Turk Heykeltraşlar
Turk Heykeltraşlar kimlerdir
Oskan Efendi (Yervant)
1855 yılında doğdu. 1914 yılında oldu.
Bilindiği kadarıyla Avrupa'da heykel oğrenimi goren ilk Osmanlı yurttaşıdır. İtalya'da ve Fransa'da oğrenim gordu. Sanayii Nefise Mektebi Alisi'nin Heykel Şubesi'nin ilk oğretmenidir. Osman Hamdi Bey'in yardımcılığını da yapmıştır. Osman Hamdi Bey'in eşi Naile Hanım'ın ve Osman Hamdi Bey'in bustleri ile Efe ve Tavukcu Kadın adlı iki heykeli bugun elde olan ve bilinen eserleridir.
Osman Efendi'nin heykel dalında başlayan eğitim faaliyetinin bir tamamlayıcısı niteliğinde olan işleri, genellikle ifade değerleri abartılmamış olan bust calışmalarıdır.
İhsan Ozsoy
1867'de İstanbul'da doğdu. 1944'te İstanbul'da oldu.
Sanayii Nefise Mektebi Alisi Heykel Şubesi'nin ilk oğrencilerindendir. Bir rastlantı sonucu ve Osman Hamdi Bey'in aracılığıyla bu okula girdi. Oskan Efendi'nin oğrencisi oldu. 9 yıl oğrenim gordu. 1981 yılında Paris'e gonderildi. Bir sure Jan Baptist Gustave Deloye'un atolyesinde calıştı.
Hadi Bara
1906 yılında Tahran'da doğdu. 1971 yılında İstanbul'da oldu.
Babası Afganistan'lı, annesi Turkiye Buyukelciliği'nde calışan bir memurun kızıydı. Ailesi, Hadi (Bara) 3-4 yaşlarındayken Turkiye'ye goc etti. Hadi Bara, ilkokuldan sonra bir sure Saint Joseph Fransız Erkek Lisesi'nde okudu. 1923'te Sanayii Nefise Mektebi Alisi'ne girdiyse de, buradan da ayrıldı. Bir sure memurluk yaptı. 1925'te burs kazanarak Paris'e gitti. Julian Akademisi'nde Bouchard'ın oğrencisi oldu. Despiau'dan ozel dersler aldı.
1930'da yurda donunce, Akademi'de muallim muavini ve kitaplık memuru oldu. Oğretim uyeleriyle anlaşmazlık icinde olan bazı arkadaşlarıyla birlikte, Akademi'den uzaklaştırıldı (1932), 1933 başlarında ise modlaj oğretmenliğine getirildi. 1949 yılında Paris'e gitti ve rahatsızlanınca bir sure burada kaldı. Non-figuratif sanat anlayışından etkilendi. Yurda donuşunde, Belling'in yonetiminde olan heykel atolyeleri ikiye ayrılınca bir bolumun yoneticiliğine getirildi. (Zuhtu Muridoğlu ile) (1950). Hastalığı nedeniyle emekli oluncaya kadar oğretim uyeliğini surdurdu. Unlu Turk Heykeltraşlar kimlerdir
Zuhtu Muridoğlu
1906'da İstanbul'da doğdu.
Cezayirli Hasan Paşa İlkokulu'nda, Kasımpaşa Numune Ruştiyesi'nde okudu. Kabataş İdadisi'ne yazıldıysa da devam etmedi. Bir sure calıştıktan sonra, 1924'te İhsan Ozsoy'un teşvikiyle Sanayii Nefise Mektebi Alisi'ne girdi ve heykel oğretmeni İhsan Ozsoy'un oğrencisi oldu. Bu okulu bitirince, Avrupa sınavını kazanarak Paris'e gitti (1928). Ozel Colarossi Akademisi'nde ve Marcel Gimond'un atolyesinde calıştı (1928 - 1932). Bu arada Ecole du Louvre'daki sanat tarihi ve Sorbonne'daki estetik kurlarına devam etti.
Yurda donunce Samsun Lisesi'ne resim oğretmeni olarak atandı (1932). "D Grubu"nun kurucuları arasında yer aldı. 1936'da İstanbul Arkeoloji Muzesi heykeltıraşlığına getirildi. Bir sure Ankara Gazi Eğitim Enstitusu'nde oğretmenlik yaptı (1939). Daha sonra Guzel Sanatlar Akademisi Heykel Bolumu oğretmenliğine getirildi (1940). Fakat Dekoratif Sanatlar Bolumu modlaj oğretmeni olarak gorevlendirildi. 1947 - 1949 yılları arasında Paris'te kaldı. Yurda donunce G.S. Akademisi Helkel Bolumu'nde atolye oğretmeni olarak gorevlendirildi. (H. Bara ile). 1955'te Ağac Uygulama Atolyesi'ni actı. 1969'da ilgili kanun uyarınca "profesor" unvanı aldı.
Huseyin Anka Ozkan
1909'da Dumurcalı'da doğdu.
Edirne Oğretmen Okulu'nda okurken, resim oğretmeni Ratip Aşir'di. İlk resim zevkini bu oğretmeninden aldı. Donemin Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati'nin ilgisiyle İstanbul'a oğretmen olarak atandı ve bu sırada Guzel Sanatlar Akademisi'ne devam etmeye başladı. Belling'in oğrencisi oldu. 1931'de girdiği okulu 1940'da bitirdi. İlke olarak sergilere katılmayan sanatcı, genellikle anıtsal heykeller yapmıştır.
Sadi Calık
1917'de Girit'te Kandiye'de doğdu. 1979'da İstanbul'da oldu.
1923'te ailesi İzmir'e goc edince, ilkokul ve liseyi İzmir'de okudu. İzmir Erkek Lisesi'ndeki resim oğretmeni Abidin Elderoğlu'ndan etkilendi. Guzel Sanatlar Akademisi'ne girdi ve Belling'in oğrencisi oldu. 1949'da bu okulu bitirince, kendi olanaklarıyla Paris'e gitti ve kısa surede yurda geri donerek serbest calışmaya başladı. 1957'de, Amerikan Haberler Merkezi'ndeki sergiye, "Minimunizm" diye adlandırıldığı bir anlayışın urunu olan ilginc bir heykelle katıldı.
Bu anlayış yeterli ilgiyi gormemekle birlikte, daha sonra Amerika'da "Minimal Sanat" adıyla anılan benzer bir anlayış ortaya cıkmıştır (1967). 1959'da, başarılı heykel calışmalarından oturu G.S. Akademisi Heykel Bolumu Kurulu, kendisine atolye oğretmenliği verdi. Daha sonra asistan, docent ve profesor oldu. Olumune kadar oğretim uyeliğinin yanı sıra, serbest calışmalarını da surdurdu.
Huseyin Gezer
1920 yılında Mut'ta doğdu.
İlkokulu Mut'ta, ortaokulu Silifke'de okuduktan sonra, Balıkesir Necatibey Oğretmen Okulu'nu bitirdi (1940). 1 yıl oğretmenlik yaptıktan sonra, askerlik hizmetini tamamladı. Donemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yucel'in emriyle, mecburi hizmeti ertelenerek Guzel Sanatlar Akademisi Helkel Bolumu'ne girmesi sağlandı (1944). Belling'in oğrencisi oldu ve 1948'de okulu bitirdi.
Burslu olarak Paris'e gitti ve burada Julian Akademisi'nde Prof. Gimond'un atolyesinde calıştı. Yurda donunce, G.S. Akademisi Heykel Bolumu'ne asistan olarak girdi (1950). Modlaj oğretmenliği, atolye oğretmenliği, mudur yardımcılığı, mudurluk (daha sonra başkanlık), ayrıca 1969-1976 yılları arasında Resim ve Heykel Muzesi mudurluğu yaptı. Okulla ilgili kanun uyarınca "profesor" unvanını aldı. Unlu Turk Heykeltraşlar kimlerdir
İlhan Koman
1921'de Edirne'de doğdu.
Edirne Lisesi'ni bitirdikten sonra, İstanbul Guzel Sanatlar Akademisi Resim Bolumu'ne girdi (1941). Bir yıl sonra bolumunu değiştirerek heykel bolumune gecti. Belling'in oğrencisi olarak 1945'te bu okulu bitirdi. Avrupa sınavını kazanarak, 1947-1950 yılları arasında Paris'te calıştı. Yurda donunce Guzel Sanatlar Akademisi Heykel Bolumu asistanı oldu (1951). 1959'de gorevinden ayrılarak İsvec'e gitti ve bu ulkeye yerleşti.
1967'de Stokholm Uygulamalı Sanatlar Yuksek Okulu'na oğretim uyesi olarak kabul edildi. Koman'ın eserleri yurdumuzda, İsvec'te ve başka yabancı ulkelerde yer almaktadır. Anıtkabir'in buyuk rolyeflerinden doğu kanadını yapmıştır. 1954 Ankara Devlet Sergisi'nde ikincilik, 1955 Ankara Devlet Sergisi'nde birincilik odullerini aldı.
Ali Teoman Germaner
Ali Teoman Germaner, (1934 - ) heykeltraş. Aloş Germaner takma adıyla da bilinmektedir.
1934 yılında İstanbul'da doğdu. 1949-1954 yılları arasında iDGSA Heykel Bolumu'nde Rudolf Belling, Zuhtu Muridoğlu ve Ali Hadi Bara'nın atolyelerinde sanat oğrenimi gordu. 1960 yılında Fransız hukumetinin bursuyla Paris'e gitti. 1961-1965 yılları arasında École des Beaux-Arts'da bulundu. René Collamarini'nin atolyesinde heykel ve W. S. Hayter'in atolyesinde gravur calıştı.
1965 yılında MSU Guzel Sanatlar Fakultesi Heykel Bolumunde oğretim uyesi olarak goreve başladı. 1970 yılında docent, 1976 yılında da Profesor oldu.
Burhan Alkar
Burhan Alkar, (d. 1928, Filibe). Turk heykeltraş.
1951de Gazi Eğitim Enstitusu Resim-İş Bolumunden mezun oldu. 1958de aynı bolumun actığı modelaj asistanlığı sınavını kazandı. 1960da Parise gitti ve Julian Akademisinde Heykeltıraş Monsieur Mougenein atolyesinde calıştı. 1961-65 yılları arasında Paris Guzel Sanatlar Yuksekokulunda Monsieur Leyquein atolyesinde heykel ihtisası yaptı. 1965de Gazi Eğitim Enstitusu Resim-İş Bolumunde Modelaj oğretmenliğine başladı. 1977de emekli oldu.
Ernur Tuzun
Ernur Tuzun, (d. 1938 Mersin - o. 1986 Mersin) Turk heykeltraş.
İlk-orta ve lise oğrenimini Mersin'de tamamladıktan sonra Devlet Guzel Sanatlar Akademisi Yuksek Heykel Bolumunden 1968 yılında dereceyle mezun oldu. Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla gonderildiği Paris-Ecole Nationale superieure des beaux arts'da ihtisasını tamamladı.
1973 ve 1974 yıllarında sergi ve muzelerle ilgili İtalya'da yaptığı araştırmalarının ardından Turkiye'ye donen Ernur Tuzun, kişisel atolyesinde calışmalara devam etti. 1986 yılında araştırma ve calışmaları icin gittiği Mersin'de gecirdiği kalp krizi sonucu vefat etti. Unlu Turk Heykeltraşlar kimlerdir
Hakkı Karayiğitoğlu
(1926 - 2007), Turk heykeltraş.
1926 yılında Bulgaristan'ın Kırcaali yoresinde ciftci cocuğu olarak doğdu. 1933 yılında ailesi Turkiye'ye goc etti ve Tekirdağ'a yerleşti. Resme ilgisi ilkokul yıllarında başladı. Ortaoğrenimini Tekirdağ'da tamamladı.
1941 yılında Guzel Sanatlar Akademisi'nin resim bolumune girdiyse de maddi imkÂnsızlıklar yuzunden 10 gun sorna Tekirdağ'a geri donmek zorunda kaldı ve vekil oğretmen olarak calışmaya başladı. 1942 yılı başında Ankara'da Halkevleri Sergisi'nde Tekirdağ Halkevi adına sergilenen resmi ile ucunculuk odulu aldı. Aynı yıl Balıkesir Oğretmen Okulu'na girdi. Henuz oğretmen okulunda oğrenci iken yaptığı İsmet İnonu bustunun bir dokumunu Balıkesir Halkevi, bir diğerini ise Bigadic kaymakamlığı satın almıştı. Bu başarı, yerel ve ulusal basında yer buldu.
1947'de Edirne Oğretmen Okulu'nu, 1950'de Gazi Eğitim Enstitusu Resim-iş Bolumu'nu bitirdi. Gazi Eğitim Enstitusu'nun son sınıfında iken 11. Devlet Resim Heykel Sergisi'ne beş heykeli ile katıldı. Juri tarafından bir heykeli satın alınmaya layık goruldu ve jurinin Milli Eğitim Bakanlığı'na verdiği rapor sonucu 1950'de heykel calışmalarını geliştirmesi icin Guzel Sanatlar Akademisi'ne tayin edildi, boylece lisansustu heykel calışmaları yapma olanağına kavuştu. 3 yıl sonra askerlik gorevini yapmak icin akademiden ayrıldı.
Haluk Tezonar
Haluk Tezonar (d. 1942 - o. 1995) Turk heykeltraş. En cok Ataturk Anıtı yapan heykeltraşlar arasında yer alır.
1942 yılında Corluda doğdu. Ortaoğrenimi sırasında muzikle ilgilendi ve bir sure İstanbul Belediyesi Konservatuarı Yaylı Sazlar Bolumunde kontrbas eğitimi aldı. İstanbul Devlet Tatbiki Guzel Sanatlar Yuksek Okulu'nda seramik eğitimi gordu. Okulun hocalarından heykeltraş Hakkı Karayiğitoğlu, kendisini heykel calışmalarına yoneltti. 1965 yılında mezun olduğu okulunda asistan olarak calıştı. Okulun, Marmara Universitesi Guzel Sanatlar Fakultesine donmesinden sonra da uzun yıllar oğretim uyeliğine devam etti. 1985 yılında heykel bolumu başkanlığına atandı. 31 Aralık 1995 gunu hayatını kaybetti.
Mehmet Aksoy
Mehmet Aksoy, (d. 1939, Hatay - Yayladağı), heykeltıraş.
1939'da, şimdi Suriye sınırlarında kalan Yayladağ'nın Kesap kasabasında doğdu. İlk ve orta oğrenimini Yayladağ, Hatay, Tarsus ve Antakya'da yaptı. 1960 yılında İstanbul Devlet Guzel Sanatlar Akademisi'nin Resim bolumune girdi. Daha sonra Heykel bolumune gecti ve 1961-1967 yılları arasında Prof. Şadi Calık atolyesinde oğrenim gordu. Askerliğini yaptıktan sonra 1969-70 yıllarında aynı bolumde asistanlık yaptı ve bir devlet bursu alarak 1970'te Londra'ya gitti. Daha sonra Berlin'e gecti ve Hochschule der Kunste'den 1977'de master derecesiyle mezun oldu. Berlin'de sanatcı topluluklarında ve politik etkinliklerde yer aldı. 1978'de Turkiye'ye donerek 1980'e kadar İDGSA'da oğretim uyeliği yaptı.
Unlu Turk Heykeltraşlar kimlerdir
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●35 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Unlu Turk Heykeltraşlar kimlerdir
-
13-09-2019, 01:54:21