Ferdi Ozbeğen
şarkıcı
17 Ağustos 1941 tarihinde İzmir'de doğdu. 11 yaşında ozel muzik oğrenimine başladı. 1960 yılında Ozel İzmir Koleji'ni bitirdi. İstanbul'da İktisat Fakultesi'ni kazandı. 1963 yılında babasının vefat etmesi uzerine eğitimini yarıda bıraktı.
1965 yılında duzenlenen Hurriyet Gazetesi Altın Mikrofon Yarışması'na Ferdi Ozbeğen Orkestrası ile katıldı. Yarışmada Kes Kes ve Sandığımı Acamadım şarkılarını seslendirdi. Yarışmadan sonra orkestra 1967'de Okay Temiz'i, 1968'de de Esin Engin'i bunyesinde bulundurdu.
1974 yılına kadar orkestrası ile ceşitli lokal ve eğlence merkezlerinde konserler verdi. Calıştığı Cınar Oteli'nin greve gitmesiyle orkestrası dağıldı. Şefik Uyguner'in orkestrasında calışmaya başladı.
1977 yılında ilk uzuncaları olan 'Ferdi Ozbeğen'le 45 Dakika'yı cıkardı. Bu album kısa surede buyuk bir satış rakamına ulaştı. 1978 yılında Orhan Gencebay'ın plak şirketi Kervan Plak'a gecti. Ferdi Ozbeğen'le Sohbet, 1979 yılında Teşekkurler ve 1980 yılında da Mutluluklar albumlerini yayınladı.
Sohbet albumuyle Altın Plak kazandı. Mutluluklar albumuyle de Platin Plak ve Altın Piyano kazandı.
1980 yılının sonlarına doğru Yaşar Kekeva Plakcılık'tan 'Nice Yıllara' albumunu cıkardı. 1981 yılında Yaşadıkca, 1982 yılında Bir Sır Gibi ve 1983 yılında Seviyorum Delicesine albumleri izledi.
1983 yılında, Şan Tiyatrosu'nda 20. Sanat Yılını Devlet Senfoni Orkestrası ile verdiği muthiş konserler zinciriyle kutladı.
1984 yılında bir tarafı alaturka, bir tarafı pop şarkılarından oluşan Piyanist albumunu cıkardı.
Plakları cok sattı. 1982 yılının vergi rekortmenidir.
1984 yılında Yaşar Plak'ın duştuğu zor durumdan kurtaran Ferdi Ozbeğen oldu. Sizin Sectiklerinizle albumu kendisinin yorumuyla o zamanın yapılmış ilk best of albumudur. Donemin sevilen 11 şarkısını seslendirdiği bu album kendisinin en cok satan albumu idi.
1985'te Belki Bir Gun ve 1986'da Sana İhtiyacım Var albumunu cıkardı. Bu albumde Orson Welles'in I Know What Is To Be Young ve Lionel Richie'nin Hello şarkılarının Turkce uyarlamalarını seslendirdi. 1986 yılının sonlarına doğru cıkardığı Sevdiğiniz Şarkılar albumu Turkiye'de cıkarılan ilk krom kasettir.
Ferdi Ozbeğen, 80'lerin sonu ile 90'ların başına kadar cıkarttığı albumlerde gene alaturka ve taverna tarzı şarkılar soyledi. 90'larda yavaş yavaş inzivaya cekildi. 1991 yılında piyasaya sunduğu nostalji albumu Şarkılarım, Turkiye'de pek duyulmayan unplugged yani elektronik muzik kullanmadan canlı performansla hazırlandı. 1998'de Kiss Muzik Firmasından Kandil albumunu cıkardı. Bu album kendisini tanımayan yeni kuşak ve hayranları icin buyuk bir prestij albumu oldu. Bu albumu 2001'de Ayrılmayalım albumu izledi.
2006 yılına geldiğimizde Yaşar Plak, Ferdi Ozbeğen'in 26 yıl once okuduğu şarkıları bir re-mastered calışmasıyla Can Suyum adıyla yayınladı. Buyuk ses getiren album kendisini ozleyen ve yeni tanıyan hayranları icin guzel bir album oldu.
28 Ocak 2013 tarihinde İstanbul'da vefat etti.
HABER
'Ozbeğen iki kadim kulturun cocuğuydu'
ntv 30 Ocak 2013
Pazartesi gunu hayatını kaybeden sanatcı Ferdi Ozbeğen son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze toreninde konuşan tiyatro sanatcısı Mustafa Alabora, ''O, iki tane kadim kulturun, iki ırkın cocuğuydu. Annesi Ermeni, babası Turk'tu. Umarım onun vefatı, Turkiye'deki kardeşliğin, dostluğun canlanmasını sağlar'' dedi.
Oncesi gun vefat eden sanatcı Ferdi Ozbeğen icin Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda bir toren duzenlendi.
Ozbeğen'in yakınları ve arkadaşlarının katıldığı torende, Ozbeğen'in tabutunun yanında, bir piyano ile Ozbeğen'in bir fotoğrafı ve cicek yer aldı. Oğlu Hilmi Ozbeğen ve yeğeni Hasan Ozbeğen, toren boyunca Ferdi Ozbeğen'in tabutunun başında bekledi.
Tiyatro sanatcısı Mustafa Alabora, Ferdi Ozbeğen'in zekasıyla, şarkıcılığıyla, Bektaşiliğiyle anılabileceğini ifade ederek, ''O, iki tane kadim kulturun, iki ırkın cocuğuydu. Annesi Ermeni, babası Turk'tu. Umarım onun vefatı, Turkiye'deki kardeşliğin, dostluğun canlanmasını sağlar'' dedi.
Ferdi Ozbeğen'in hayatını yazan Ali Rıza Turker de Ozbeğen'in once bir insan, vefa arayan muzisyen olduğunu kaydederek, ''Şohret dediğin ne ki ' dedi ve kariyeri icin yaşadı. Kitap olmuş bir hayatı bana armağan etti. Turkiye'nin başı sağolsun'' ifadelerini kullandı.
Şarkıcı Fedon ise Ferdi Ozbeğen'in 15 yıllık dostu olduğunu ifade ederek, ''Ferdi ağabeyim, şohreti yaşadı, yaşattı, eğitti, şahsen benle cok ilgilendi. Ağabeyimi kaybettim. Vefa arıyorum dediği kadar varmış demek ki... Ben şuna inanıyorum; onun her dostu bin arkadaşa bedeldir. Benim icin bu salon dolmuştur'' dedi.
Fedon konuşmasının ardından, Ozbeğen'in tabutunu optu.
'KANDIRDI BİZİ'
Şarkıcı Nil Burak da Ozbeğen'in oğlu Hilmi Ozbeğen'e sarıldıktan sonra konuşmasını yaptı. Burak, ağlayarak, ''İstanbul'a geldiğim gunden itibaren benim can dostumdu. Buyuk dosttuk. Cok erken... Kandırdı bizi'' dedi.
Konuşmaların ardından Ferdi Ozbeğen'in tabutunun onunden saygı gecişi yapıldı.
Ozbeğen, Levent'teki Afet Yolal Camisi'nde oğle vakti kılınan cenaze namazının ardından Ulus Mezarlığı'nda toprağa verildi.
'TAVERNA TARZININ ONCUSUYDU'
Cenaze namazına katılan Orhan Gencebay, gazetecilere yaptığı acıklamada, sanatcıyla aynı plak şirketinde yıllarca calıştıklarını soyledi.
Ozbeğen'in tanındığı ilk albumunu de beraber yaptıklarını anlatan Gencebay, ''1976-1977 yılından itibaren birlikte calıştık. Taverna tarzının oncusuydu. Cok başarılıydı. O zamandan beri birbirimizi cok severdik. Son yıllarda goremediğim icin uzgunum. Cok sık goruşemedik. Kısmeti buymuş. Allah rahmet eylesin. Sevenlerine başsağlığı diliyorum. Once ailesi olmak uzere, hepimizin başı sağolsun'' diye konuştu.
'YAPRAK DOKUMU GİBİ GİTMEYE BAŞLADIK'
Adnan Şenses ise sanatcı dostları adına Ozbeğen'e, Allah'tan rahmet dilediğini belirterek, şunları kaydetti:
''Sanat camiasının başı sağolsun. Cok değerli bir duayen sanatcıyı kaybettik. Kendisini rahmetle, sevgiyle anıyorum. Cok sevdiğim bir muzisyen arkadaşımdı. Muziğe bir reform getirmişti. Piyanosuyla, sesiyle... Muzikte gercekten bir oncu olmuştur. Yeri dolmayacak bir arkadaşımızdır. Allah'ın sevdiği bir kuluymuş ve onu cağırdı. Nur icinde, huzur icinde yatsın. Acımız buyuk. Hepimizin başı sağolsun. Sanat camiasının başı sağolsun. Artık yaprak dokumu gibi gitmeye başladık. Şu anda sevgili kardeşim Muslum Gurses de yatıyor. Ona da acil şifalar diliyoruz.''
'SANA SELAMİ ŞAHİN'İN BUTUN ŞARKILARI FEDA OLSUN'
Selami Şahin de Ferdi Ozbeğen ile eski dostluklarının bulunduğunu anlatarak, ''Cok sevdiğim bir abimdi. Kalbi, ruhu cok guzeldi. Onun yeri dolmaz'' dedi.
Ozbeğen'in piyanoyla album yapan ilk kişilerden olduğunu ifade eden Şahin, şoyle devam etti:
''İlkler unutulmaz. Uzulmemek elde değil. Onun yeri dolmaz. Yureği, kalbi neyse yuzundeki ifade hep aynıydı. Keşke yaşasaydı. Ona telefonla 'İnşallah iyileşeceksin. Yeni bir album yapacağız. Sana Selami Şahin'in butun şarkıları feda olsun'' dedim. 'Soz mu', 'Soz, inşallah kendimi toparlayayım sana alo diyeceğim, buluşacağız' dedi. Tabi kısmet olmadı.''
Fedon ise ''Ferdi Ozbeğen bir yakınımızdı, abimizdi, dostumuzdu. Muzik kariyeri konusunda fazla ahkam kesmek istemiyorum. O mertebede bir insan değilim. Anlatılmaz bir insan. Saygın, centilmen, iyi bir muzisyen, iyi bir sırdaş. Bir Ferdi Ozbeğen anma gecesi yapacağım. Ben ve cok değerli sanatcı dostları... Gelirini de bu illet hastalığın bir vakfına bağışlayacağım. O da benim bir kardeşliğim olsun'' diye konuştu.
HABER
Ferdi Ozbeğen vefat etti
28 Ocak 2013
Solunum yetmezliği nedeniyle Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir suredir tedavi goren Turk muziğinin guclu seslerinden Ferdi Ozbeğen, haytını kaybetti.
HABER
Ferdi Ozbeğen'in piyanosu Okmeydanı SSK'ya gitti
ntv 13 Mart 2013
Kısa sure once yaşama veda eden sanatcı Ferdi Ozbeğen'in piyanosu satıldı ve geliri, olumu oncesi tedavi gorduğu hastaneye bağışlandı.
Kısa sure once vefat eden sanatcı Ferdi Ozbeğen anısına gece duzenlendi.
Ozbeğen'in manevi oğlu Hilmi Ozbeğen'in organize ettiği gecede, sanatcının ilk şarkılarını bestelediği piyanosu 27 bin liraya satıldı.
Bu para ve sanatcının albumu ve hayatının anlatıldığı 'Şohret Dediğin' adlı kitabın geceki satışından sağlanan gelir, Ozbeğen'in tedavi gorduğu ve vefat ettiği Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağışlandı.
Semra Ozal ile Zerrin Ozer, Umit Besen, Mustafa Alabora, Omur Gedik ve Fatih Urek'in de aralarında bulunduğu cok sayıda unlu ismin katıldığı gecenin sunuculuğunu Halit Kıvanc yaptı.
Gecede, Ozbeğen'in hayatı, seslendirdiği şarkılar ve katıldığı televizyon programlarından goruntuler barkovizyondan davetlilere izletildi. Sunucu Kıvanc, Ozbeğen'le anılarını anlatarak, sanatcının hicbir zaman unutulmayacağını, şarkılarıyla yaşayacağını dile getirdi.
Sanatcı Ferhat Gocer de Ozbeğen ile ilgili duşuncelerini paylaştıktan sonra bir şarkı soyledi. Gecede, Nil Burak, Feraye Işıl ve Yeliz'in de aralarında bulunduğu sanatcılar, Ozbeğen şarkılarını seslendirdi.