Black Swan ve Tchaikovsky ve Natalie
Buyucu Rodhart tarafından kuğuya donuşturulen Prenses Odette sadece geceleri kısa bir sure insana donuşur. Sonra tekrar guzel bir kuğu olur. Bir gun Prens Siegfried bu kuğuyu takip eder ve gizemi oğrenir. Prensese aşık olur, buyuyu bozar..İşte boyle başlıyor bin sekiz yuzlu yıllarda Tchaikovsky tarafından yazılan meşhur bale..
Haftasonu aldığım filmleri koydum onume, onu sectim. Siyah Kuğu.
Filmin başlarında bale sanatcılarının yaşadığı zorlukları falan izleyeceğimi sanmıştım biraz da sanatsal bir film bekliyordum acıkcası.Ama film ilerledikce nasıl bir şeyin icine duştum ben diye duşunmeden edemedim. Hem bale var,soft birşeyler bekliyorsunuz ama film oyle tuhaf koridorlara cıkarıyor ki sizi huşu icinde beyaz kuğuyu izlerken bir anda korku filmine donuşuyor. Kızın hırsı takıntıları zaten ayrı bi film.
Ayrıntı verip huzur kacırmak istemem ama bizim balerin kız biraz manyak cıkıyor. Acaip hırs yapmış kuğu olucam diye. Obsesif. Şizoid. Paranoid. Kuğu oluyor olmasına da nasıl oluyor onu izleyin gorun. Vakit kaybı değil gorsel şolen,cok moda ya bu laf da..Neyse izleyin işte, Natalie buyumuş, Vinona yaşlanmış, Vincent hala taş. Oyunculuklara diyecek hic bir şey yok. Adını sanını duymadığım bir kız daha var filmde, Nina'nın kabusu, rolunu calacak diye neler yapıyor kıza, yani aslında yapıyor mu o da belli değil. Duşle gerceği oyle guzel yedirmişler ki filme ayırt etmek zorlaşıyor.En iyi sahne Nina'nın siyah kuğu olduğu sahne, orda oyunculuğu devleşiyor işte, kaptırıp gidiyorsunuz.
Bu arada Natali nasıl oyle bale yapıyor diye duşunenler varsa soyleyeyim, altı ay boyunca gunde sekiz saat calışarak işi kotarmış, helal olsun.
Ozetle izlenesi guzel bir film, gerilim de var dram da. Psikolojik cozumlemelere alt metinlere takılmadan ruh beden tin dunya hırs ilişkilerine aldırmadan izlenemeyecek,biraz takıntılı biraz zor bir film olsa da izlenmeye değer kesinlikle..
Beyaz kuğu siyah kuğuya donuşurken neler oluyor bir gorun derim..
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Dizi - Film - Sanat Forumu
- Sinema
- Black Swan ve Tchaikovsky ve Natalie-
-
13-09-2019, 01:14:19