Merv şehrinde Nuh b. Meryem isminde bir kadı/hÂkim vardı. Kendisinin oldukca guzel ve olgun bir kızı vardı. Onu, kendi beldesi dahil olmak uzere civar bolgelerden buyuk insanlar, reisler ve nice servet sahipleri istemişlerdi; fakat hicbirine evet diyememiş, kızını kiminle evlendireceğine karar verememişti. Kendi kendine,
“Şayet kızımı filan kişiye versem filan kişi kızacak, filana versem filan darılacak“ diye duşunuyordu.
Bu kadı efendinin Mubarek isminde Hintli, takva sahibi bir hizmetcisi vardı. Bir gun hizmetcisine
“Benim filan yerde bir uzum bağım var; senin oraya gidip bağı korumanı istiyorum“ dedi. Hizmetci uzum bağına giderek yaklaşık bir ay durdu. Efendisi bir gun bağa gelerek,
“Ey Mubarek, bana bir salkım uzum ver“ dedi. Mubarek ona kopardığı bir salkım uzumu uzattı; efendisi uzumu yedi, cok ekşi idi. Ondan başka bir salkım daha istedi; fakat o da ekşiydi. Bunun uzerine efendisi,
“Neden bu kadar uzum bağının icerisinden bana doğru durust, tatlı bir uzum veremiyorsun?“ diye sordu. Mubarek,
“Cunku ben hangisinin tatlı, hangisinin ekşi olduğunu bilmiyorum, sıradan veriyorum“ dedi. Efendisi,
“Hayret! Tam bir aydır buradasın da hangisinin tatlı, hangisinin ekşi olduğunu bilmiyorsun musun?“ diye sordu. Mubarek,
“Efendim, tadına bakmadığım icin tatlı mı ekşi mi olduğunu bilemiyorum“ dedi. Efendisi,
“Peki neden hic yemedin?“ diye sorduğunda, Mubarek, “Cunku siz, sadece bana uzum bağını korumamı emrettiniz, yememi değil. Size ihanet edemezdim“ dedi. Bunları duyan adam cok şaşırdı ve,
“Allah (c.c), sendeki bu guzel ahlÂkı ve hali korusun“ diye dua etti. Kadı, kolenin cok akıllı biri olduğunu anladı; ona,
“Ey genc! Sen benim cok hoşuma gittin; sana emrettiğimi yerine getirmen gerekir“ dedi. Hizmetci,
“Once Allah‘a (c.c) sonra size itaatte kusur etmem“ diye karşılık verdi. Kadı,
“İyi dinle! Benim guzel bir kızım var. Onu isteyenler cok oldu; fakat ben hangisiyle evlendireceğimi bilemiyorum. Bana bir yol goster“ dedi. Genc hizmetci,
“Cahiliye zamanında kÂfirler evlenme şartlan arasında asalet, nesep, soy, ev ve para ararlardı. Yahudiler ve hıristiyanlar guzellik ve zarafeti tercih ederlerdi. Hz. Peygamber (s.a.v) devrinde din ve guzel ahlÂk aranırdı. Zamanımızda ise insanların tercihi mal ve mulk olmuştur. Bunlardan dilediğini sec“ dedi. Kadı,
“Ben din, guzel ahlÂk ve emanet sahibi olanı tercih ettim; seni kızımla evlendirmek istiyorum; cunku sende istikamet, guzel ahlÂk ve emniyet gordum. Senin iffetini ve emaneti korumaya ne kadar sahip cıkabileceğini imtihan ettim“ dedi. Hizmetci,
“Efendim, ben basit bir Hintli koleyim; siz beni paranızla satın aldınız. Nasıl olur da beni kızınızla evlendirirsiniz? Hem kızınız benden razı olur mu?“ diye sordu. Kadı,
“Kalk o zaman eve gidelim, durumu aileme ve kızıma acalım; bakalım sonuc ne olur?“ dedi. Eve varınca hanımına,
“Hanım, beni iyi dinle! Bu genc hizmetcimiz dindar ve takva sahibi biridir. Ben onun halini ve istikametini cok beğendim. Onu kızımızla evlendirmek istiyorum, bu konuda sen ne dersin?“ diye sordu. Hanımı,
“Efendi soz senin; fakat ben kızımızın yanına gidip bu konuda bilgi vereyim, daha sonra sana cevabını getiririm“ dedi. Kadın kızının yanına varıp babasının teklifini anlattı. Kız,
“Annecim, siz bana ne emrettiyseniz ben onu yaptım; sizin sozunuzden cıkmamaya gayret ettim. Bu konuda da size karşı gelmem, madem siz dini guzel olanı sectiniz; ben de onu tercih ederim“ dedi.
Kız boyle soyleyince babası onları evlendirdi; kendilerine cokca mal verdi. MubÂrek‘in bu kızdan bir cocuğu oldu, adını Abdullah koydu.
İşte bu cocuk, buyuk ilim, zuhd ve takva sahibi, hadis rÂvisi, meşhur Âlim Abdullah b. Mubarek‘tir (rah). Dunya devam ettikce insanlar onun ilminden ve guzel halinden istifade edeceklerdir.109
Allah kendisinden razı olsun.
Evet, yuce Kur‘an‘da buyrulduğu gibi, temiz topraktan -Allah‘ın izniyle- guzel meyveler yetişir.
Kalbi temiz, ameli hayırlı, rızkı helÂl, hedefi hak olan anne babalardan da-Allah‘in izniyle- hayırlı evlÂtlar yetişir.
Hepimiz yuce Allah‘tan guzel ahlÂk ve hayırlı evlÂt isteyelim.
Kadın ve Aile İlmihali
Dilaver Selvi
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Kızımı kiminle evlendireyim.
-
12-09-2019, 23:48:41