Eğitim, butun ulkeler icin cok buyuk bir oneme sahip. Sonucta bir ulkenin geleceğini, eğitimli kişilerin ellerinden cıkan politikalar ve yeni teknolojiler belirliyor. Hal boyle olunca da hukumetler, eğitim icin cok ciddi paralar harcıyorlar ve neticede bunların geri donuşlerini de alıyorlar.
Eğitim alanında da calışmalarını yuruten ve 30'dan fazla ulkenin yer aldığı "İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı"nın (OECD) hazırladığı 2019 eğitim raporuysa hem Turkiye'nin hem de diğer OECD ulkelerinin eğitime yaptığı harcamaları gozler onune seriyor. Yaklaşık 500 sayfadan oluşan bu rapor, cok carpıcı veriler iceriyor.

OECD'nin 2019 yılı eğitim raporuna gore her bir oğrencisi icin en cok para harcayan ulke Luksemburg. Luksemburg, her bir oğrencisi icin yılda 21 bin 470 dolar (yaklaşık 125 bin TL) harcıyor ve bu rakam, OECD ulkelerinin genel ortalamasının neredeyse iki katı. OECD ulkelerinin her bir oğrenci icin yaptığı ortalama harcama 10 bin 502 dolar (yaklaşık 61 bin TL) civarında.
Listenin ikinci sırasındaysa Amerika Birleşik Devletleri yer alıyor. Donald Trump yonetimindeki ulke her bir oğrencisi icin yıllık, 16 bin 987 dolar (yaklaşık 100 bin TL) harcama yapıyor. ABD'yi ise Avusturya takip ediyor. Ulkenin oğrenci başına duşen yıllık eğitim harcamasıysa 15 bin 806 dolar (yaklaşık 92 bin TL).

OECD'nin acıkladığı verilere gore oğrencilerine yıllık oranda en az para harcayan ulkeyse Meksika. Meksika, her bir oğrencisi icin yıllık 3 bin 632 dolar (yaklaşık 21 bin TL) harcama yapıyor. Meksika'nın hemen uzerindeyse Kolombiya yer alıyor ve Kolombiya, oğrencilerine yıllık 3 bin 661 dolar (yaklaşık 21.200 TL) harcama yapıyor.
[h=2]Turkiye'nin eğitim raporu[/h]
Bunu soylemek hepimizi fazlasıyla rahatsız edecektir ancak Turkiye, eğitim alanındaki harcamaları ne yazık ki OECD ortalamasının yanında cok duşuk kalıyor. 2010 yılından beri Gayri Safi Milli Hasıla'ya gore eğitim harcamalarımızı yuzde 24 artırmış olsak bile bu durum, Turkiye gibi gelişmekte olan bir ulke icin maalesef yetersiz. Ayrıca bugun eğitime yaptığımız harcama, genel Gayri Safi Milli Hasıla'mızın yuzde 5.4'une tekabul ediyor.
OECD'nin 2016 yılında elde ettiği verilere gore Turkiye, oğrenci başına sadece 5 bin 633 dolar (yaklaşık 33 bin TL) harcıyor. Yapılan bu harcamalar, ilkokuldan tutun universiteye kadar butun oğrencileri kapsıyor. Ancak bu rakamlar, oğrencilerin iyi bir eğitim alabilmelerini ne yazık ki tam manasıyla sağlamıyor.
[h=2]OECD sıralamasında Turkiye, sondan ucuncu[/h] Yapılan calışmalar Turkiye'nin, OECD ulkeleri arasında oğrencilerine en az parayı harcayan ucuncu ulke olduğunu ortaya koyuyor. Daha onceden de belirttiğimiz gibi Turkiye'den sonra Kolombiya ve Meksika bulunuyor.
Yapılan araştırmalara gore Turkiye'nin, OECD ulkelerinin en azından ortalamasına yetişebilmesi icin oğrenci başına ayırdığı para miktarını neredeyse iki katına cıkartması gerekiyor. Dileriz onumuzdeki yıllarda ulkemiz, eğitim alanında yaptığı harcamaları artırarak ve eğitim kalitesini de yukselterek, OECD ortalamasının uzerine cıkmayı başarır.