Turkiye Ziraat odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, pirincte yaşanan sıkıntının kırmızı mercimekte de yaşanabileceği uyarısında bulundu. Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) mercimek alımı yaparak piyasayı duzenlemesi gerektiğini bildirdi.


Bayraktar, duzenlediği basın toplantısında, Guneydoğu Anadolu Bolgesi'nde yaşanan kuraklık nedeniyle zarar goren urunler, alınması gereken onlemler ile baklagil, pirinc ve sut konusunda yaşanan spekulasyonlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Turkiye'de gecen yıl yaşanan kuraklığa değinen Bayraktar, bunun tarıma verdiği zararın 5 milyar YTL olarak hesaplandığını, tarımda yuzde 7,3 oranında kuculme meydana geldiğini belirtti.
Bu yıl da Devlet Meteoroloji İşleri Genel Mudurluğunden (DMİ) alınan ilk verilerin Guneydoğu Anadolu Bolgesi'nde kuraklığın yaşandığını gosterdiğini ifade eden Bayraktar, DMİ'nin raporuna gore 1 Ekim 2007-31 Mart 2008 tarihlerini kapsayan 6 aylık donemde normale gore en fazla yağış azalmasının yuzde 44 oranı ile Guneydoğu Anadolu Bolgesinde gercekleştiğini, bunu yuzde 18 ile Doğu Anadolu, yuzde 15 ile de Akdeniz Bolgesi'nin izlediğini kaydetti.
Bayraktar, kuraklığın il bazındaki etkilerini tespit etmek amacıyla yaptıkları bir calışmada Mardin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Hakkari, Muş, Siirt, Şırnak, Gaziantep ve Elazığ'da buğday ve arpada zarar oranlarının yuzde 90'a, kırmızı mercimekte yuzde 60'a ulaştığının belirlendiğini soyledi.

“CİFTCİLER HAYVANLARINI SATMAYA BAŞLADI”

Calışma sonucunda ayrıca, bolgedeki bağlarda verim azalmaları beklendiğinin tespit edildiğini anlatan Bayraktar, “Ozellikle Elazığ'a ozgu şaraplık uzum ceşitlerinden Okuzgozu ve Boğazkere'de yanma olduğu, ilk tespitlere gore yuzde 30'lara varan verim azalmalarının beklendiği belirtilmektedir. Bolgede ayrıca meraların yeşermemesi sebebiyle hayvancılığın da sıkıntıda olduğu ifade edilmektedir” dedi.
Bayraktar, bolgedeki kuraklığın meralarda hayvanların otlama imkanını ortadan kaldırdığını, bu nedenle ciftcilerin hayvanlarını satmaya başladığını bildirdi.
Onlem alınmaması durumunda kuraklık nedeniyle Guneydoğu'da gocun artacağı uyarısında bulunan Bayraktar, “Cunku bu bolgemizde ekonomik faaliyet tarım ağırlıklıdır. Tedbir alınmadığı takdirde bolgede ekonomik hayat felc olacaktır” diye konuştu.
Bayraktar, yağışların olmaması durumunda Doğu Anadolu ve Akdeniz Bolgesi'nde de kuraklık yaşanabilmesinden endişe ettiklerini soyledi.
Şemsi Bayraktar, Hatay'da da yağış miktarında gorulen azalma ve Amik Ovası'nı sulayan Asi Nehri'nden Suriye'nin su tutması nedeniyle bolgedeki buğday, pamuk ve mısırdaki kayıpların ciddi boyutlara ulaşacağının tahmin edildiğini bildirdi.
Malatya'da don ve aşırı sıcaklıklar nedeniyle kayısılarda yuzde 60'a varan urun kaybı olduğunu kaydeden Bayraktar, ureticilerin zararlarının karşılanması icin gerekli calışmalar yapıldığını anlattı.

“BUĞDAY, ARPA VE KIRMIZI MERCİMEK URETİMİ AZALABİLİR”

Hububat ve baklagil hasadının başlamasına bir ay kala Guneydoğu Anadolu Bolgesi'nde hasat yapılacak buğday, arpa ve kırmızı mercimeğe rastlamanın cok zor olacağının anlaşıldığını ifade eden Bayraktar, şoyle konuştu:
“Turkiye buğday uretiminin 2,8 milyon tonunu gercekleştiren Guneydoğu Anadolu Bolgesinde gorulecek yuzde 90 azalma ile Turkiye buğday rekoltesinde 2,5 milyon ton azalma beklenmektedir. Turkiye arpa uretiminin 1,55 milyon tonunu gercekleştiren Guneydoğu Anadolu Bolgesinde gorulecek yuzde 90 azalma ile Turkiye arpa rekoltesinde 1,4 milyon ton azalma beklenmektedir. Benzer şekilde Turkiye kırmızı mercimek uretiminin yuzde 86'sını gercekleştiren bolgede gorulecek yuzde 60 azalma ile kırmızı mercimek rekoltesinde 250 bin ton azalma beklenmektedir.”

ALINMASI GEREKEN ONLEMLER

Bayraktar, oncelikle ziraat odalarının da icinde yer aldığı hasar tespit komisyonlarının oluşturulması ve ciftcilerin zararlarının urun bazında tespit edilerek, tum ureticilerin zararlarının en kısa zamanda karşılanması gerektiğini soyledi.
Şemsi Bayraktar, kuraklıkla ilgili alınması gereken onlemleri ozetle şoyle sıraladı:
“2007 ve 2008 yılında kredi borcunu odeyemeyen tum ureticilerin kredi borcları faizsiz ertelenmelidir. Ureticilerimiz, elektrik bedellerini odemede buyuk sıkıntılar yaşamaktadır. Bu nedenle elektrik borclarından dolayı sayacları kapanan ureticiler sulama yapamadığı gibi icralık da olmuşlardır. Kesik elektrikler acilen acılmalı, icralar durdurulmalı ve elektrik borcları yeniden yapılandırılmalıdır. GAP en kısa zamanda tamamlanmalı. Ulkemizde sulamaya acılabilecek 3,5 milyon hektar alanın, 1,5 milyon hektara yakın kısmı bu proje ile gercekleşecektir.”

KIRMIZI MERCİMEK UYARISI

Pirincte yaşanan sıkıntının kırmızı mercimekte de yaşanabileceği uyarısında bulunan Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) mercimek alımı yaparak piyasayı duzenlemesi gerektiğini bildirdi.
Turkiye kırmızı mercimek uretiminin yuzde 86'sının Guneydoğu Anadolu Bolgesi'nden karşılandığını anlatan Bayraktar, bu bolgedeki yuzde 60 oranındaki urun kaybının Turkiye kırmızı mercimek rekoltesinin yuzde 50 oranında azalmasına sebep olabileceğine dikkati cekti.
Ureticinin hasat doneminde kilogramını 0,75 YTL'ye sattığı kırmızı mercimeğin perakende de 2,60 YTL'ye satıldığını ifade eden Bayraktar, “Gorulduğu uzere diğer urunlerde gorulen vurgun baklagillerde de yaşanmaktadır. Bu vurgunun urun yok gerekcesiyle 2008 yılında da devam etmemesi icin, TMO guclu bir mudahale kurumuna donuşturulmelidir” dedi.
Bayraktar, pirinc fiyatlarında gerileme gorulduğunu, 25 Nisan 2008 tarihi itibariyle marketlerde ortalama pirinc fiyatlarının ortalama 3,16 YTL/Kg'a kadar gerilediğini, fiyatların onumuzdeki gunlerde daha da duşmesini beklediklerini kaydetti.

“SUTTEKİ VURGUN”

Pirincteki fiyat spekulasyonunu tartışırken, sutteki spekulatorlerin gozden kactığını savunan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Ozellikle sut sanayicileri, halkımızın en cok tukettiği sut urunu olan peynir fiyatlarında yuzde 32,9 artış yapmışken perakendeciler yuzde 90 civarında artış yapmışlardır. 2008 yılının ilk 3 ayında halkımızın en cok tukettiği sut urunu olan beyaz peynirde kar marjının yuzde 67'nin uzerine cıktığı gorulmektedir. Bu vurgun tereyağına da sıcramış, yuzde 50'lere ulaşmıştır. Ureticilerimizin sattığı ciğ sutun fiyatı yuzde 15 oranında duşmuşken tuketici fiyatlarındaki bu artışı anlamak mumkun değildir.”
Bayraktar, ciftci sorunlarının cozumlenmesinde, spekulatorlerin oyunlarının bozulmasında medyanın onemine dikkati cekti.

not:alıntıdr : ne olacak bu gidşin sonu bilemiyorum

allah yardımcımız olsun ne diyelim
teşekkurler kubra bilgi ve paylaşım icin emeğine sağlık Allah yardımcımız olsun

Ciftcinin hali berbat vatandaşın ondanda berbat

Paylaşım icin teşekkurler Kubra Adana'ya bu yıl yağmurun yağdığı sayılıdır : Nisan ayında yağmur beklerken ay bitti hala bir damla yağmur duşmedi. Cok erken sıcaklar geldi Allah hepimizin yardımcısı olsun. bizki dunyada kendi kendine yeten yedi ulkeden biriydik yanlış tarım programları yuznden ne hale geldik paylaşıma tşk paylaşım icin teşekkurlerr ,gercekten hicbişi iyiyiye gitmiyo sonumuz allaha kalmış hayat gittikce zorlaşıyor paylaşımın icin sagol [CELL="filter:;"] ALLAH Hepimize Bu dar gunde yardım etsin Yinede ŞUKURLER Olsun[/ALIGN][/CELL]
selam

anlamlı bir paylaşım teşekkurler lakin yazacak o kadar cok şey varki yanlış politikaların vurduğu yetmiyormuş gibi doğada vurdu halimiz surekli kotuye gidiyor ALLAH yardımcımız olsun emeğinize sağlık saygılarımla Tarımda kota olduğu surece de bu boyle olmaya mahkum
tarım ulkesiyiz ama dışa bağımlı hale getirildik.
Allah yardım etsin demek işin kolayı gibi geliyor bence acil onlemler alınmalı