Bizler Kur’an ı rehber aldığımızı soyleriz. Ama ne yazık ki soylediğimiz ile İslam ı yaşadığımız, her nedense birbirini tutmaz. Bunun nedeni uzulerek soylemek zorundayım, Kur’an sozde rehber, beşerin kitapları ozde- pratikte rehber olduğu icindir. Peygamberimiz mahşer gunu boşuna, benim ummetim Kur’an ı devre dışı bıraktılar demeyecek.
Bana verilen cevaptan, bir soruyu once sizlere nakletmek istiyorum.
( Sual: Domuzun herkese, ipek ve altının erkeklere haram edilişinin hikmeti nedir?)
Bizler Kur’an ı rehber almadığımız surece, bu tur ikilemlerde kalmamızda kacınılmaz olacaktır. Haram ve yasaklar Kur’an da apacık belirtilmiştir. Peygamberimizde Kur’an ile hukmetme gorevi almıştır topluma. Bunun dışına cıkması da asla duşunulemez.
Domuzun haram oluşu Kur’an da apacık yazıyor da, altın ve ipeğin erkeğe haram olduğu neden Kur’an da yazmıyor diye, hic kendimize soruyor muyuz?
Yaradan, biz hicbir eksik bırakmadık Kur’an da, Allah unutucu değildir, her şeyden nice ornekleri, değişik ifadelerle verdik ki anlayasınız dediği Kur’an da, altın ve ipeğin erkeğe haram olduğunu eksik mi bıraktı da, (HÂŞÂ

Bakın Allah helal ve haram konusunda neler soyluyor. Bu ayetler apacık dururken, hala Allah ın haram demediğini haramlaştıranlara, soyleyecek sozum yok. Cunku bilmeden, duşunmeden, emin olmadan soylediğimiz sozler, Allah a ve elcinse iftira atmaktır, bunu da unutmayalım.
Sur. 116. ayet; Yalan duzerek Allah'a iftira etmek icin, dillerinizin uydurma nitelendirmeleriyle "Şu helaldir, şu da haramdır!" demeyin. Yalan duzerek Allah'a iftira edenler kurtulamazlar.
Enam 140: Şu bir gercek ki, ilimsizlik yuzunden oz evlatlarını beyinsizce katledenlerle,Allah'ın kendilerine verdiği rızıkları, Allah'a iftira ederek haramlaştıranlar gercekten husrana uğramışlardır. İnan olsun, sapıtmışlardır onlar; hicbir zaman doğruyu ve guzeli bulamazlar.
Enam 150: Şunu da soyle: "Allah şunu haram etmiştir diye tanıklık edip duran şahitlerinizi getirin." Eğer tanıklık ederlerse sakın onlarla birlikte tanıklık etme! Ayetlerimizi yalanlayanlarla ahrete inanmayanların keyifleri ardınca gitme! Onlar, kendi Rablerine başkalarını denk tutuyorlar.
Yunus Suresi 59. De ki: "Ne oldu size de Allah'ın size rızık olarak indirdiği şeylerden bir haram yaptınız bir de helal?" De ki: "Allah mı size izin verdi, yoksa Allah'a iftira mı ediyorsunuz?
Maide 87: Ey iman edenler! Allah'ın size helal kıldığı iyi ve temiz şeyleri (siz kendinize) haram kılmayın ve sınırı aşmayın. Allah sınırı aşanları sevmez.
Siz yukarıdaki ayetlerden, Allah ın haram dediklerinden başka konularda, elcisinin de haram yapabileceğini mi anladınız, yoksa Allah dan başka helal ve haram hukmu verecek kimse olmadığını mı?
Allah ın haram demediği, temiz ve guzel şeyleri kendinize haram kılmayın, boyle yaparak sınırı aşmayın uyarısını, hala anlayamadık mı? Ayetlere dikkat ederseniz, Kur’an ın haram demediği konularda haramlar uyduranlara, ne oldu bunları haram diye, Allah mı size izin verdi diyor. Sizce haram koyan makam, cok acık değil mi?
İşte bizler boylece, Allah ın sınırlarını aşıyoruz, ama anlayan-farkında olan mı var. Cunku nefsimizi Kur’an nuru ile nurlandırmamış isek, gonullerimiz, kalplerimiz kilitli olduğundan, asla gercekleri goremeyeceğimizi unutmamalıyız.
Bakın Allah haram konusunda, nasıl kesin bir hukum veriyor ve ne diyor.
Enam 119: Uzerine Allah'ın adı anılıp kesilenden yememenize sebep ne? Oysa Allah, caresiz yemek zorunda kaldığınız dışında, haram kıldığı şeyleri size acıklamıştır. Doğrusu bircokları bilgisizce kendi kotu arzularına uyarak saptırıyorlar. Muhakkak ki Rabbin haddi aşanları cok iyi bilir.
Bakın ne diyor ayet, haram kıldığı şeyleri size acıklamıştır. Peki, ne acıklamıştı Allah? Sanırım hatırladınız ama gelenek ve rivayetlerin baskısı o kadar guclu ki, ayetleri bile unutturuyor. Rabbim affetsin. Allah ın ayetin sonunda soyledikleri duşundurucudur.
(Doğrusu bircokları bilgisizce, kendi kotu arzularına uyarak saptırıyorlar.)
Allah birkac kez haram kıldıklarını sayıyor Kur’an da. Bakın bir ayetinde ne diyor.
Enam 145: De ki: Bana vahyolunanda, leş, akıtılmış kan yahut domuz eti -ki pisliğin kendisidir- ya da gunah işlenerek Allah'tan başkası adına kesilmiş bir hayvandan başka, yiyecek kimseye haram kılınmış bir şey bulamıyorum. Başkasına zarar vermemek ve sınırı aşmamak uzere kim (bunlardan) yemek zorunda kalırsa, bilsin ki Rabbin bağışlayan ve esirgeyendir.
Allah bu kadar acık ve net soylemesine rağmen, hala bu inat niye, işte bunu anlamak mumkun değil.
Değerli din kardeşlerim. Allah sizlere eşi benzeri olmayan bir nur indirdim ve butun şan ve şerefiniz, tum ilminiz ondadır diyor da, Kur’an da sizleri sorumlu tuttuğum her konu var diyorsa, gelin sanıyı, Kur’an ın onayından gecmeyen beşerin rivayetlerini değil, Allah ın sozlerini dinleyelim. Yoksa cokkkkk, ama cok pişman oluruz.
Saygılarımla Haluk GUMUŞTABAK