Buyuklerimiz surekli dert yanar; "30-40 yıl once yediğimiz domates ve salatalığın lezzeti artık yok." diye.

11 Nisan 2011 Pazartesi 10:03


Haklılar; zira genetiği bozulmuş gıdalar ve kimyasal gubreler tat bırakmadı meyve sebzede. Ama uzulmeyin, ağzımızın tadı geri geliyor. Kimyasal gubrelere karşı savaş acan bir grup araştırmacı, 'doğal solucan gubresi'ni uretti. "Nanotim Tarımsal Araştırmalar Merkezi'nin (NATAM) uc yıl suren calışmalar sonucu piyasaya sunduğu "Nanonat solucan gubresi" urunlerde verimi iki katına cıkarıyor. NATAM Genel Muduru Hayrettin Altınors, karpuz, biber, domates gibi sebze ve meyvelerde 30-40 yıl onceki lezzetleri yakalayabildiklerini soyluyor. Solucan gubresi sayesinde urunlerdeki bircok hastalığın da onune gecilebiliyor.



Solucan gubresi deyince insanların tedirgin olmaması gerektiğini vurgulayan Altınors, "Solucanlar bizim fabrikanın işcisi." diyor ve şoyle devam ediyor: "Solucan, toprakta yoğun olarak bulunan, toprakla beslenen ama icindeki enzimleri de toprağa tekrar katıp mineral yapısını zenginleştiren bir hayvan. Solucan toprağı yiyor. Biz solucanın yediği o toprağı tekrar nano teknoloji teknikleriyle işliyoruz." Solucan gubresinin haftalık, gunluk hatta saatlik bir hızla urune etki ettiğini soyleyen Altınors, gubreyi Adana, Antalya, Denizli, Edremit ve Trakya'nın bircok koyunde denediklerini anlatıyor.



Gecmiş yıllarda kimyasal gubre kullanan Aydınlı ciftci Mustafa Gungordu, solucan gubresi hakkında memnuniyetini şoyle belirtiyor: "Bazı meyve ağaclarının kuru cıplak dalına uyguladım. Cok kısa surede cok fazla cicek acmıştı ve cicekler yere dokulmuyordu."





Haber Kaynağı: Zaman Gazetesi - www.zaman.com.tr
__________________