ALLAH yuce kelamı Kur'andaki Bakara
183 ayetinde - Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakınmanız icin oruc, sizden oncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.
Diye buyurarak orucun ALLAH tarafından tum peygamberlere ve bu peygamberlere inanan imanlılara farz kılındığını bize bildirmiştir. Peki Tevrat İncil ve Kur'an'a gore oruc nedir nasıl tutulmalıdır. İlk once Tevrat ayetlerinden orucun farziyeti ile ilgili ayetleri paylaşalım
Bunun uzerine yuzumu Rab Allah'a cevirdim. Duayla, yakarışla, orucla Ona yalvardım; cul kuşanıp kulde oturdum. (Daniel, 9:3)
Herşeye egemen Rab diyor ki, "Dorduncu, beşinci, yedinci ve onuncu ayların orucları... sevinc, coşku dolu mutlu bayramlar olacak. Bu nedenle gerceği ve esenliği sevin." (Zekeriya, 8:19)
Şimdi de İncil den ayetler paylaşım
mabetten ayrılmaz, oruc tutup dua ederek gece gunduz Allah'a ibadet ederdi. (Luka, 2:36-37)
... İsa kırk gun kırk gece oruc tuttuktan sonra acıktı. (Matta, 4:1-2)
Yahya geldiği zaman oruc tutup ickiden kacındı... (Matta, 11:18; Luka, 7:33)
Ferisi ayakta kendi kendine şoyle dua etti: 'Allah'ım obur insanlara –soygunculara, hak yiyenlere, zina edenlere– ya da şu vergi gorevlisine benzemediğim icin Sana şukrederim. Haftada iki gun oruc tutuyor, butun kazancımın ondalığını veriyorum.' (Luka, 18:11-12)
Bunlar Rab'be ibadet edip oruc tutarlarken... Boylece oruc tutup dua ettikten sonra, Barnaba'yla Saul'un uzerine ellerini koyup onları yolcu ettiler. (Elcilerin İşleri, 13:2-3)
... Dua ve orucla onları, inandıkları Rab'be emanet ettiler. (Elcilerin İşleri, 14:23)
... Oruc gunu bile gecmişti. (Elcilerin İşleri, 27:9)
Şimdide Kur'an ayetlerini paylaşım
Bakara 184 - Oruc, sayılı gunlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı gunler sayısınca başka gunlerde tutar. Oruca gucu yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gonulden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi icin daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruc tutmanız sizin icin daha hayırlıdır.
Bakara.185 - (O sayılı gunler), insanlar icin bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apacık delilleri olarak Kur'an'ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Oyle ise icinizden kim bu aya ulaşırsa, onu orucla gecirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, tutamadığı gunler sayısınca başka gunlerde tutsun. Allah, size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah'ı yuceltmeniz ve şukretmeniz icindir.
Buraya kadar Tevrat İncil ve Kur'an'da orucun farziyeti ile ilgili ayetleri gorduk peki alemlerin rabbinin bizden istediği oruc nasıl bir oructur. Orucumuzu hangi saikler ile tutarsak ALLAH indinde bir anlamı olur bakalım.
Once Tevrat
“Bana her gun danışıyor,
Yollarımı oğrenmekten zevk duyuyorlarmış!
Doğru davranan,
Tanrısı'nın buyruğundan ayrılmayan bir ulusmuş gibi...
Benden adil yargılar diliyor,
Bana yaklaşmaktan zevk alıyorlarmış.
“Diyorlar ki oruc tuttuğumuzu niye gormuyor
İsteklerimizi denetlediğimizi neden fark etmiyorsun?
Bakın, oruc tuttuğunuz gun
Keyfinize bakıyor, işcilerinizi eziyorsunuz.
Orucunuz kavgayla, cekişmeyle
Şiddetli yumruklaşmayla bitiyor.
Bugunku gibi oruc tutmakla
Sesinizi yukseklere duyuramazsınız.
İstediğim oruc bu mu sanıyorsunuz?
İnsanın isteklerini denetlediği gun boyle mi olmalı?
Kamış gibi baş eğip cul ve kul uzerine mi oturmalı?
Siz buna mı oruc,
Rabb’i hoşnut eden gun diyorsunuz?
Benim istediğim oruc;
Haksız yere zincire, boyunduruğa vurulanları salıvermek
Ezilenleri ozgurluğe kavuşturmak
Her turlu boyunduruğu kırmak değil mi?
Yiyeceğinizi acla paylaşmak değil mi?
Barınaksız yoksulları evinize alır
Cıplak gorduğunuzu giydirir
Yakınlarınızı gozetirseniz
Işığınız tan yeri gibi ağıracak
Cabucak şifa bulacaksınız
Doğruluğunuz onunuzden gidecek
Rabb’in yuceliği artcınız olacak
O zaman yardım cağrılarınızı Rab cevaplayacak
Feryat ettiğinizde “İşte buradayım” diyecek
Eğer boyunduruğa, başkalarını suclamaya,
Kotu konuşmalara son verirseniz,
Aclar uğruna kendinizi feda eder,
Yoksulların ihtiyaclarını karşılarsanız,
Işığınız karanlıkta parlayacak,
Karanlığınız oğlen gibi olacak!
Rabb her zaman size yol gosterecek,
Kurak topraklarda sizi doyurup guclendirecek.
İyi sulanmış bahce gibi,
Tukenmez su kaynağı gibi olacaksınız.
O zaman Rab’den zevk alacaksanız.
Halkınız eski yıkıntıları onaracak,
Gecmiş kuşakların temelleri uzerine
Yeni yapılar dikeceksiniz.
“Duvardaki gedikleri onaran,
sokakları oturulacak hale getiren” denecek sizlere
Bunu soyleyen Rab’dir.”*
(Tevrat: Yeşaya; 58/3-14)
İncile bakalım
Matta 6-16;18 Oruc tuttuğunuz zaman, ikiyuzluler gibi surat asmayın. Onlar oruc tuttuklarını insanlara belli etmek icin kendilerine perişan bir gorunum verirler. Size doğrusunu soyleyeyim, onlar odullerini almışlardır.*Siz oruc tuttuğunuz zaman, başınıza yağ surup yuzunuzu yıkayın.*Oyle ki, insanlara değil, gizlide olan Rabbimize oruclu gorunesiniz. Gizlilik icinde yapılanı goren Rabbimiz sizi odullendirecektir.”
Şimdi sıra Kuran'da
Tevbe .112 - Bunlar, tovbe edenler, ibÂdet edenler, hamdedenler, oruc tutanlar , rukû' ve secde edenler, iyiliği emredip kotulukten alıkoyanlar ve Allah'ın koyduğu sınırları hakkıyla koruyanlardır. Mu'minleri mujdele.
Ahzap .35 - Şuphesiz musluman erkeklerle musluman kadınlar, mu'min erkeklerle mu'min kadınlar, itaatkÂr erkeklerle itaatkÂr kadınlar, doğru erkeklerle doğru kadınlar, sabreden erkeklerle sabreden kadınlar, Allah'a derinden saygı duyan erkekler, Allah'a derinden saygı duyan kadınlar, sadaka veren erkeklerle sadaka veren kadınlar, oruc tutan erkeklerle oruc tutan kadınlar, namuslarını koruyan erkeklerle namuslarını koruyan kadınlar, Allah'ı cokca anan erkeklerle cokca anan kadınlar var ya, işte onlar icin Allah bağışlanma ve buyuk bir mukÂfat hazırlamıştır.
1 Zevkimize gore yaşamayacağız oruc keyif catılacak değil isteklerimizi arzularımızı denetlediği gun olmalıdır.
2 Mevki ve makamca Bizim altımızda bulunanları ezmeyecegiz
3 kavga etmeyeceğiz ağız dalaşına girmeyeceğiz.
4 Mutevazı ve alcak gonullu olacağız.
5 Kimseye Haksızlık etmediğimiz gibi haksızlığa uğrayanların hakkını arayacağız.
6 Her turlu baskı zulum otekileştirmeye karşı mazluma yardım edip zalime kıyam ederek her kesimi kucaklayacağız.
7 Yiyeceğimizi yoksulla paylaşacağız evsizlere caresizlere care olacağız.
8 Kıyafeti olmayanı giydireceğiz.
9 Akrabalarïmızla ilgileneceğiz
10 Hatayı başkalarında değil kendimizde arayıp ic sorgumuzu yaparak yanlışlıklarımızı duzeltecegiz
11 İkiyuzlu davranmayacagız
12 Orucumuzu sadece ALLAH icin tutacağız ve insanlara oruclu olduğumuzu belli etmeyeceğiz.
13 Gunlerimizi mumkin olduğu kadar Tevbe istiğfar ile namaz ve diğer ibadetler ile gecirecegiz
14 Kendimiz kotulukten uzak durup iyilik yaptığımız gibi etrafımızda kileri de kotuluk yapmamaları konusunda uyarıp iyilik yapmaları icin teşvik edeceğiz.
15 ALLAHa ve Resulune İtaatkar olacağız
16 Yalan soylemeyeceğiz
17 Sabırlı olacağız
18 Namusumuzu koruyacağız goz zinasindan kacınacağız
19 ALLAHa derin saygı duyacağız
20 ALLAHı cokca zikredeceğiz bolbol Kur'an okuyacağız
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Sohbetler
- Tevrat, İncil ve Kur'an'da Oruc
-