Merhaba arkadaşlar..
Gayri-muslim kesimin İslamiyeti eleştirdiği unsurların tamamı olayın anlaşılamaması ya da yanlış aktarılmasından kaynaklanır..
Bende kendimce biraz rehber niteliğinde bir seri yapmayı planlıyorum bu meal hataları hakkında.. Goruşleriniz ve yorumlarınız benim icin oldukca değerli, bu yuzden fikrinizi belirtirseniz sevinirim.. Bismillah diyerek başlayalım..
İlk celişki olduğu sanılan ama aslında tamamı ile ceviri hatasından ve ekleme yapılmasından kaynaklı ayetimiz ; Nisa Suresi 3. Ayet..
Once ayetin kelime kelime arapca halini vereceğim, sonra diyanetin ve bir kac bilinen şahsın mealini. Sonrasında asıl mÂnasını ve ceviride ki hatayı gostereceğim. (Ayetler, mealler alıntıdır.)
Ve in hıftum ell tuksitû fîl yetÂm fenkihû m tÂbe lekum minen nisÂi mesn ve sulÂse ve rubÂa, fe in hıftum ell ta’dilû fe vÂhideten ev m meleket eymÂnukum. ZÂlike edn ell teûlû.
1. ve in hıftum : ve eğer korkarsanız
2. ell : ... olmama, ... olamama
3. tuksitû : adaletle davranmanız
4. fî : hakkında, konusunda
5. el yetÂm : yetimler
6. fe inkihû : o zaman, o taktirde nikÂh edin
7. m tÂbe : helÂl olanı, hoşunuza gideni
8. lekum : sizin
9. min : ...den, ...dan
10. en nisÂi : kadınlar
11. mesn : ikişer
12. ve sulÂse : ucer
13. ve rubÂa : dorder
14. fe : fakat, artık, oyleyse, o taktirde
15. in hıftum : korkarsanız
16. ell : ... olmama, ... olamama
17. ta'dilû : adaletle davranırsınız
18. fe : fakat, artık, oyleyse, o taktirde
19. vÂhideten : bir adet, bir (kişi)
20. ev : veya
21. m meleket : sahip olduğu şey
22. eymÂnu-kum : (sizin) elinizin altındaki
23. zÂlike : işte bu, bu
24. edn : cok yakın, daha yakın, daha uygun
25. ell : ... olmama, ... olamama
26. teûlû : zulmetmeniz, haksızlık etmeniz, adaletten ayrılmanız
Diyanet İşleri (Yeni) : Eğer, (velisi olduğunuz) yetim kızlar (ile evlenip onlar) hakkında adaletsizlik etmekten korkarsanız, (onları değil), size helÂl olan (başka) kadınlardan ikişer, ucer, dorder olmak uzere nikÂhlayın. Eğer (o kadınlar arasında da) adaletli davranmayacağınızdan korkarsanız, o taktirde bir tane alın veya sahip olduğunuz (cariyeler) ile yetinin. Bu, adaletten ayrılmamanız icin daha uygundur.
Ali Bulac: Eğer yetim (kız)lar konusunda adaleti yerine getiremeyeceğinizden korkarsanız, bu durumda, (onlarla değil) size helal olan (başka) kadınlardan ikişer, ucer, dorder olmak uzere nikahlayın. Şayet adaleti sağlayamayacağınızdan korkarsanız, o zaman bir (eş) ya da sağ ellerinizin malik olduğu (cariye) ile (yetinin). Bu sapmamanıza daha yakındır.
Edip Yuksel: Yetimler hakkında adaletli davranamamaktan korkuyorsanız uygun gorduğunuz kadınlarla ikişer, ucer, dorder evlenebilirsiniz. Onlara eşit davranamamaktan korkuyorsanız bir taneyle veya yeminlerinizin/anlaşmalarınızın hak sahibi olduklari ile yetinin. Sapmamanız icin en uygunu budur.
Ayeti parca parca inceleyelim.
1. ve in hıftum : ve eğer korkarsanız
2. ell : ... olmama, ... olamama
3. tuksitû : adaletle davranmanız
4. fî : hakkında, konusunda
5. el yetÂm : yetimler
6. fe inkihû : o zaman, o taktirde nikÂh edin
7. m tÂbe : helÂl olanı, hoşunuza gideni
8. lekum : sizin
9. min : ...den, ...dan
10. en nisÂi : kadınlar
11. mesn : ikişer
12. ve sulÂse : ucer
13. ve rubÂa : dorder
Meali ; Diyanet İşleri (Yeni) : Eğer, (velisi olduğunuz) yetim kızlar (ile evlenip onlar) hakkında adaletsizlik etmekten korkarsanız, (onları değil), size helÂl olan (başka) kadınlardan ikişer, ucer, dorder olmak uzere nikÂhlayın.
Ali Bulac: Eğer yetim (kız)lar konusunda adaleti yerine getiremeyeceğinizden korkarsanız, bu durumda, (onlarla değil) size helal olan (başka) kadınlardan ikişer, ucer, dorder olmak uzere nikahlayın.
Edip Yuksel: Yetimler hakkında adaletli davranamamaktan korkuyorsanız uygun gorduğunuz kadınlarla ikişer, ucer, dorder evlenebilirsiniz.
Buraya kadar sıkıntı yok. ALLAH eğer aralarında hakkı ve eşitliği gozetebilecekseniz dort eş alabilirsiniz diyor. Bu ayeti o donemin şartlarına gore değerlendirmemiz lazım. O donem Arap Cahiliyesinde cariyelerin, kolelerin, eşlerin sınırı yok.. İslamiyet ise ayetin incelelediğimiz yerine kadar ki kısmında bu sosyal yapıya 'hayır, sınırsız eş yok, eğer hakkı gozetebilirsen dort taneye kadar izin var' diyor. Bu ayet sanki ALLAH bize 'dort eş farzdır' demiş gibi ateistler tarafından 'kadın meta olarak goruluyor' şeklinde carpıtılıyor. ALLAH dort eşi farz koşmamış, o donemin sosyal cevresine dikkat ederek sınırlandırmıştır.. Ayeti incelemeye devam ettiğimizde goreceksiniz zaten..
14. fe : fakat, artık, oyleyse, o taktirde
15. in hıftum : korkarsanız
16. ell : ... olmama, ... olamama
17. ta'dilû : adaletle davranırsınız
18. fe : fakat, artık, oyleyse, o taktirde
19. vÂhideten : bir adet, bir (kişi)
Diyanet İşleri (Yeni) : Eğer (o kadınlar arasında da) adaletli davranmayacağınızdan korkarsanız, o taktirde bir tane alın...
Ali Bulac: Şayet adaleti sağlayamayacağınızdan korkarsanız, o zaman bir (eş)...
Edip Yuksel: Onlara eşit davranamamaktan korkuyorsanız bir taneyle...
Gorduğunuz gibi ALLAH eşitliği şart koşmuş. Ayetin bu kısmını yukarıda irdelediğimiz icin diğer ve yazının temelini oluşturan kısma geciyoruz..
20. ev : veya
21. m meleket : sahip olduğu şey
22. eymÂnu-kum : (sizin) elinizin altındaki
23. zÂlike : işte bu, bu
24. edn : cok yakın, daha yakın, daha uygun
25. ell : ... olmama, ... olamama
26. teûlû : zulmetmeniz, haksızlık etmeniz, adaletten ayrılmanız
Diyanet İşleri (Yeni) : o taktirde bir tane alın veya sahip olduğunuz (cariyeler) ile yetinin. Bu, adaletten ayrılmamanız icin daha uygundur.
Ali Bulac : o zaman bir (eş) ya da sağ ellerinizin malik olduğu (cariye) ile (yetinin). Bu sapmamanıza daha yakındır.
Edip Yuksel : veya yeminlerinizin/anlaşmalarınızın hak sahibi olduklari ile yetinin. Sapmamanız icin en uygunu budur.
Gorduğunuz gibi uc mealde de 'yetinin' yazıyor..
Peki yukarı da ki 26 maddelik ayet cevirisinde 'yetinin' kelimesini goren var mı acaba ?
Oncelikle ayetin asıl, eklenmemiş mealini vereyim ; sonra yorumlayalım, farkı anlayacaksınız..
Elmalılı Hamdi Yazır: eğer yetimlerin haklarını gozetemiyeceğinizden korkarsanız size halÂl olan kadınlardan ikişer, ucer, dorder nikÂh edin ve eğer bu surette adalet yapamayacağınızdan korkarsanız o zaman bir tane veya milkiniz cariye alın, ağmamanız icin bu daha muvafıktır
Yukarıda ki uclunun cevirisine gore cıkan anlam ; Kadınlarla ikişer, ucer ve dorder evlenebilirsiniz.. Eğer aralarında hakkı gozetemeyecek olursanız bir tane ile evlenin ya da zaten sizin emrinizde olan cariyelerle yetinin..
Elmalılı'nın cevirisindeki anlam ; Kadınlarla ikişer, ucer ve dorder evlenebilirsiniz.. Eğer aralarında hakkı gozetemeyecek olursanız (BURADAN SONRASINA DİKKAT) bir tane ile ya da elinizin altında ki cariyelerden bir tanesiyle evlenin..
Diyanetin, Zaman yazarı Ali Bulac'ın ve Muvahhid olduğunu iddia eden Edip Yuksel'in cevirisinde ; ALLAH sanki 'zaten cariyelerle nikahsız ilişki yaşayabiliyorsun, yapabilirsen iki, uc, dort eş al. Hakkı gozetemem diyorsan bir tane eş ve istediğin kadar cariyeyle yetin' demiş gibi bir anlam cıkıyor değil mi ?
Ama Elmalılı'nın ve gercek mÂnaya gelen mealde ALLAH ; 'hakkı gozetebileceksen iki,uc veya dort eş al. Hakkı gozetemeyeceğinden korkuyorsan bir tane eş al ya da elinin altında ki cariyelerden biriyle evlen' diyor..
Yani Diyanetin, Ali Bulac'ın ve Edip Yuksel'in cevirisine gore ; ALLAH Kur'an'da 'zina, nikahsız ilişki haramdır' derken bir diğer ayette 'nikahsız cariyelerle yetinin' diyerek kendisiyle celişiyor hÂşa..
Elmalılı mealinde ise ALLAH ; 'iki, uc, dort eş hakkında hakkı gozetemezsen ya bir tane al ya da elinin altında ki cariyeyle evlen' diyor.. Yani ALLAH o donemin kadın kolesi olarak bilinen cariyeleri kurtarmak icin muminlere 'onlarla evlenin' diyor ve kolelik, cariyelik sistemini yok etmeye calışıyor..
İşte bir kelimeyi eksik bırakarak, kelime ekleyerek ya da hic alakasız bir mÂna vererek Kur'an'ı nereye surukleyebiliyoruz..
Yazı hakkında yorumlarınızı bekliyorum gerek blog, gerek facebook da ki paylaşımın altına..
Ben yine nasipse bir iki bolum daha devam ettirmeye calışırım bu seriyi. Eğer sizden de ilgi gelirse ondan sonrasına bakarız..
Tum ayet mealleri ve yorumlamalar icin SadakAllah-ul Azim (ALLAH en doğrusunu bilir) diyor ve sizlere selamlarımı iletiyorum..
İnne dine indAllahil İslam.. (ALLAH katında tek din İslam'dır.)
Alıntı:
NEWWORLDOTTOMAN
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Sohbetler
- Kur'an'da Celişki Varmış gibi Gosteren Meal Hataları
-
12-09-2019, 06:53:09