Başbakan Recep Tayyip Erdoğan universite harclarının kaldırılması icin calışma talimatı verdi.

Yuksekoğrenimde 'Oğrenci katkı payı' olarak gecen harcların kaldırılması icin calışma başlatıldı. Konu, AK Partinin son MYKsında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından gundeme getirildi.

Toplantıda, iki yıllık yuksek okullardan, doktora duzeyine kadar toplam 4 milyona yakın universite oğrencisinin yıllık harclarının 1.1 milyar TL tuttuğu, ancak oğrenciler uzerinde ciddi yuk getirdiği ve sık sık eylem konusu olduğu değerlendirildi. Erdoğan da, harcların kaldırılması icin ayrıntılı calışma yapılması talimatı verdi.

Star gazetesinin haberine gore, parasız universite icin başarı, yani sınıfta kalma veya alttan ders bırakmama şartı aranıp aranmayacağı, normal harcların on katı odenen ikinci oğretim harclarının da kaldırılıp kaldırılmayacağı 2012-13 akademik yılı acılışından once belli olacak.

OSYMnin 2011 verilerine gore, 95 devlet, 54 vakıf, 9 askeri ve 1 polis akademisinde 1 milyon 98 bin 310 on lisans, 2 milyon 528 bin 332 lisans, 126 bin 368 yuksek lisans, 43 bin 405 doktora ve 20 bin 671 tıp ihtisas oğrencisi oğrenim goruyor. Yani 154 yuksek oğrenim kurumunda toplam 3 milyon 817 bin 86 oğrenci var.

Oğrencilerin odediği ucretin resmi adı Oğrenci Katkı Payı. Bu pay, en duşuk 71 TL olarak Acıkoğretim Fakultesi oğrencilerinden alınıyor. Diğer okullarda en duşuk harclar ozetle şoyle: Yuksek okullar 190-227 TL, eğitim, edebiyat, ilahiyat ve iletişim 284 TL, hukuk, siyasal ve işletme 313 TL, muhendislik, mimarlık 387 TL, denizcilik, ucak, ziraat, veterinerlik 316-387 TL, diş hekimliği ve eczacılık 494 TL, tıp 591 TL, konservatuvar 589 TL.

İkinci oğrenim icin odenen harclar bin TLden başlıyor, 4 bin 268 TLye kadar cıkıyor.

Alıntı