Kızdığı zaman istediğini yapabilecek bir mu'min kimse, kızmazsa, Allahu teÂl kıyÂmet gunu onu herkesin arasında cağırır; "Cennet'te istediğin hûrînin yanına git" der. (Hadîs-i şerîf-Et-TÂc)

Cennet'e girdim. Bir koşk gordum. İcinde bir hûri gordum; "Sen kimin icinsin?" dedim. Omer bin HattÂb icin yaratıldım!"dedi. (Hadîs-i şerîf-BuhÂrî ve Muslim)

Cennet'in guzel kokusu, beş yuz yıllık yoldan alınır. Cennetliklerin, Cennet'te şimşekten at ve develeri vardır. Yularları, eğerleri, heybeleri, kızıl yÂkuttandır. Bunlara binerek birbirlerini ziyÂret ederler. Âileleri hûrîlerdir. Hûrîler ise, dizilmiş inciler gibidir... Allahu teÂl huylarını her turlu kotulukten temizlediği gibi, sumkurmek, abdest bozmak ve benzeri hallerden de bedenlerini arındırmıştır. Bu gibi hÂllerde kendilerinden misk gibi kokular cıkar. (Hasen-i Basr&#238

Can vermek acısı duny acılarının hepsinden daha acıdır. Fakat, Âhiret azÂblarının hepsinden daha hafiftir. Mu'min, rûhunu teslim edeceği vakit, rahmet meleklerini, Cennet hûrilerini gorur. Onları gormenin zevki ile can verme acısını duymaz. Rûhu, tereyağından kıl ceker gibi, kolay cıkar. Nîmetlere kavuşur. (Abdulhakîm-i ArvÂs&#238