Ankara Universitesi Veteriner Fakultesi Zootekni Bolumu Anabilim Dalı Oğretim Uyesi Doc. Dr. Fatih Aksoy, kedilerin halk arasında “nankor hayvan” diye nitelendirilmesinin yanlış bir değerlendirme olduğunu belirtti. Aksoy, “Kediler nankor hayvan değildir, diğer evcil hayvanlara gore daha ‘ozgur ve yabani’ davranışları vardır” dedi.
Bir kedinin kopekle kıyaslandığında sadık olmadığı goruntusu doğurduğunu ifade eden Aksoy, bu durumun kedinin insanlarla ic ice yaşama seruvenin kopekler kadar gecmişinin olmamasından kaynaklandığını savundu. Kopeklerin tamamen insana bağımlı bir yaşam tarzını icine sindirerek benimsediğini dile getiren Aksoy, kedilerin ise yaban hayatın getirdiği reflekslerden hala kendini kurtaramadığını anlattı.
Kedilerin doğada rekabet halinde, daha icgudusel hareketler sergilediğine dikkat ceken Aksoy, şunları kaydetti:
“Kedilerin halk arasında nankor hayvan diye nitelenmesi yanlış bir değerlendirmedir. Kediler nankor hayvan değildir. Kopekler 13 bin yıldır, kediler ise 3 bin yıldır insan hayatına ve ev yaşamına girdikleri icin kedilerin ‘tam evcil’ olduğunu soyleyemeyiz. Kedi bulduğu besini en kısa surede tuketir ve bir kopek gibi onu saklama gudusuyle hareket etmez. Anlık icguduleri ile yaptığı hareketlerde, agresif tavır sergilediğinde, bazı kişiler tarafından nankorlukle suclanır. Kedinin doğasında olan bazı davranışlar gereği yaptığı tavırlar da nankorluk olarak gorulemez.”
BALIK VE KUŞTAN SONRA EN COK TERCİH EDİLEN HAYVAN
Evcil hayvan satıcıları ise kedilerin, balık ve kuş turlerinden sonra en cok tercih edilen evcil hayvanlar arasında yer aldığını belirttiler. Gunay Petshop Limited Şirketi yetkilisi Muharrem Aktan mağazasında aralarında Siyam ve İran kedisinin bulunduğu ceşitli turleri sattıklarını ifade ederek, muşterilerden gelen taleplerden memnun olduklarını soyledi.
KEDİ COCUKLU AİLELERİN TERCİHİ
Kedilerin en cok cocuklu aileler tarafından tercih edildiğine dikkat ceken Aktan, “Aileler cocuklara paylaşımı oğrenmeleri ve bazı kıskanclık duygusundan kurtulması icin kedi satın alıyorlar. Kediler ozellikle cocuk yaş grubuyla en iyi anlaşan ve uysal olan evcil hayvanlar arasında yer alıyor” dedi. bende kopek sevnelerdenim tamam kedilerde iyi ama kopek olsun paylaşıma tşk Biraz bakımları zor oluyor ama benimde tercihim balık. emeğine sağlık KUBRA Ayyy kedileri hic sevmem.. Kubra cok iyi bilir.. Ben de kopek sevenlerdenim.. Teşekkurler arkadaşımm.. Hem kopek hemde kediyle yasayan insanlardanim,
kedilerin nankorlugu taveturden ibaret.
Her kedi ayri karakterlere sahip iclerinde beraber yasadigi insana cok bagli olanlarda var.
Yukarda bahsi gecen Docent Dr ne kadar incelemis bilmiyorum ama olayin asli bildigim kadari ile şu.
Kopekler insanlara baglanir bu icgudusel birseydir.
Kediler ise mekana baglidir. Aradaki en buyuk fark bu.
Kopekler insanlara tabi olarak yasarken, kediler ise insanlarla BERABER yasamayi kabul etmistir.
En buyuk ozellikte budur.
Kopek bir suru hayvani oldugu icin, sahibini surunun Alfa hayvanı yani surunun başı olarak kabul eder.
Son olarakta ben kedileri daha cok severim, zaten insanlar geneldebir turu secer, ya kopektir sevdikleri
ya da kedi. Benim tercihim kedi oluyor burada, ozgurlugu sevdikleri icin belki de bilemiyorum.
Elıne saglık Kubra, guzel bir konu idi.
+ R E P Kubra cok teşekkurler... İlginc bir paylaşımdı... Bu paylaşımla şunu da gordukki maşşallah Cossack abimizin her konuda olduğu hayvanlar hakkında super bir bilgisi var. Supersin abi ne diyeyim... Calışmalarını ilgi ie takip edenlerdenim... Bu okumanin avantajlarindan biri Chemistin, eger evimde hayvanlarla beraber yasiyorsam
onlarin nasil varliklar oldugunu ogrenmem gerek degil mi? Bunun yoluda elbette bu konuda cesitli
kitaplar okumaktan geciyor, herkes herseyi bilecek diye birsey yok ama yazan kitaplari bu yuzden
yazmis bizede okuyup ogrenmek kaliyor.
Benim merakimi yenemedigim bu tarz seylerdir mesela bir aleti kullaniyorsam onun nasil calistigini merak ederim.
Dugmesine basip calistirmak yetmez... Ben hayvanları uzaktan sevenlerdenim evimde asla istemem

bir zamanlar kuş ve balık besledik olduler ozaman cok etkileniyorum evden biri eksiliyor

emeğine sağlık Kubra paylaşımın icin teşekkurler Kedi ve kopek severim ama evde beslemiyorum balıklarım var onlarla yetiniyorum
Paylaşım icin tşkler KUBRA bende sevemiyorum nedense helede evde olanlara asla tahammul edemem
evde beslenecek bana gore ya muhabbet kuşu yada balık olcak
paylaşım icin teşekkurler