Ciller, 15 yıllık sessizliğini TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu icin bozuyor...
Eski Başbakan Tansu Ciller, kendisini arayarak komisyona davet eden başkan Nimet Baş'a, "Bugune kadar hic konuşmadım. İlk kez konuşacağım ve cok onemli şeyler anlatacağım. Elimde bu konuda cok guclu bir arşivim var" dedi.
TELEFONLA DAVET EDİLDİLER
Uc alt komisyonun calışmalarıyla darbe ve muhtıraların araştırılması surerken, Komisyon Başkanı Ak Parti Milletvekili Nimet Baş, dinlemeye karar verdikleri Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay başkanlarını bizzat arayarak komisyona davet etti. Baş, bu cercevede Tansu Ciller ve Mesut Yılmaz'ı da arayarak, kendilerini dinlemek istediklerini soyledi. Baş, halen yurtdışında olan Ciller'e, "Bugune kadar hic konuşmadınız. Siz 28 Şubat surecinin hem mağdurusunuz, hem yakın tanığısınız. Bu meselenin aydınlatılmasında katkınızın buyuk olacağını duşunuyorum. Bu surece yakından tanıklık etmiş kişiler konuşmazsa konu aydınlatılmaz. Hepimizin buna destek olması lazım" dedi. Ciller ise şunları soyledi:
CİLLER: ELİMDE COK GUCLU ARŞİVİM VAR
"Ben bu konuda uzerime duşeni yapacağım. Hic merak etmeyin. Şu anda yurtdışındayım, isterseniz hemen donebilirim. Ama herkesi dinledikten sonra beni dinlerseniz daha faydalı olacağını duşunuyorum. Bugune kadar 28 Şubat sureci hakkında hic konuşmadım. İlk kez konuşacağım ve cok onemli şeyler anlatacağım. Elimde bu konuda cok guclu bir arşivim var. O nedenle siz diğerlerini dinleyin, ben ona gore konuşayım. Cunku onların soyleyeceği herşeye verilecek bir cevabım var. Darbe komisyonunun kurulmasını cok onemsiyorum. Tarihe ışık tutacak bir calışma yapacağınıza inanıyorum. Bu komisyona sizin başkan olmanızdan da cok memnun oldum."
KOMİSYONA GELDİĞİMDE HERŞEYİ KONUŞACAĞIM
Baş, "O donemde siyasetin doğal akışı icinde başbakanlık hakkınızdı ama verilmedi, transferler yaşandı. Siyaset doğasında işlemedi" deyince, Ciller gulerek, "Komisyona geldiğimde herşeyi konuşacağım" demekle yetindi. Baş'ın siyaseti bıraktıktan sonra neler yaptığına ilişkin sorusuna da Ciller, "Kız torunum var. Cok mutluyum ve cok huzurluyum. Torunumla cok iyi zaman geciyorum, siyasetten sonra nefes aldım" yanıtını verdi.
MESUT YILMAZ YAZILI GONDERECEK
Eski başbakan Mesut Yılmaz ise komisyon toplantısına katılmayacağını, bu konuda bugune kadar herşeyin konuşulduğunu, yeniden konuşmaya gerek olmadığını soyledi. Yılmaz, komisyonun sorularına yazılı cevap vermek istediğini de kaydetti. Yılmaz'ın bu talebine rağmen komisyon yine de resmi olarak Yılmaz'a davet yazısı yazacak. Her iki liderle ilgili randevular da TBMM tatilinden sonra ekim ayında gercekleşecek.