Bugun nefsimin istekleri ve bunun cozumu uzerine biraz duşundum, ve bunları en azından bir şekilde paylaşmanın faydalı olduğunu duşundum.

İnsan nefsinin (benim gozlemlediğim kadarıyla) en iki buyuk ozelliği :
1-doymamak
2-surekli olarak sınırsızı elde etme cabası
Bu iki ozellikten doymamak, sınırsız isteğin de bir sonucu aslında.
"surekli olarak sınırsızı elde etme cabası" cocukluğumdan beri her zaman ulaşmayı istediğim bir hedefti, bunun orneklerini surekli olarak uzerimde gordum, ve butun bu hedeflerin hepsinin icinde ya "EN" kelimesi ya da "1.Sİ" kelimesi vardı, orneğin ilkokul sonunda liselere giriş sınavında ve OSS'de kendime 1. olma hedefi koymam (yanına bile yaklaşamasam da), universitenin her donemine o donemki butun derslerden A almak gibi hedefler koymak, ya da en buyuk hayallerim arasına işte, dunyanın en zengini olmak ya da en hayırlı kul olmak gibi cok aşırı hedefler koyduran şey benim NEFSimdi. Başka bir ornek de, en hızlı bilgisayarın, arabanın vs. maddi, en sağlam inancın, en cok iyiliğin, en iyi arkadaşların, en iyi eşin, en iyi cocuğun olmasını istemek vs. manevi isteklerin kokeni de nefs.
E haliyle bu hedefler gercekleşmeyecek, e haliyle bu nefs de doymayacak ve hicbir zaman MUTLU OLMAYACAK. En yuksekleri hedef olarak koy, sonra da doyma; ve daha buyuk hedeflere yelken ac, yine hayal kırıklığı, yine daha yuksek hedefler. Nefs boyle bir şey işte. Diğer bir taraftan eğer nefs bu isteklerini gercekleştirseydi yine de mutlu olmayacaktı, cok ama cok daha buyuk hedefleri amac edinip duracaktı, orneğin Turkiye'de 1. olan, dunya 1.liğine soyunacak, daha sonra gelmiş gecmiş EN buyuk 1. olmaya soyunacak, bu yolun sonu kendi ilahlığını ilan etmeye kadar varacak. İşte Nefs boyle bir şey.
Şimdi elimizdeki verilere bakalım, nefs asla doymayacak ve surekli sınırsız isteklerde bulunacak. Peki bu durumun kurtuluşu nedir diye baktığımızda .......(burayı herkes kendi doldursun).......

(bence) nefsin surekli olan sonsuz doyumsuzluğunu ahiretin sonsuz nimetleriyle doyurabileceğini, hayat boyu surekli olarak kendimizi bu konuda ikna ederek aşabileceğimizi duşunuyorum.