22 Nisan 2011 Cuma 13:53

Kontrol hizmetlerini de kendilerinin yaptığını belirten Genel Mudur Aydemir, piyasaya bitkisel ilac şeklinde surulen urunlerin, değişik şekillerde satışa sunulduğunu vurguladı. Firmaların, ithalat ya da uretim izni olmadığı halde yalan beyanla bakanlıktan izinli olduklarını ilan ederek satış yaptığını kaydeden Aydemir, bazılarının da başka firmalara ait ithalat ya da uretim izinlerini kendi urunlerine aitmiş gibi gosterdiğini acıkladı. Tarım ve Koyişleri Bakanlığı'nın, reklamı yapılan bu urunlere, gıdalara ek olarak takviye edici gıda niteliğinde ithalat izni verdiğini ve firmaların da bunu taahhut ettiğini anlatan Doc. Dr. Aydemir, "Bu urunlere ait, bakanlığımızdan insanların gunluk tukettikleri gıdalara ek olarak takviye edici gıda niteliğinde verilen ithal ve uretim izinlerini beyan ve taahhut ettiklerinin dışında etiket, ambalaj ve reklamlarla satışa sunarak tuketiciyi yanıltmaktadırlar. Ayrıca bu reklam ve tanıtımlar, mevzuata aykırıdır. " ifadelerini kullandı.
Bakanlığın uretim ve ithal izni verdiği urun isimleri, uretim ve ithal izin tarih ve sayılarıyla uretici ve ithalatcı firma isimlerinin "www. kkgm. gov. tr" internet sitesi ana sayfasında yayımlandığını hatırlatan Muzaffer Aydemir kilo verdirici, kilo aldırıcı, boy uzatıcı, cinsel performansı arttırıcı, sigara bıraktırıcı ve hastalıkları iyileştirici bir ozelliği olduğu iddia edilen urunlerin kesinlikle kullanılmamasını istedi. Bakanlıktan izinli takviye edici gıdaların, reklam ve tanıtımlarında bitkisel ilac olarak gosterilmesinin izin verildiği anlamını taşımadığını vurgulayan Koruma ve Kontrol Genel Muduru, soz konusu reklam ve tanıtımları Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Radyo ve Televizyon Ust Kurulu (RTUK) ve Reklam Ozdenetim Kurulu'na gerekli kanuni işlemin uygulanması icin bildirdiklerini ifade etti.
Bu alanda buyuk bir otorite boşluğu olduğunu belirten İSTOP Yonetim Kurulu Başkanı Mehmet Aydoğan ise Tarım ve Koyişleri Bakanlığı'nın "ilac" adı altında satılan urunlerin uretim izninin olmadığını acıkladığını, bunun da toplum olarak kabul edilemeyeceğini soyledi. Cumhuriyet savcılarını goreve cağıran Aydoğan, "Bakanlık, vatandaşların ve sivil toplum kuruluşlarının şikayet etmesini istiyor. Şikayete gerek var mı? Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile RTUK gereğini yapacak. Yasal boşluk varsa duzeltilmesini istiyoruz. Bu urunlerin icinde, gercekten saygıdeğer ve uzun araştırmalar neticesinde ortaya cıkmış bitkisel ilaclar olabilir. Bunlar desteklensin ama yasal prosedurle yapılsın, hatt universiteler, tıp fakultelerinde fitoterapi konusunda dal acsın. " şeklinde konuştu. -
Haber Kaynağı: Cihan Haber Ajansı - www.cihan.com.tr