Şimdilerde her alim, kendi mantığına dayanarak bir fetva veriyor? Boyle din mi olur? En basitinden, namazların kazasını ve kadının ay başı halini ornek gosterebiliriz. Hocalarımız, bunu yeni bulduk, şunu yeni bulduk deyip, farkında olmadan milletin itikadını sarsıyorlar. Sahabe ve sonraki nesillerin fark edemedikleri gercekleri, şimdiki nesil buldu diyelim. Onun isabetli bir goruş olduğunu nasıl soyleyebiliriz? Peygamber, sahabe ve ardından gelen nesli goreceğiz ki, o tarihte yaşamış insanlar, bunun doğru olup olmadığını bize bildirsin. Yoksa, kendi mantığımızla, din mantığını nasıl bicime sokarız. Din mantık işidir ama Allah'ın mantığı ayrı, insanın mantığı ayrı. Bir şeyin hikmetine haiz oldum demek icin, ancak Allah olmak lazım gelir. Cunku senin bilmediğin onlarca ilim, mesele var. Her şeyi bileceksin ve mantığını kavrayacaksın ki, bir konu hakkında mantıklı olduğunu iddia ettiğin bir hukum verebilesin, yoksa butunluğe, tevhide ters duşersin. Zaten bu nedenle, ilk imamlarımız da, ortada bir delil varsa, bunu zayi etmeden Kur'an'a ters duştuğu iddia edilse bile almışlar. Cunku biz neyin mantığına hakimiz de, Kur'an'a ters duştuğunu iddia edeceğiz. Evrendeki kaosun icersinde de bizim bilmediğimiz bir duzen var diyen hocalarımız, iş ayet-hadis-sunnet meselelerine gelince, kaynakların kaos yarattığını, artık bu aydınlık ve bilim cağında, yeni alimlerin bu işe el atmaları gerektiğini filan soyluyorlar. Bu konularda 4-5 senedir araştırma yapmaktayım ve en tutucusundan en aydınına(!) kadar herkesi dinledim, okudum. İnsanlarımız daha bu meseleye cozum getirememişler, fıkhın derinliklerine dalıp 56-60 sene ilim okuyan herkes, din mantığını cozduğunu iddia edip, cihada başlıyor. Ben universite okumuş bir gencim. Yani en azından laf anlatılabilir birisi sayılırım. Şimdi Allah aşkına biri bana şu olup bitenler hakkında bilgi versin. Ama sakın ola, “kardeşim git işine, kime neye inanıyorsan inan, seninle mi uğraşacağım” diye soylenip beni geciştirdikten sonra, kendi dunyasına donup hayatına devam etmesin.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Sohbetler
- Dinde neyin mantıklı olduğuna, insan karar verebilir mi?
-
12-09-2019, 11:55:42