Tekelluf; yapmacık, olmayanı sahiplenme ve gostermeye calışma…
Varmış gibi davranma ve başkalarının yaptığı, başardığı, emek ve kafa sarf ederek gercekleştirdiği işleri, amelleri, fiilleri kendisine mal etme ve bunu bir şekilde ilÂn etme…

Dinimiz ve şer’i hukumler; tekellufu fena olarak addetmiştir… Kotu bir haslet, hoş olmayan bir huy, insanın kendisine ve başkalarına zarar veren bir duygu olarak gormuşlerdir.

Akıl ve mantık noktasından, insan davranışları ve toplum icerisinde paylaşılabilen her fikir ve duygu noktasından da; hikmeten tekelluf fena bir davranış, kotu bir duygu ve fikirdir…

İnsanlar ekseriyeten yaratılıştan tekellufe meyillidirler… Bu meyil ve sevda insanları; davranışlarında bilinen her sınırı, yasağı ve makul kavramları aşmaya, su-i istimal etmeye ve su-i zanla kırmaya zorlar…

Cunku gosterişle, yapmacık tavır ve hallerle, sahte ve olmayacak işlerin tavırlarıyla; yapılan ve yapılacak olan her işi ve tavrı kendilerine mal edelim derken hakikatta olan her şeyi zedelerler… Cunku soğuk tavra girerler… Oğunurler, gururlanırlar, fahirlenirler ve ceşitli kuruntulara girerler.

İnsanlar yalnızca kendimizi duşunelim, bir ben var başkaları da kim? Yalnızca benim yaptığım işler iştir… Zaten her işi ben yaparım, yapıyorum diye hodbinane duşunme atmosferi icerisinde girdikleri zaman yalnızca cevresindekilere ve yapılan işlere zarar vermekte kalmazlar; ihlÂsı kaybederek veya zedeleyerek riyakÂrane bir vaziyetin, halin ve tavrın icerisine girerler… En tehlikelisi de budur!..

İnsanlar icin tekelluften kurtulmanın birinci yolu ihlÂsı kazanmaktır… Takdir, ovgu ve alkışı da başkalarına, cevresindekilere, mesai arkadaşlarına bırakabilmektedir…

Tekellufe duşmemek icin Allah’ın istihdam nimetini hic akıldan cıkarmamak gerekiyor… Bir de cemaat ruhu icerisinde paylaşmayı, boluşmeyi, mesailerin tanzimini ve başarının herkese ait olduğunu iyi bilmek gerekiyor…

Sahiplenmek, aidiyet duygusuna sahip olmak ve iştirak-i a’mal-i uhreviye sırrına vakıf olabilmek tekellufe fırsat vermeyecektir inşallah…

http://www.yeniasya.com.tr/rifat-oky...meyelim_431858