yazar, tiyatro yonetmeni

5 Kasım 1975 Erzurum doğumlu.

Oğrenim Durumu:
Universite: Ataturk Universitesi Guzel Sanatlar Fakultesi Tiyatro Bolumu Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalı
(1997-98 Eğitim- Oğretim yılında Erzurum Ataturk Universitesi Guzel Sanatlar Fakultesi'ni Birincilikle kazandı.
-2000-01 Eğitim-Oğretim yılında "Sahne Sanatları Bolumu Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalı" nı Bolum Birincilikle bitirdi.)
Yuksek Lisans: Ahmet Yesevi Universitesi Eğitim Yonetimi ve Denetimi Bolumu

Mesleki Calışmalar ve Kazanılan Oduller
1- Kısa Oyun Yarışması:
Ataturk Universitesi Guzel Sanatlar Fakultesi Sahne Sanatları Bolumu' nun "3. Kısa Oyun Yarışması"nda "Menemen Tuccarı" adlı oyunumla Ucunculuk Odulu kazandı. (Bu oyunum 6-9 Mayıs 1999 tarihleri arasında Ataturk Universitesi Kultur Sitesi Tiyatro Salonu'nda sahnelendi. Ayrıca, 22 Mayıs 1999 Cumartesi tarihinde Erzurum 9. Kolordu Komutanlığınca Subay Orduevinde de sahnelendi.)
2- Ataturk Universitesi Tiyatro Kulubu:
1998-99 Eğitim-Oğretim yılında Erzurum'daki sanatsal etkinlikleri yoğunlaştırmak amacıyla "Ataturk Universitesi Tiyatro Kulubu"nun kurucuları arasında yer aldı.
3- Reji Asistanlığı:
Ataturk Universitesi Guzel Sanatlar Fakultesi Sahne Sanatları Bolumu'nun 1999-00 Eğitim-Oğretim yılında 27 Mart Dunya Tiyatrolar Gunu munasebetiyle, Memet Baydur'un yazdığı "Kamyon" adlı oyunda "Reji Asistanlığı" gorevini yerine getirdi.
4- Dramaturgluk: Ataturk Universitesi Guzel Sanatlar Fakultesi Sahne Sanatları Bolumu'nun 2000-01 Eğitim-Oğretim yılının 27 Mart Dunya Tiyatrolar Gunu munasebetiyle Oldrich Danek'in yazdığı "Savaş İkinci Perdede Cıkacak" adlı oyunda "Dramaturgi" gorevini ustlendi.
5- Reji ve Dramaturji: -Erzurum Devlet Tiyatroları'nda 2000-01 sezonunda Haşmet Zeybek'in yazdığı "Duğun ya da Davul" adlı oyunda "Reji ve Dramaturgi" ekiplerinde staj gorevimi tamamladı.
6-Turkiye Genelinde Yapılan Yarışmalar:
a) Mansiyon: "Suat TAŞER Kısa Oyun Yarışması 2000" de "Kar Cicekleri" adlı oyunuyla Mansiyon kazandı (Derece alan butun yazarlar mansiyon aldı).
b) Seslendirilmeye Değer: "TRT Radyo Oyunu Yarışması 2000" de "Kelepceli Cicek" adlı eseri Seslendirilmeye Değer bulunarak TRT tarafından Mayıs 2001 tarihinde seslendirildi.
c) Birincilik: "Detay Yayıncılık Oyku Yarışması 2001" de "Justinyo Federiko Don Antonyo" adlı oykuyle Birincilik kazandı. (Sayın Jale SİNAR, "Veien Til Nord Kuzey Yolu" adlı kitabında, odul alan bu oykuye, yer vermiştir.)
7-Yurt dışında yapılan yarışmalardan;
a- Birincilik: (İtalya) "Darıo Fo Oyun Yarışması 2002" de "Kadının Biri Herhangi Bir Gun Herhangi Bir Yerde" adlı oyunla Birincilik kazandı.
b- Juri Ozel Odulu: (Yunanistan) "Olympos Oyun Yarışması 2002" de "Şeytanın Baş Parmağı" adlı oyunla Juri Ozel Odulu'nu kazandı.
c- İkincilik: (A.B.D.) "Ernest Hemıngway Senaryo Yarışması 2003"de "Dunyanın En Guzel Şarkısı" adlı senaryoyla İkincilik odulunu kazandı.
8- Cıkan kitapları;
Mevlana: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınevi tarafından "Mevlana" adlı tiyatro eserinin 1. Baskısı (3.000 tane) 01.1.2005 tarihinde tum Turkiye'de piyasaya cıkmıştır.
9- Film calışmaları;
Hacı İvaz Paşa: Kultur ve Turizm Bakanlığı icin Okur Filmcilik tarafından hazırlanan “-Hacivat” adlı Belgesel-Drama senaryoyu Ağustos 2006 tarihinde yazan grup icerisinde yer aldı.
10- Dunya Capındaki Sanatsal Calışmaları;
“HERSİZM” adlı sanat akımının manifesto tanıtımını 28 Eylul 2006 Perşembe gunu yaparak Dunya sanat tarihine girme başarısını elde etti. (Bu tanıtımı devlet kuruluşlarına, universitelere, buyukelciliklerimize, yerli-yabancı tv kanallarına, gazetelere, haber ajanslarına, dergilere, yayınevlerine, ulkemizdeki yabancı elciliklere yaptı.)
11-Sahnelenen Oyunları;
Kultur ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları 15 Ağustos 2009 tarihinde “Edebi Kurul”un yaptığı toplantı sonunda; “Hacı İvaz Paşa” adlı oyun, sahnelenmesi icin repertuara alınmıştır.

Hersizm etkisiyle yazdığı ilk kitap aşağıdaki Mevlana adlı eseridir. Bu eserdeki “Yeni Derviş” bu akımın ozelliklerini taşıyan bir kişidir.

HERSİZM
SANAT AKIMININ TANITMA YAZISI

MANİFESTO

MADDE 1:Sanat akımının adı “Hersizm” dir.
MADDE 2:Hersizm, “Hers” sozcuğunden turetilmiştir. “Hers” sozcuğu Anadolu’da, ozellikle Erzurum’da “Sinir” anlamında kullanılan yoresel bir sozcuktur. “Hers” sozcuğu “-li” yapım ekiyle birleşince “Hersli” yani “Sinirli” anlamına gelmektedir.

MADDE 3:HERSİZM SANAT AKIMININ AMACI
a)“Hersizm”in amacı, diğer sanat akımlarının eksikliklerini ortadan kaldırmaktır.
b)“Hersizm” somurucu toplumların, ekonomik cıkarları uğruna başlattıkları savaşlara tepki olarak ortaya cıkmıştır.
c)Somurucu amaclar uğruna başlatılan, masum halkı yok etme savaşına tepki olarak ortaya cıkan “Hersizm”, bu duşuncede olan toplumların başlattıkları savaşa, sanatsal savaşla karşı koyacaklardır.
d)Daha adaletli bir dunya duzeni icin, mucadele etme cesareti olmayan insanların yanında yer alarak, onları eserlerimizle cesaretlendirmektir.
e)Uretilen eserlerle halkın bilinclenmesini sağlamaktır.
f)Genel olarak ezilen ve somurulen herkesin yanında yer almaktır.
g)Sanatcılara kazandıracağımız savaşcı kimliğini, eserlerimizle, halka yaymaktır.
h)İnsanları pasiflikten kurtarıp, aktif bir şekilde haklarını koruyan bir halk kitlesi haline sokmaktır.
MADDE 4:“Hersizm” sanat akımının kurucusu, Uluslararası Odullu Turk Tiyatro Yazarı Fırat YUMUN’dur.
MADDE 5:“Hersizm” sanat akımını benimseyen sanatcılar istedikleri sanat dalında eserlerini uretebilirler.
MADDE 6:“Hersizm”, oncelikle yazılı sanatlar gozetilerek oluşturulmuştur.
MADDE 7:“Hersizm”, cizgilere, boyalara, notalara v.b. butun sanat dallarına ve sanatcılara acıktır.

ETİK İLKELER
1-Mantıklı duşunduğumde sinirle hareket etmenin, cozum elde etme yonunde daha etkili olduğuna kanaat getirdim. Bu yuzden sinirle hareket etmek “Hersizm”in ilk şartıdır.
2-“Hersizm” kotu gozuken duyguları, aklımızla pozitif enerjiye donuşturme sanatıdır. Guneşten, ruzgardan, sudan yararlanan bilim adamları gibi, biz de sinirden olumlu bir şekilde yararlanacağız.
3-“Hersizm”de akılla hareket edip, duyguların en yoğun olduğu zaman, eserler uretilecektir. Boylece yapmacıklıktan uzaklaşılarak, inandırıcılığa ulaşılacaktır.
4-“Hersizm”de aklımızla doğruluğuna karar verdiğimiz olaylarda, duygularımızı (sinirlerimizi) harekete gecireceğiz.
5-“Hersizm”de sinir bir silahtır. Bu silahı akılla yoğurup oyle kullanacağız.
6-“Hersizm” sinir ve nefretimizi cok onceden verdiğimiz kararla yonlendirme sanatıdır.
7-“Hersizm” sanatcıları sinirlerine hakim olamayan kişiler değil, sinirlerine hakim olmak istemeyen kişilerdir. Yani sinirlenmemek icin kendimizi zorlamıyoruz. Aksine, etkileyici eserler uretmek icin sinirlenmeyi bekliyoruz.
8-“Hersizm”de tum dunya, tek bir ulke gibi gorulecek ve oyle hareket edilecektir.
9-“Hersizm” sinirlerin boşalıp, sanatcının rahatlamasını sağlamaktır.
10-En buyuk amacımız, cesaretimizi herkese yaymaktır.
11-“Hersizm” ile insanlık onurunu korumanın savaşı verilecektir.
12-“Hersizm”de kişi, somurulduğunu aklıyla anlar ve duygularıyla acımasızca hareket eder.
13-“Hersizm”de kişi, gulmek kadar doğal olan sinirleriyle hareket edecektir.
14-“Hersizm”de sanatcı, olumsuz toplumsal olaylardan duyduğu rahatsızlığı sinirlerine yansıtıp, sinirle hareket edecektir.
15-“Hersizm”de hayatı olduğu gibi kabullenemediğimiz icin, yanlışlara tepkimizi sinirle gostereceğiz.
16-“Hersizm”de sanatcı eserini bitirdikten ve rahatladıktan sonra “Bunu ben mi urettim?!” sorusunu icten gelen bir sesle kesinlikle soracak duruma gelecektir.
17-“Hersizm”de sanatcı sinirle korkusuzca hareket edip her şeyi goze alacaktır.
18-“Hersizm”de sinirlerin ve nefretin en yoğun seviyeye ulaştığı zaman eserler uretilmeye başlanacaktır. Eğer sinirler yatışınca eserler uretilmeye başlanırsa istenilen hicbir mesaj verilemez. Duzeltilmek istenen hicbir yanlış duzeltilemez.
19-Ofkeyi kusmak, kişiyi psikolojik olarak rahatlattığından, sanatcılar eserlerini ofkeleri yatışmadan ureteceklerdir.
20-“Hersizm”de uzlaşmacı tavırlara kesinlikle yer yoktur.
21-“Hersizm”de “Ya hep, ya hic”lilikle hareket edilecektir.
22-“Hersizm” sanatcıları doğdukları icin değil, mucadeleci ruhlarını herkese yaymak icin yaşayacak ve yaşatacaklardır.
23-“Hersizm” sanatcıları en acımasız silahlarıyla, yani eserleriyle toplumu somurenlere karşılık vereceklerdir.
24-Yazılı eserlerdeki karakterler kendilerini dunyanın mutluluğu icin feda edeceklerdir.
25-Bu akım etkisi altındaki sanatcılar, her zaman halkı bilinclendirmek icin calışacaklardır.
26-Sanatcılar, somurulen halk icin mucadele edeceklerdir.
27-Yanardağın patlaması icin nasıl ki belli bir sure gerekiyorsa, bizler de nefretimizi icimizde akıllıca korukleyeceğiz. Daha sonra da bu nefretten hak eden kişilerin nasiplenmesi icin patlayacağız.
28-“Hersizm” sanatcılarının disiplini karakterlere yansıtılıp, disiplinli bir insanlık nesli icin calışılacaktır.
29-Fildişi kulelerine saklanmak korkaklık olduğu icin buralara saklananları dışarıya cıkarmak en buyuk hedefimiz olacaktır.
30-“Hersizm”de ideal insan, ideal aile reisi, ideal halk gozler onune serilecektir.
31-Tarihi olaylarda, gercekler saptırılmadan resmi belgelere dayanarak uretim yapılacaktır.
32-Sanatcının amacı olay cıkarmak değil, her ulkenin yasaları cercevesinde demokratik hakkını kullanmaktır.
33-Eserlerimizdeki baş kişi provokatorluk yapan biri değil, yalnızca pasif kişilerin guclerini yonlendiren biri olacaktır.
34-Dunya toplumunun uzerindeki somurucu kirleri, Turk hamamlarında kopuk kopuk yıkayıp, eritmek en buyuk amacımızdır.
35-“Herkes kızabilir, bu kolaydır. Ancak doğru insana, doğru olcude, doğru zamanda, doğru nedenle ve doğru şekilde kızmak, işte bu kolay değildir” diye duşuncelerini acıklayan Aristo, aslında korkaklığı bilgelik olarak gostermeye calışmıştır. Yukarıdaki maddelerde de belirttiğim gibi, zamana kişi karar verir. Doğru zamanı, doğru nedeni ve doğru şekli duşunene kadar insanın ofkesi gecer ve tepki veremez. Bu yuzden de her zaman kaybetmeye, ezilmeye ve somurulmeye mahkum olur. Bir kişinin, kendime hakim olacağım, diye yanlışların uzerine yanlışların eklenmesine ses cıkarmaması korkaklıktan başka bir şey değildir. Bu yuzden evrensel yanlışları duzeltmek adına ofkeli anlarda harekete gecmek yalnızca kendi adımıza değil, tum insanlık adına verilen en doğru karar olacaktır.

[email protected]

HABER

Hayma Ana sahnede

29 Mayıs 2012 Saat 20:00'da Bağlarbaşı Kongre ve Kultur Merkezİ'nde İstanbul'un Fethi Kutlama Torenlerİ esnasında Fırat Yumun'un İBB ŞEHİR TİYATROLARI repertuvarındaki "Hayme Ana" Adlı Oyunu sahnelenecektİr.

1229 yılında atalarımızın yaşadığı izolasyon, keder ve uzuntu duygularının eşlik ettiği, Orta Asya’dan Anadolu’ya uzanan gocun hikayasi, Uskudar Belediyesi Genclik Merkezi Tiyatro Kulubu Oyuncuları tarafından sahneye konulacak.