Talebe Gore Pekmez Uretip, Malatya Ekonomisini Tatlandırıyor -MALATYA'DA Bir Pekmez Uretim Firması, Talebe Gore Urettiği Kayısı, Andız, Keci Boynuzu, Şeker Pancarı, Elma, Dut, Uzum Ve Hurma Pekmezini Yurt İci Ve Dışına Gonderiyor -URETİLEN Pekmezin Miktarı Arttıkca, Pekmezin Hammaddesi Olan Urunlerin Uretimi De Artmaya Başladı -FİRMA Sahibi Tahsin Oner: ''TURK Vatandaşların Yaşadığı Ulkelerde Tuketilen Pekmez, Avrupa Halkı Tarafından Da Tanınmaya Ve Tuketilmeye Başlandı''

19 Mayıs 2011 Perşembe 10:25

Malatya'da kurulan bir pekmez fabrikası, talebe gore hijyenik koşullarda urettiği urunlerini yurt icine ve dışına gondererek kent ekonomisini tatlandırıyor.

Dutpınar Petmez Uretim Firması, talebe gore urettiği kayısı, andız, keci boynuzu, şeker pancarı, elma, dut ve uzum pekmeziyle, pekmez uretimini ilkel koşullardan kurtararak, hijyenik ve modern bir tesiste dunya standartlarında uretim yapıyor.

Firma sahibi Tahsin Oner, AA muhabirine yaptığı acıklamada, 2005 yılında Malatya'ya bir yatırım yapmaya karar verdiklerini belirterek, yaptıkları on araştırmada pekmez sektorunde ciddi oranda bir acığın olduğunu gorduklerini kaydetti.

Dutpınar olarak 2005 yılında doğal pekmez ceşitlerini uretmeye başladıklarını ve kısa surede ulkenin dort bir tarafındaki pekmezle ilgili bircok marka firmanın urun tedarikcisi konumuna geldiklerini ifade eden Oner, firmaların talebine gore her ceşit pekmezi urettiklerini soyledi.

Firma olarak son teknoloji ile donatılmış modern bir tesiste uretim yaptıklarını dile getiren Oner, gunluk 12 ton pekmez urettiklerini kaydetti.

Oner, şunları anlattı:

''Dutpınar olarak, 20 bin metrekare alan uzerinde kurulu olan 4 bin metrekare alanda gunluk 12 ton pekmez uretiyoruz. Dut, uzum, keci boynuzu, hurma, şeker pancarı, kayısı, elma, andız gibi pekmez ceşitlerimizi talebe gore de ceşitlendiriyoruz. Bunu yaparken bolgenin ekonomisine de ciddi anlamda destek oluyoruz. 2010 yılında 900 ton civarında kuru dut alımı gercekleştirdik. Bu cok iyi bir rakam. Dolayısıyla bolgenin dut uretimi de arttı. Urun para ettiği icin şu anda dut bahceleri kurmak icin yeni calışmalar var. Bolgemizde pekmezlik uzum az. Uzumu, Adıyaman Golbaşı ve Mardin'den temin ediyoruz. Kendi ilimizde uzum uretimi yapmak icin Tarım İl Mudurluğumuz ile goruşmelerimiz var. Kalitesi biraz kucuk olan ihrac fazlası pekmezlik tum urunleri işleyerek tekrar ekonomiye kazandırıyoruz.''

Uretime başladıkları ilk yıllarda ISO kalite belgelerine sahip olduklarını dile getiren Oner, sektorel mevzuatları dikkate alarak, hijyen ve modern bir tesiste yuzde 100 doğal olarak uretim yaptıklarını soyledi.

-AVRUPA ULKELERİNDE PEKMEZ TUKETİMİ HER GECEN GUN ARTIYOR-

İhracatcı firmalar aracılığıyla urettikleri pekmezin Avrupa ulkelerine gonderildiğini belirten Oner, Avrupa ulkelerinde pekmez tuketiminin pek de fazla olmadığını soyledi.

Gun gectikce bu ulkelerde de tuketim miktarında artış gorulduğunu dile getiren Oner, ozellikle Turk kokenli vatandaşların yaşadığı bolgelerde tuketilen pekmezin Avrupa halkı tarafından da tanınmaya ve tuketilmeye başlandığını soyledi.

Oner, şuları kaydetti:

''Aslında pekmezin besin değerleri konusunda mutlaka tuketilmesi gerekliliği insanlarımıza anlatılması lazım. Pekmez cocukken hastalığımızın ilacı sayılırdı. Her pekmez ayrı ayrı besin ve mineral değerlere sahip. Uzum pekmezinin ihtiva ettiği demir kansızlık gibi bircok hastalığın şifası. Yine keci boynuzu pekmezi saymakla bitirilemeyecek kadar faydaları olduğu artık herkesce bilinmektedir. İhracat konusuna gelince şimdilik pekmezde ihracat rakamlarımız istediğimiz tonajda değil. Ancak ihracatımızı artırmak icin ciddi calışmalarımız var. Mesela Keci boynuzu meyvesinin cekirdeğini İspanya'ya ihrac ediyoruz. Bu urun kıvam artırıcı olarak dondurma sektorunde kullanılıyor. Turklerin yaşadığı Avrupa ulkelerindeki insanlarda pekmezi Turklerden gorerek tanımaya ve tuketmeye başlıyor. Pekmezin bu ulkelerde daha cok reklamı yapıldığı takdirde, ulke ekonomisine katkısı buyuk olacak.''

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı - www.aa.com.tr