BirGun gazetesinden Timur Akkurt, tarımda dijitalleşmenin onemine dikkat cekerek, burada yapılacak bir seferberliğin, 20-30 yıldır yuzu gulmeyen koylu ve ciftci icin bir donuşum olacağını vurguladı. Akkurt, tarımda dijitalleşmenin sağlanması durumunda Turkiye'nin dunyaya onların bize sattığı teknolojiden cok daha fazla paraya gıda satabileceğini dile getirdi.
Tarımda dijitalleşme başlıklı yazısında, onemli bir konuyu gundeme taşıyan Timur Akkurt, Turkiye'nin global pazarda var olmak istiyorsa geride olmadığı bir alandan başlaması gerektiğini vurguladı.
Akkurt'un yazısında dikkat ceken satırbaşları şoyle:
TARIM VE HAYVANCILIKTA COK UYGUN BİR COĞRAFYAYA SAHİBİZ
Ulkemiz tarım ve hayvancılık icin gercekten cok uygun bir coğrafyaya sahip. Turkiye'nin neredeyse gormediğim yeri kalmadı. 1992'den beri gazeteciliğin bana verdiği en guzel avantaj bu oldu diyebilirim. Sadece gezmedim, insanlarımızla bol bol sohbet etme şansına da sahip oldum.
20 YILDIR CİFTCİNİN YUZU GULMUYOR
Derslerde oğretilenlerin cok doğru olduğunu gozlerimle gordum. Turkiye tam bir tarım ve hayvancılık ulkesi. Sanayi tabi ki cok onemli. Tek şartla tarım ve hayvancılık arazilerine, turizm merkezlerine kurulmadığı surece. Ulkemizde bu işin ayarı kacmış durumda. Bunun pek cok sebebi var. En buyuk etkenin devlet politikaları olduğu cok net. Bunu mevcut hukumet icin soylemiyorum. 20-30 seneden beri memleketimizin efendisi koylulerimizin, ciftcilerimizin yuzu guldurulmuyor. Gecen yıl yapılan bir araştırma son durumumuz hakkında bize fikir veriyor.
CİFTCİNİN YENİ TEKNOLOJİYE BAKIŞI
Gecen hafta katıldığım bir toplantı dijital tarım ile verimliliği artırarak ciftcimizin daha cok kazanmasını sağlamak icin başlatılan bir sosyal sorumluluk projesiyle ilgiliydi. Ozel ilgi alanıma giren bir konu Turkiye'de tarım ve hayvancılık. Hatta ekonomimizin kurtuluş formulunun de bu alanda olduğunu duşunuyorum.
'1000 Ciftci 1000 Bereket' başlığı altında başlatılan sorumluluk projesi kapsamında ciftcimizin yeni teknolojileri, finansal bilgileri, bilim insanlarıyla calışmasını incelemişler. Aile yapıları, psikolojileri, yeni neslin eğilimleri gibi detay konulara bakmışlar.
CİFTCİ EĞİTİMİ
Cok carpıcı ve genel durumumuzu gozler onune seren sonuclar cıkmış. Cukurova, Manisa ve Guney Marmara'da yaşayan 1100 ciftciye mısır ekimi yapmadan once eğitimler verilmiş. Dijital toprak analizi cihazı ile tarla analizleri yapılmış. Ziraat muhendisleri, ciftcilerimizi bilinclendirmek icin onları eğitmiş.
CİFTCİLER İCİN DİJİTAL PLATFORM KURULDU
Ne zaman, nasıl davranmalı gibi cok onemli bilgiler vererek topraklarından daha yuksek verim almaları icin gerekenleri anlatmış. Dijital bir platform kurulmuş, ciftciler bu platformu ister cep telefonlarından ister internet uzerinden girerek kullanmaları sağlanmış.
SONUCLAR HASAT ZAMANINDA ALINACAK
Şimdi tum bolgelerde ekimler tamamlanmış durumda, hasat zamanı sonuclar alınacak. Bakalım ne olacak, geleceğe yonelik olumlu adımlar, sonuclar cıkacak mı goreceğiz. Fırsat bulursam ben de hasat zamanı bolgeleri ziyaret etmeyi duşunuyorum. Gelişmeleri size gerek YouTube kanalımdan gerekse yazılarımı yazdığım mecralardan aktarmaya calışacağım.
Gelelim araştırma sonuclarına.
Başlıklar halinde durum ozeti yapmaya calışacağım. Araştırma sonuclarının tamamını teknosafari.com sitemize yukleyeceğim. İlgilenenler, merak edenler detaylı bir inceleme yapabilir.
Finans konusunda epey zayıf cıkmışız. Muhasebe yapmayı pek bilmiyoruz. Banka ya da kooperatif kredisi alıyoruz ama ne kadar faiz odeyeceğiz, iyi mi kotu mu bunun hesabını yapamıyoruz. Ciddi sorun.
Neredeyse Turkiye genelinde ziraat muhendisinden destek alma yarı yarıya. Toprağımızın durumu, verimliliği, hastalığı var mı? Nasıl tedavi ederiz? Bu konularda ya eskilerden oğrendiğimiz bilgiler ya da eş dost bilgisiyle iş yapmaya calışıyoruz.
MALİYETLERDE BUYUK SORUN
Gubreleme ve ilaclama yapacağımızda, teknik danışmanlık alma şeklimiz ve oranımız maalesef sorunların kaynaklarından biri olarak goze carpıyor. Kimseye danışmayanların oranı bir hayli yuksek, bir kısmı il/ilce tarım mudurluğune, buyuk bir kısmı da bolgesinde bulunan gubre, ilac satan bayiye danışıyor. Bu konuda aklıma hemen eczaneye derdini anlatarak ilac yazdırmaya calışan vatandaşlarımız geldi. Tarımda da benzer davranışlar gosterdiğimizi anlamış olduk.
Ciftciliği buyuk oranda biliyoruz. Tecrubemiz orada kendini gostermiş.
Yuksek maliyetler en buyuk sorun. Mazot, ilac, gubre, tohum, arac, gerec gibi maliyetler ciftcimizin belini bukmuş durumda.
Yeni nesil tarımla uğraşmak istemiyor. Geleneksel aile mesleğine devam şeklinde yapılan ciftcilik maalesef artık eskisi gibi rağbet gormuyor. Gencler bir an once şehre gitmek ve farklı işlerde calışmak istiyorlar.
Teknolojiyi kullanma oranı bir hayli duşuk ya da sınırlı alanlarda kullanılıyor. Yeni neslin şehre gitmesi, tarımla uğraşanların teknolojiden de uzaklaşmasına neden oluyor.
Akıllı telefon kullanım oranı yuksek. Hava durumunu takip etmek icin ve ağırlıklı olarak Facebook ve YouTube'a girdikleri gorulmuş.
CİFTCİNİN YUZDE 45'İ MUTLU DEĞİL
Gelelim sadede;
Ciftcilerimizin yuzde 45'i gercekten mutlu değil!
Yuzde 19'u mutlu mu değil mi karar veremiyor!
Yuzde 41'i ise gelecekten umutlu!
Bu oranlar duşundurucu.
Sonuc; Al sana seferberlik ilan edilecek cok onemli bir alan! Elektrikli yerli araba, yerli telefondan once cozmemiz gereken acil durum bu tarafta.
Teknolojide elbet gelişelim ama bizden 50 yıl ileride olan teknolojileri geliştirirken cok zamana ihtiyacımız var. Teknoloji alanında global pazarda var olmak istiyorsak geride olmadığımız bir alandan başlayabiliriz. Yazılım! Dunyanın en cok para kazanan en az yatırımla en buyuk faydayı sağlayabileceğimiz alan kod yazan, uygulama geliştiren gencler.
Bize ilk başta bu alanda uretebilecek gencler lazım. Bu alanda yuruduğumuzde donanıma da geceriz ne olacak. Gercek olan en onemli detayı unutmayalım! Dunya ac, dunya yemek yemek zorunda! Onlara gıda satalım. Ustelik onların bize sattığı teknolojiden cok daha fazla paraya gıda satabiliriz! Haydi seferberlik başlasın!
TARIMDANHABER
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Tarım ve Hayvancılık
- Tarımda dijitalleşme ciftcinin yuzunu guldur mu?