Alıntı:
"Guguk Kuşu" hic duşundunuz mu? Kısaca şoyle, "Guguk Kuşları doğum yaptıklarında, Dişi guguk kuşu yumurtalarını otucu Kuşların yuvasına bırakır onlara bakmak yerine, otucu kuşlar kendi yuvalarına donduklerinde Guguk kuşlarını kendi yavruları sanıp onları beslerler, Guguk Kuşları ucmayı oğrendiklerinde ise, kalan diğer Guguk Kuşlarını oldurup,otucu kuş anlamadan yuvadan kacar". Bu aslında filmin isminin ne kadar manidar olduğunun da bir kanıtı değilmidir? Filmi izleyenler hak verecekler bana, filmde ki Guguk Kuşumuz tabi ki RP.McMurphy.. Bir ozgurluk hikayesi, bir kutuluş hikayesi Guguk Kuşu, Bir başkaldırı, bir isyan, duzene karşı cıkma filmi, Jack Nicholson'un bedeninde hayat bulan asi insan, Louise Fletcher'ın bedeninde hayat bulan baskın insan ve diğer "nereye istersen cek ama ozgurluğu cek" kalıbında ki yan karakterleriyle, surukleyici senaryove harika yonetimiyle, Sinema ve Oscar tarihine adını 5 buyuk (oscar en iyi 5 odul) odulu birden alan 3 filmden birisi olarak yazdırmış bir başyapıt.. İnsanı umuda, ozgurluğe, başkaldırya surukleyen bir film...ve o unutamadığım replik "but i tried didn't i goddamnit at least i did that" (ama ben denedim, değilmi,Lanet olsun en azından denedim) filmi izleyenler hatırlayacaktır bu unutulmaz repliği....İzlemeyenler ise, kesinlikle izlemeliler.
Hayatımda izlediğim en iyi 5 filmden birisi 1975 yapımı olmasına rağmen şimdi ki filmlere taş cıkatıyor demiyecem cunku taş cıkartıyor izlemeyenlere şiddetle tavsiye ederim