Gulse birselden...

Hoşşik, Gadasını almak...Dilber Hala konuştu, Gulse Birsel yazdı!...
işte Gulse Birsel'den Dilber Hala sozluğu... Hepimiz gulerek izliyoruz Dilber Hala'yı ancak kullandığı kelimlerin anlamını biliyor muyuz?
Gulse Birsel izleyiciyi ekran karşısına bağlıyor, sadece bağlamakla kalmıyor bir de gulmekten yerlere yatırıyor. İşte bunuda Avrupa Yakası'nın son bombası Dilber Hala ile yapıyor. Ancak kahkahalarla izlediğimiz Dilber Hala'nın kullandığı kelimelerin anlamını ya cok az biliyoruz ya da hic bilmiyoruz. İşte Pazar Sabah yazarı Gulse Birsel bunu izleyiciye verilmesi gereken bir borc bildi ve sizler icin Dilber Hala sozluğunu hazırladı...
- Bazen yazıyorsun, oynuyorsun, insanlar "Gulmekten yarıldık," diyorlar ama bakıyorsun, bir arpa boyu yol gitmişsin, cunku gercek hayatta olanlar kurgu mizahı kenarda gozyaşları icinde bırakmış! Fener'in amigosu Rambo Okan'ı ana haber bulteninde izleyince, bu şaka-espri işlerini bırakıp dikiş dikmeye karar verdim. Rambo Okan, 26 Ekim'deki Avrasya Maratonu'na katılıyor ve yuzlerce insanla birlikte koşuyor. Bitirme cizgisinde bekleyen ekip, bir de ne gorsun, yarışın birincisi Rambo... Ustelik de iki saat 48 dakikayla, kendi yaş kategorisinde muhteşem bir derece yapmış. Madalyasını takıp, kupasını veriyorlar. Rambo başlıyor para odulunu beklemeye... Neden sonra anlaşılıyor ki Rambo, parkurun 30. kilometresindeki kontrol noktasından gecmemiş. Sorulunca başlıyor ballandıra ballandıra nasıl birinci olduğunu anlatmaya. Sahilyolunu takip ederek kestirmeden gittiğini, parklardan gecerek yolu kısalttığını, uygulamalı şekilde kameralar karşısında, kıkırdayarak gosteriyor. Buraya kadar tamam. Ortaya cıkmış bir hile var. Ama Rambo, kupayı ve madalyayı geri vermek istemiyor ve diyor ki: "Altın vereceğinize teneke madalya verdiniz, ayrıca kupa da dandikten, elime aldım bir sıktım, sakız gibi ezildi, geri veremem, attım denize..." Para odulunu alamadığı icin de organizasyonu savcılığa vereceğini ifade ediyor. Şimdi ben bu hikÂyeyi Burhan Altıntop'a yazsam, seyirci "Abartmış!" demez mi?! Derken ikinci bomba geliyor: "Batman Belediye Başkanı DTP'li Huseyin Kalkan, dunya gişe rekorları kıran Batman filminin yonetmeni Christopher Nolan'a, Batman şehrinin adını izinsiz kullandıkları gerekcesiyle dava acmaya hazırlanıyor. 'Dunyada bir tek Batman var. ABD'li film yapımcıları ilimizin adını bizden habersiz filmlerine yansıtmışlar. Batman'ın adını kullananlardan davacıyız. Bu davayı gerekirse de ABD'de de acacağız,' diyor." Dikkatinizi cekerim, bu adam bir Avrupa Yakası karakteri değil, belediye başkanı! Zaten boyle karakter yazsam, "Gerceklikten uzak, karikatur," diye topa tutarlar. Bizim en cılgın karakterler en fazla Burhan gibi İngiltere kralicesiyle tanışmaya kalkıyor, Dilber Hala gibi karşılıksız bir platonik aşk yaşayıp kendini manilerle ifade ediyor, o kadar! Bu arada artık herkesin Dilber hala gibi konuşuyor olduğu gerceği ve halanın popularitesi gozden kacacak gibi değil. Adanalıların favorisi Dilber'in kullandığı yoreye ozgu kelime ve deyimler muthiş merak uyandırıyor. Bu vesileyle bir sozluk vermek bir nevi gorevim diye duşunuyorum:

DİLBER HALA SOZLUĞU:
* Hoşşik: Yalaka, karaktersiz, ukala
* Dinelmek: Ayakta kalmak
* Banadura: Domates
* Gındırık: Aralık
* Gıllik, gıllicik: Kucuk, kucucuk
* Sası: Tatsız, yavan
* Zebil gibi: Cok, gereğinden fazla
* Hatın kız: Hanım kız
* Booy boy: Eyvaah eyvah
* Bahele: Bak hele
* Cekticeği damar kurusun: Cektiği damar, soy, kurusun
* Soykası batasıca: Soyu sopu batasıca
* Zaar: Zahir, herhalde, oyle gorunuyor ki
* Kele: Ayol
* Cıvır: Diri, genc
* Avel: Aptal
* Cibilliyet: Gecmiş
* Bici bici: Adana'ya ozgu, nişasta, gul suyu ve buzla yapılan bir tatlı
* Gadasını almak: Derdini, belasını almak
* Zumzuk: Yumruk Bu arada, Adana Demirsporlular hem yoğun eposta'ları hem de facebook'taki gruplarıyla Dilber Hala'nın takımlarının atkısını takmasını istiyorlar bir suredir! Neden olmasın? Ama bir adım daha ileri gitmişler. Bugun, Adana Demirspor'un macında, statta "Dilber Hala Adana Demirspor atkısı taksın!" diye pankart acacaklarmış! Hayatın kendisi kadar komik olmak mumkun değil ki... Dediğim gibi, bırakacağım bu mizah işlerini, dikiş dikeceğim!

Alıntıdır