Evet arkadaşlar ben direk derse gecmiştim ama gitar oğrenimine yeni başlayanlar icin birazda gitar kullanımından bahsedelim.. :f16:
Gitar, parmakla ya da pena ile calınan yanları iki tarafı oyuk uzerinde ses perdeleri olan uzun saplı ve telli bir calgıdır.Genelde altı tellidirler...Benim derslerini paylaştığım gitar cesidi Klasik gitar..Bunlar 6 tellidirler ve genellikle alt 3 tel naylondur. Ust 3 tel ise ipek uzerine cok ince celik tel ile sarılıdır. Uzerine,basıldığında tam notanın cıkmasını sağlayan perdelerde bulunan bir sap ve sesi oluşturan ici oyuk bir govdeden oluşur.Klasik gitar dışında Akustik , Bas ve Elektro gitar ceşitleride vardır..

Gitarın Yapısı ve Aksesuarları :

Pena : Daha cok elektro ve akustik gitar calanların kullandığı bir tur mızrapadr. [Sert Pena Tercih etmeniz daha iyi olur..]
Kapo: Kapoyla caldığınız parcanın pozisyonunu bozmadan başka bir tona gecilmesini sağlar.
Akort aleti: Gitarı standard olculerde akort etmek icin gereken alet...
Ayaklık(Desteklikte denebilr):Gitarı yere dik olarak koymak icin gerekir..

Aşağıda gitar kullanımı icin gerekli birkac kucuk bilgiyi verdim..Bunların uygulanması gitar calmayı kolaylaştırır ve gitardan cıkan sesin iyi olmasını sağlar..

Akorlari basarken, sol elinizin parmak uclarını sertce bastırmalısınız.Baş parmağınızı, gitar klavyesinin arka kısmına ne kadar sert bastırsanız o kadar iyi ses alırsınız..
Bileğinizi gitar klavyesinden uzak tutmalısınız..Bu parmaklarınızı rahatca kullanmanızı sağlayacaktır... Bunun Dışında, tellere basan parmaklarınızda daha dik ve sert olur
Gitart calınırken baş parmak kullanımı cok onemlidir.Başparmak yanlış kullanılırsa diğer parmaklarıda etkileyerek kotu ses cıkmasını sağlar..Bu yuzden elimizi olabildiğince sabit tutmalıyız..Hareketi bilekten yapıp kolumuz hareket etmeden sadece başparmak ve parmakları hareket ettirmeliyiz..
Sağ eli kullanırken parmaklar telleri cekmemeli , vurmalıdır..Parmaklarımızın birbirlerini engellememeleri icin doğrultularını cok iyi duzenlemeliyiz.Bu yuzden başparmak ve diğer parmakların doğrultularını birbirlerine dik iki ayrı doğrultu kabul edelm..
Parmaklarımızı tellerden minimum yukseklikte tutulmalıyız..Parmaklarımızın hareket kabileyetleri arasında farklılık olduğu icin bu farklılığı en aza indirmeliyiz..[En kolay cozum olarak genelde ben Yuzuk, Bileklik ve Saat gibi takıları cıkarırım en azından birazda olsa eşitlik sağlanıyor..]
Gitar kullanırken sol elimiz ise şoyle kullanılır; dort parmağımızdan en uzununu saptan uzak , serce parmağını da diğer parmaklara gore daha yakın tutmalıyız. Bu tam olarak yeterli değildir ama şu anlık en iyi hareket noktasıdır..

Gitarın Bolumleri:

Kulaklar: Gitar klavyesinin ya da sapının ucunda bulunan bolumdur...Gitar tellerinin bir ucu Kulaklara, diğer ucu ise kopru dediğimiz yerlere bağlanır..Kulaklar gitarımızı akort etmemize yarayan yerdir...
Kopru: Gitarın govdesi uzerinde bulunan ve tellerin bağlandığı diğer yerdir.Teller, kopruye ufak topuz denen şeylerle tutturulur..
Klavye: Gitarın sap kısmına klavye deni..Sağ elini kullanan arkadaşlar klavyeyi sol elleriyle tutarlar.. Akorlar ve notalar klavye uzerinde basılır.
Perde: Klavye uzerinde "fred" ya da "perde" denilen, kısa ve ince demirlere denir. Her gitarda ortalama 21-24 perde bulunur. Perdeler notaları belirlerler..
Perde İşaretler :Bircok gitarda, 3.-5.-7.-9.-12.-15.-17. ve 19. perdelerde bulunurlar...12. perde her telin 1 oktav incesini verir.
Ses Deliği: Govde uzerinde bulunan buyuk deliktir. Akustik ve Klasik gitarlar dışındaki gitarlarda bulunmaz...Bir Ses duzenine bağlanmayan gitarlarda sesi bu delikten alırız..
Govde:Genelde herkesin bildiği gibi gitarın en buyuk ve ana bolumudur..Bu bolum sesin “Tınısını belirler.. Kopru ve Ses deliği bu bolumde bulunur ancak elektro ve diğer gitarlarda, govde uzerinde bas, tiz ve mid'i belirleyen ayar duğmeleride bulunur..
Gitar telleri

Gitarın iyi ses cıkarması icin iyi bir tel kullanılmalı ve teller iyi takılmış olamalıdırKotu ses , cızırtı , cınlama gibi sorunlar tellerin bozulmasından kaynaklanabilir.. Telleri kullanımdan hemen sonra kuru ve tuy bırakmayan bir bez ile silersek sorunlar engellediği gibi perde ve klavyemizin kullanım sureside artacaktır...Tel yağları kullanmamız paslanmayı onler ama yeterli miktarda kullanılmalı fazlası dikkatle silinmelidir..Tel yağlarını naylon tellerde kullanmamalıyız..Aksi halde naylon teller zarar gorebilir..

[DIKKAT] Elimden geldiği kadar yanlış yapmadan yazmaya calıştım..Yanlışım cıkarsa lutfen kusura bakmayın... [/DIKKAT] Gitar Kullanımı

ben bir ara gul pembe ve caddelerde ruzgar varı calıyordum okadar sonra sıkıldım))))) Gitar Kullanımı

Bu arada yazmayı unutmuşum solaklarda tellerin yerlerini değiştirerek gitar calabilirler..Ancak calabiliyorlarsa sağ el ile calmaya calışsınlar..:f16: Gitar Kullanımı

gayet guzel anlatmışsın anime heveslendirmeye başladın Gitar Kullanımı

DarK' Alıntı:
gayet guzel anlatmışsın anime heveslendirmeye başladın
Genişletmek icin tıkla ...

Dark abi sen bu hevesle yakinda bendende iyi calarsin bak gor..