Muhiddini Arabî bir dağa cıkıp:
— Sizin taptıklarınız benîm ayağımın altındadır; diye bağırmaya başladı. Bu soz uzerine zamanın uleması Muhiddin Arabi'nin (Allah benim ayağımın altındadır) dediğine hukmederek kufrune; kail oldular ve idamına hukmettiler. Kabrini bile belli bir yere değil bir dağa yaptılar. Fakat Muhiddin Arabî Hazretleri bir sozunde: — İza dehaleşşini ilÂşşın, zahara kabr-i Muhiddin (Sin sına girdiği zaman Muhiddin'in kabri ve muradı anlaşılır) demişti.
Aradan asırlar gecti. Yavuz Sultan Selim Han Şam'ı fethetti. Orada bu hadiseyi duyup Muhiddin Arabi'nin kabrinin nerede olduğunu sordu. Kimse Muhiddin-i Arabi'nin kabrinin nerede olduğunu bilmiyordu
Dağda koyun otlatmakta olan cobanlara kadar Muhiddin Arabi'nin kabrinin nerede olduğunu soruyor fakat kimseden mutmain bir cevap alamıyordu. Sadece cobanın bir tanesi:
— Efendim dedi, ben kabrin nerede olduğunu bilmiyorum. Fakat şurada bir yer var ki, oradan ne koyunların birisi bir ot yer ne de oraya bir hayvan basar. Oranın otları kendi halinde buyur ve zamanı gelince de kurur gider, dedi. Bunun uzerine Sultan Selim, oranın Muhiddin Arabi'nin kabri olduğuna karar verip kazdırdı. Baktılar ki, cesedleri olduğu gibi duruyor. Oraya muhteşem bir turbe yaptırdı. Sonra O'nun nicin İdam edildiğini sordu. Oradakiler:
— Sizin taptığınız benim ayağımın altındadır, dediği icin idam edildiğini soylediler.-Bu:defa'Sultan Selim Han, bu sozu nerede soylediğini araştırıp orayı da buldu. Orayı kazmalarını emretti: Kazdıklarında oradan bir kup altının cıktığını gorduler. Yavuz Sultan Selim şoyle soyledi:
— Hazreti Peygamberimiz, «Dininiz paranız, kıbleniz kadınlarınız» buyurmadı mı? İşte Muhiddin-i Arabî de buna dayanarak, taptığınız ayağımın altında demekle, benim a yağımın altında altın var demek istemiş ama, o zaman bunu kimse anlayamamış ve Muhiddin'i haksız yere idam etmişler, buyurdu. Boylece Muhiddin-i Arabi'nin iki kerameti birden zuhur etmiş oluyordu; biri paranın yerini bildirmesi, biri de Yavuz'un gelip hadiseyi aydınlığa kavuşturması...
Muhiddini Arabî H. 638 (M. 1240)'da vefat etmiş ve Şam'ın Kasyon dağına defnedilmiştir. (R.A.)
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- TaptiĞiniz AyaĞimin Altinda
-
13-09-2019, 01:06:02