Cocuklara sevgi ve şefkat gostermeliyiz.
عَنْ رَسُولِ اللَّهِ )صلعم( قَالَ أَكْرِمُوا أَوْلَادَكُمْ وَأَحْسِنُوا أَدَبَهُمْ
Efendimiz a.s. “Cocuklarınıza hoş muamelede bulunun ve onları guzel terbiye edin.” buyurmuştur. (İbn Mace, Edeb, 3)
Cocuklara iyi davranmak, onları sevmek, onlara karşı şefkat ve merhamet gostermek İslÂm Dini'nin emirlerindendir. Peygamber Efendimiz (s.a.s.), cocukları cok severdi. Her gorduğu yerde cocuklarla ilgilenir, onları okşardı. Bilhassa yetim cocuklara karşı mustesn bir ilgi gosterirdi. Ashabına da bu konularda tavsiyelerde bulunurdu. Sahabe-i KirÂm'dan Ebû Hureyre (r.a.) anlatıyor:
أَنَّ أَبَا هُرَيْرَةَ ـ رضى الله عنه ـ قَالَ قَبَّلَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم الْحَسَنَ بْنَ عَلِيٍّ وَعِنْدَهُ الأَقْرَعُ بْنُ حَابِسٍ التَّمِيمِيُّ جَالِسًا. فَقَالَ الأَقْرَعُ إِنَّ لِي عَشَرَةً مِنَ الْوَلَدِ مَا قَبَّلْتُ مِنْهُمْ أَحَدًا. فَنَظَرَ إِلَيْهِ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم ثُمَّ قَالَ " مَنْ لاَ يَرْحَمُ لاَ يُرْحَمُ "
Bir gun Rasûl-i Ekrem (s.a.s.), torunu Hz. Hasan (r.a.)'ı opuyordu. O sırada yanında bulunan Akra bin HÂbis: "Benim on cocuğum var. Fakat onlardan hicbirini opmedim", dedi. Peygamber Efendimiz, (evlat şefkatinden yoksun olan bu adama baktı ve): "Merhamet etmeyene merhamet olunmaz." buyurdu. (BuhÂri, Edeb 18(6063)
ALINTIDIR
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Merhamet etmeyene merhamet olunmaz...
-
12-09-2019, 21:46:05