
Kırmız et sektoru, salam, sosis, sucuk gibi urunlerde yuzde 95'e varan oranda beyaz et kullanımına izin veren yonetmeliğin değiştirilmesini ve market raflarında yuzde 100 dana ve yuzde 100 beyaz et ayrımına gidilmesini talep ediyor. Et Uretcileri Birliği Başkanı Ahmet Yucesan, piyasada et fiyatlarının ongorulenin uzerine cıkması nedeniyle, salam sucuk sosis gibi urunlerde duşuk fiyatlı beyaz et urunlerinin yaygın bicimde kullanılmaya başlandığını belirterek, bu alanda sektor olarak tam bir ayrım beklediklerini acıkladı.
Et Uretcileri Birliği, Başkanı Ahmet Yucesan, sektorde yuksek fiyatlar nedeniyle başlayan bazı uygulamaların artık sona ermesi gerektiğini vurguladı. Tuketicinin, beyaz veya kırmızı et talebine gore market raflarında urun bulması gerektiğini anlatan Yucesan, "Kar marjlarının duştuğu, alıcının az, satıcının cok olduğu donemde sektor cozum aramaya başladı ve hammadde olarak uygun olan beyaz et de kullanılmaya başlandı. Ama sanayicinin aynı vicdanda olduğunu soylemek mumkun değil. Bu nedenle sektorde kırmızı et aleyhine bir uygulama başladı. 2011 yılından itibaren karışım urunlerini tayin edilecek yontemler bulundu. Eğer bir insan kırmızı et sucuk salam yemek istiyorsa onu, beyaz et sucuk salam yemek istiyorsa beyaz et karışım urunu alsın. Bu tamamen ayrılsın. Bizim goruşumuz bu" diye konuştu.
'Karışım oranı %5 ila %95
Mevcut uygulamada Bakanlığın işlenmiş kırmızı et urunlerinde yuzde 5'ten 95'e kadar beyaz et kullanımına izin verdiğini kaydeden Yucesan, burada sadece firmaların beyanlarının esas alındığını soyledi. Yucesan şu anda doner, kofte gibi urunlerde beyaz ve kırmızı et ayrımının tamamen yapıldığını ve karışıma izin verilmediğini kaydederek, aynı uygulamanın ısıl işlem gormuş urunlerde de gecerli olması geretiğini belirtti.
Piyasada fiyatların son 10 yılda ongorulenin uzerine cıkması nedeniyle, salam sucuk sosis gibi urunlerde duşuk fiyatlı beyaz et urunlerinin kullanıldığını vurgulayan Yucesan, bu alanda sektor olarak tam bir ayrım beklediklerini vurguladı.
Yucesan, Turkiye'de 1987-1988 yılları arasında kırmızı et fiyatları ile beyaz et fiyat duzeyinin aynıyken makasın gunumuzde yuzde 55'lere cıktığını anlattı. Beyaz et sektorunun sanayileşmesi ile fiyatların makul seviyeye geldiğini vurgulayan, Yucesan son gelişmelerin ardından kırmızı et sektorunun de sanayileşme anlamında daha bilincli hareket etmeye başladığını vurguladı. Yucesan, son 5 yılda devletin ve halkın bilinclenmesi ile son 50 yılda yapılamayan gelişmenin son 5 yılda sağlanabildiğini aktararak, kısa vadede kırmızı et sektorunun beyaz ette olduğu gibi sanayileşme surecini tamamlayacağını belirtti.
Yerli et oranı yuzde 85
İthalatın fiyatların makul seviyeye gelmesi acısından gecici bir cozum yarattığını soyleyen Yucesan, ilk etapta yapılan ithalat ile fiyatların makul seviyeye gelerek, piyasaların rahatladığını aktardı. Bu donemde onemli miktarda damızlık hayvan girişinin de olduğunu anlatan Yucesan, "Birkac yıl icinde de kendi ihtiyacımızı karşılayacak duruma geleceğiz. Son 2 yıldan beri Turkiye'nin 7 limanına, Derince, Tekirdağ, Mersin limanlarına Uruguay, Yeni Zelanda'dan 20 bin baş besi hayvanı geliyor. Bunlar 6 ay, 1 yıl sonra piyasaya arz edilecek. Bu da piyasayı rahatlatacak. Bunun devam etmesi ve sut sığırcılığının geliştirilmesi lazım. 2009-2010'da yuzde 50-50 olan ithal yerli et oranı bugun yuzde 85'e yuzde 15 yerli et lehinde. Bu hemen sona ermez ama 2012 sonunda ithalat tamamen durur ve ic piyasaya kendi ihtiyacını karşılar. Kapı acık, ithalat girdisi var, bu nedenle fiyatlar da artık yuzde 5-10 bandında artar ya da azalır" diye konuştu.
Kişi başına tuketim 1 yılda 30 kiloya cıkabilir
Piyasa ile ilgili verdiği bilgilerde, tuketimin fiyatların duşuşu ile arttığına işaret eden Ahmet Yucesan, "Turk insanı kırmızı ete soğuk değil. Bugun yıllık yıllık tuketimimiz 8 kilogram. Fiyatların makul olması ile birlikte bu rakam cok rahat 1 yıl icinde 30 kilograma cıkabilir. Bu da normal bir insanın tuketeceği kırmızı et miktarı. Bu rakam Avrupa'da 36, Amerika'da 50 kilogram" bilgisini verdi.
Kaynak
__________________