13 Mayıs 2011 Cuma 13:53

Haftalık 30 bin tonluk uretim hacmine ulaşan Turkiye beyaz et sektoru, Suudi Arabistan'a ihracat yolunun acılmasını bekliyor.
Keskinoğlu Şirketler Grubu Yonetim Kurulu Uyesi İsmail Keskinoğlu, bir program icin geldiği Bursa'da, AA muhabirine yaptığı acıklamada, beyaz et sektorunun cok iyi gecen 2009 yılından sonra beklentileri tam olarak karşılayamayan ama uretimlerin arttığı, arzların yukseldiği 2010'u yaşadığını soyledi.
Aynı arz yukselişinin 2011'de de devam ettiğini dile getiren Keskinoğlu, ''Sektorun haftalık uretimi 30 bin tonların uzerine cıktı. Turkiye'nin tuketimi 26 bin ton civarında. Geri kalanı ihracata gidiyor'' dedi.
Şu anda Turkiye'de cok ciddi oyuncular kaldığını vurgulayan Keskinoğlu, şoyle konuştu:
''Butun rakiplerimiz cok ciddi buyuk firmalar. Herkes pazardaki payını artırmak istiyor. Dunya literaturunde kişi başına 17-18 kilo tuketimi gecen ulkelerde 22-23 kilograma kadar cok hızlı tuketim artışı oluyor. Bu yuzden herkes 22-23 kilograma cıkışta pazar payını kaybetmeme ve artırma hevesi icinde. Kırmızı et fiyatları arzı artırırken karlı buyumemizi sağladı. Kırmızı et bize cok yardımcı oldu. Sektor şu anda başa baş satış yapıyor. Haftalık 30 bin tonluk uretim, tamamen satılıyor.''
Keskinoğlu, kişi başına tuketimin cıkması icin butun şartların oluştuğunu belirterek, ''17-18 kilolara ulaştık. Bundan sonraki hedef butun ulkelerde benzer durum yaşandığı gibi, 22-23 kiloları yakalamak. Yakında kişi başına 22-23 kilo tuketimi goruruz'' diye konuştu.
-TAVUKCUNUN YAZ VE İHRACAT UMUDU-
Tavukcunun umudunun yaz olduğunu dile getiren Keskinoğlu, ''İyi bir sezon gecirmeyi arzu ediyoruz. Akdeniz'deki turizmde rakibimiz olan Mısır'daki olaylar Turkiye turizmini guclendiriyor. Otellerde ciddi beyaz et tuketimi var ve bu da bize umut veriyor'' dedi.
İsmail Keskinoğlu, ihracatta da umutlu olduklarını belirterek, şunları kaydetti:
''Yaz aylarında uretimin daha da artmasını bekliyoruz. Suudi Arabistan'la ciddi anlaşma yapılmak uzere. Devlet yetkilileri buyuk caba gosteriyorlar, saygı duyulması gereken calışma yapıyorlar. Oradan gelen heyet ureticileri denetledi, sektor hazır şu anda. Gecen hafta denetim gorduk. Cok başarılı gecti denetimler. Suudi Arabistan, dunyada en buyuk ithalatcılardan birisi. Onlara mal verilmeye başlanırsa yeni bir pazar ve cok iyi olacak. Şu anda Turk cumhuriyetlerine bir miktar ihracat var. İran ve Irak'a olacak. Suudi Arabistan, kaliteli urun talep ediyor. Turk ureticileri de bu alt yapıya sahip. Beklentimiz, Suudi Arabistan'la acılan yeni pazar, bizi daha da geliştirecek.''
Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı - www.aa.com.tr