Bu hikayemiz İbret Olsun diye Anlatılmıştır On Yargılı Davranmayıp Sonuna Kadar Okumanızı Temenni Ediyoruz.
'Allah’ı bırakıp da kıyamet gunune kadar cevap veremeyecek şeylere dua edenden daha sapık olan kimdir? Ustelik o dua ettikleri, onların dualarından da habersizdir.’ AhkÂf 5
- Sen Cort Baba Hazretlerinin meşhur hikÂyesini biliyor musun evlat? dedi gulen Yuzuyle ak saclı ihtiyar.
Genc adam:
- Hayır, bilmiyorum, o kim ya? Nasıl isim oyle, Cort Baba?!
Genc girişimci ‘Agugugu’ adıyla gecen yıl actığı kreşin yanı başında bulunan, etrafı mermerle cevrili, otlarla kaplı o kucuk bahceye bakarak iyi gitmeyen işleri icin yeni bir reklam stratejisi geliştirmek uzere duşunmeye başladı.
- Bahceye iki masa atsam millet burada soluklanırken bizi fark etse acaba fazladan kayıt alabilir miyim?
diye gecirdi aklından. Yanında iki biskuvi olan bedava bir bardak sıcak caya kimse ‘hayır’ diyemezdi. Zar zor uc masa sığdırdı bahceye ve cayı dağıtmaya başladı. Ara sıra bedavacılara yaklaşıp dikkatlerini cekmek icin,
- Afiyet olsun!
diyordu. Onlarsa alelacele bardaktaki son yudum cayı icip tabaktaki son biskuviyi aldıktan sonra,
- ******** aklı sıra bizi kandıracak. Reklam bunlar, reklam...
diye soylenerek uzaklaşıyorlardı. Cayı icmeyen kalmadı; ama kayıt icin gelen giden de neredeyse hic olmadı. ‘Uzumunu ye bağını sorma!’ felsefesiyle yaşadıkları icin insanlar asla bedavanın kaynağını sormuyorlardı. Hatta kaynağı gorunce kim bilir ne menfaati vardır diye duşunerek bir de gizli gizli kufrediyorlardı.
Oysa genc girişimcinin kayıt ucretleri diğerlerinden hem daha uygundu hem de eğitim kalitesi
hepsininkinden daha yuksekti. Sucunun fazladan cay dağıtmak olduğunu anlayınca kesti cayı mayı ve o sinirle yerinden kalkıp iki sokak otedeki mermerciye gitti. Bir tane kucuk mermere Cort Baba Kreşi yazdırdı. Ayrıca bir de buyuk mezar taşı yaptırdı. Uzerine kocaman harflerle ‘Cort Baba Hazretleri’ başlığını attırıp altına da hikÂyesini kazdırdı:
777 yılında yaşamış olan mubarek Cort Baba, Corti tarikatının kurucusudur... Comertliğiyle un salmış mert bir insandı. 7 metreden uzun olduğu bilinen zatı şeriflerinin sofrasında misafiri hic eksik olmazdı. Millet yesin diye kimi zaman kendisinin ac kalıp 7 hafta boyunca hic yemek yemediği bilinir. Ondan el alanlar kabir azabı cekmezler, feyiz alanlar dara duşmezler. Cort Efendi Hazretleri bir sohbetlerinde,
- Her kim ki mezarımın başına gelir de bana dua ederse Allah-u Âlem ruhum onu ve sevdiklerini iki cihanda aziz eder. Her kim de bana saygıda kusur ederse mezarında rahat uyuyamaz. 77 ceşit zehri olan, her biri 7 başlı 7 yılan onu kıyamete kadar, 7’şer gun arayla ve de sırayla 77 yerinden yalar. Buna inanmayan da 777.777 yıl cehennemde yanar buyurmuşlardır. Ruhun şad olsun Cort Baba. Dilekleriniz kabul, duanız makbul olsun. Amin.
Masaları kaldırdığı bahceye gece yarısı gelip mermer taşı ‘sozde turbe’nin baş kısmına dikti. Bahcenin boyu 6 metreydi. Ortadaki ağacın ustune cıkıp birkac tane mendil, caput maput bağladı...
Uzerinde ‘Agugugu Kreşi’ yazan eski tabelayı indirip yerine ‘Cort Baba Kreşi’ yazan mermeri caktı.
Ertesi gun oradan gecerken taştaki yazıyı okuyanlar, dunku sıradan bahcenin bugun turbeye donuşmesini hic yargılamadan ve yadırgamadan sanki burası yıllardır bilinen bir yenmiş gibi hurmetle kabullenmişti. Onceleri gelen giden azdı; fakat gece yarısı ağaca gizlice bağlanan caputların her gecen gun biraz daha artması, duaları kabul olanların gun yuzune cıkması Cort Baba’nın tirajını, genc girişimcinin beklediğinden daha hızlı artırmıştı.
Gel zaman git zaman bu iş o kadar buyudu ki artık bahceye sığmaz oldular. İşi cortlayan, soluğu Cort Baba Turbesi’nde alıyordu ve ertesi gun daha iyi calışmaya başlıyordu. Cocukla-nnı beklerken feyz almak isteyen anneler, onları Cort Baba’nın yanındaki okula vermek icin sıraya girdiler... Velhasıl cocuğu olmayanların cocuğu oldu, işi iyi gitmeyenlerin işi duzeldi, evlenemeyenler evlendi, hastalar iyileşti, evliliği kotu gidenler duzeldi... Kısacası Cort Efendi herkese deva oldu. Onun manevi zat-ı şerifleriyle muşerref olan şahıslar cığ gibi buyumuştu.
Cok değil, aradan birkac yıl gecti... Şeker dağıtanlar, iokma dokenler, helva kavuranlar, gulsuyu ikram edenler ve de daha neler neler... Artık dayanılacak gibi değildi, gunun her saati ana baba gunune donen kreşin bir zamanlar otlarla kaplı o tenha bahcesi.
Genc dÂhi, yaptığından pişman oldu ve gidip belediyeye her şeyi bir bir anlattı. Buranın yıkılması icin yetkililerle konuştu. ‘Sus carpılırsın!’ diyerek onu kovdular; cunku belediye başkanı da her pazartesi makamına gitmeden once Cort Baba’ya uğrayıp cortlanıyordu. İş başa duşmuştu. Turbeyi yıkmaya karar verdi genc adam. Zaman kolladı; ama hic boş bir an bulamadı. Guneş doğarken pek kalabalık olmuyordu; en fazla 50-60 kişi... Mezar taşının başına gecti ve konuşmaya başladı:
- Arkadaşlar, burada turbe var; lÂkin Cort Baba diye biri yok! Bunları ben uydurdum; yani hepsi yalan... Lutfen dağılın artık!..
Hic kimse inanmadı genc adama ‘zındık’ diye bir de dovmeye kalktılar. O da okula girip buyukce bir cekic aldı ve mezar taşının yanına geldi. Olanca gucuyle cekici taşa vurdu; ama kıramadı sadece catlattı. İkinci sefer cekici kaldırınca corterenler adama saldırıp dovmeye başladılar. Bu arbede sırasında cekic yanlışlıkla kafasına duşunce olduğu yere yığılıp oldu genc girişimci. Polisler olay yerine gelip incelediler. Gorgu tanıkları yaşananları şoyle anlattı:
- Bu zındık, Cort Baba Efendi’nin kabri şeriflerinin taşına vurunca mubarek zatın ruh-u şahaneleri
mezarından cıkıp cekici onun kafasına kafasına vurdular. İnanmayan kÂfirdir...
Aksi ispatlanamayınca sozde carpılan genc girişimciyi sessizce defnettiler. Bu vaka dilden dile yayıldı. Mezar taşındaki catlağı da millete İbret olsun diye onarmadılar bile. Kısa bir zaman sonra yandaki kreşi de yıkıp turbeye kattılar. ‘Cort Baba Sofrası’ diye siniler kurup musibetleri yok etmesi icin bedava yemek dağıtmaya başladılar. Bugun bile memleketin dort bir yanından akın akın onu ziyarete gelen insanlardan sadece şansı yaver gidenler dokunabiliyorlar o catlağa...
Genc dinledikten sonra :
- Peki Masum halkın ne sucu var onlar bilmeden geliyorlar.
Ak saclı İhtiyarlı ihtiyar :
- Kuran ile iman etmeyenin sonu husran ile biter, Masumluk bir bahane kalır sana ayeti tekrar hatırlatmak isterim
'Allah’ı bırakıp da kıyamet gunune kadar cevap veremeyecek şeylere dua edenden daha sapık olan kimdir? Ustelik o dua ettikleri, onların dualarından da habersizdir.’ AhkÂf 5.
Yaşam Tadında Hikayeler den alıntıdır....
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Cort baba hazretleri
-
13-09-2019, 00:01:57