14 Mayıs 2011 Cumartesi 08:35
Turkiye'ye ilk defa 1970 yılında gocmenler tarafından getirilen Kanola’nın (Kolza, Rapiska, Rapitsa) yaklaşık 9 yıl boyunca ekimi yapılmış, fakat yağında insan sağlığına zararlı erusik asit, kuspesinde de hayvan sağlığına zararlı glikosinolat bulunduğu icin ekimi 1979 yılında yasaklanmış. Gecen zaman icerisinde Kanola bitkisinde bulunan bu zararlı erusik asit ve glikosinolat asit sıfıra indirilmiş. Son 4 yıldır da Trakya başta olmak uzere Turkiye'nin değişik yerlerinde yeniden ekilmeye başlandı.

Kanola bitkisine devletin destekleme primini, 2011 yılında ciddi oranda artırdığını belirten Altınok, bunun Kanola bitkisine ilgiyi artıracağını soyledi. Altınok, ''Kanola ayciceğine alternatif olmaktan cok, ayciceğinin acığını kapatacak bir tarım urunu. Ayciceğine gore ekimi incelik istiyor, depolama imkanı sınırlı, tohumların 15-20 gunde satılması gerekiyor, fiyat istikrarı yok. Bunlar dezavantaj gibi gorunuyor ama Kanola'nın ekimi icin devlet kilo başına daha once 27,5 kuruş verirken bu miktarı 2011 yılında 40 kuruşa cıkardı. Kanola ekim zorlukları bu destekleme ile rahatca aşılır. Ay ciceğindeki destekleme oranı daha duşuk o da kilo başına 23 kuruş. Bu destekleme politikası devam ettiği takdirde Kanola tarımının ulkemizde ozellikle Trakya bolgesinde cok artacağı, buğday ve ayciceğinden sonra ucuncu munavebe bitkisi olacağı kesindir'' acıklamasını yaptı.
Kanola, ulkemizin yağ acığını kapatması, yağ fabrikalarına boş sezon olan haziran, temmuz, ağustos aylarında hammadde sağlaması, toprağın yapısını duzeltmesi, kuspesinde yuzde 38-40 arası protein bulunmasından dolayı arı ve arıcılara nisan ayında bol miktarda polen sağlaması bakından cok değerli bir bitki. Cicek doneminde bal arıları bir hektar Kanola’dan 15 gunde 100 kg bal ve yaklaşık 1 kg balmumu yapabilir. Kanola tanesinde yuzde 40-45 arası yağ bulunmaktadır. Tohumlarından soğuk presleme ile elde edilen ham yağ rafineri edildikten sonra sofralık olarak kullanılabileceği gibi metanol ile katalizor eşliğinde normal basınc ve ısıda estere donuşturulerek biyodiesel elde ediliyor. 3 ton Kanola tohumundan en az 1.8 ton kuspe ve 1.2 ton biodiesel, 120 kg gliserin elde edilebiliyor.

Elde edilen bu yakıt yuzde 5-20 oranında mazota katılarak diesel araclarda kullanılabiliyor. Kanola, ozellikle fosil kaynaklı yakıtların fiyatının artmasıyla Avrupa Birliği ulkeleri kademeli olarak 2020 yılına kadar tum dizel yakıtlara yuzde 10 arasında biyodizel ilave etme kararı alması nedeniyle ''yenilenebilir" enerji kaynağı olarak buyuk onem taşıyor.
Haber Kaynağı: Cihan Haber Ajansı - www.cihan.com.tr
__________________