Osmanlıların ilk Şehulislamı Molla Fenari (1350-1431) Şeyhulislam olmadan once Bursa kadısı idi.Onun kadılığı sırasında bir adam pazardan bir at satın aldı.Fakat alış-verişin hemen arkasından atın hasta olduğunu farketti.Geri vermesi gerekiyordu,ama satın aldığı adamı zorluk cıkartır,atın hastalığını kabul etmez diye once kadıya gidip resmi kanaldan işi sağlama bağlamak istedi.
Mahkemeye gittiğinde kadıyı (Molla Fenari) yerinde bulamadı.İşini ertesi gune bıraktı.Fakat at o gece oldu.Adam ertesi gun olanları kadıya anlattı,mağdur olduğunu,ne yapması gerektiğini sordu.Molla Fenari''Senin zararını ben odeyeceğim''dedi.
Adam hayretle kadıya baktı,''Nicin siz odeyeceksiniz,konuyla hicbir ilginiz ve sucunuz yok ki.''dedi.Molla Fenari,''Evet oyle gorunuyor ama aslında benim de sucum buyuk.Eğer sen dun makamıma geldiğinde ben yerimde olsaydım,olaya mudahale eder atı geri verdirir,paranı iade ettirirdim.At da sahibinin elinde olmuş olurdu.
Bu imkan şimdi yok olmuştur.Senin zararına benim makamımda bulunmamam sebep olduğu icin zararını ben odeyeceğim''dedi eve odedi.