşer,olur)
SALİH CAVUŞHafifce sarsar)Olmek yok ha!Cenkten kacmak yok ha!Sana soyluyorum Zaloğlu Rustem,gulsene kardeşlik!Baksana Buve battı,Queen Elizabeth kacıyorZafere yuruyoruzBaksana ha!(Rusteme bakar,olduğunu anlar,başını goğsune ceker,kucaklar,ağlar)Şehidi m,vatanım,her şeyim
(Muzik verilirSalih Cavuş,Rustemi yavaşca yere uzatırĞoğuslerden cıkarılan iki bayrak şehitlere ortulurSalih Cavuş,şehidin yanına otururEliyle bayrağı tutarak aşağıdaki Bayrak şiirini bayrağımıza baka-rak okur
Kartal gibi duruşun
Şanıma şan katıyor
Dalga dalga vuruşun
Canıma can katıyor
Ey zaferin hur susu,
Seninle guzel gokler
Şehidimin ortusu,
Seninle coşar yurekler
Ozgurluğu biz senden
İceriz ,yudum yudum
Ayrılmayız golgenden
Seninle mutlu yurdum
Seni gokte buldukca,
Artar şerefim,şanım
Bu diyarlar durdukca
Yoluna kurban canım
Gulmenin en guzeli
Sana bakarak gulmek;
Olmenin en guzeli
Sana sarılıp olmek
(Salih Cavuş,yavaş yavaş kalkar;sahnenin onune gelirSelam durur ve yuzunde kararlı,sert bir ifade ile;
Bugun kandan,dumandan secilmez Canakkale
Yer yerinden oynasa, gecilmez Canakkale!
-SON-
Şehitler Haftası İle İlgili Tiyatro
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●30 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Şehitler Haftası İle İlgili Tiyatro
-
13-09-2019, 02:21:17