Sudan’da ordunun 30 yıllık Omer el Beşir iktidarına el koyması, Turkiye’nin bu ulkede 99 yıllığına kiraladığı 780 bin 500 hektar araziyi gundeme getirdi.

Sozcu gazetesinden Saygı Ozturk’un haberine gore,Turkiye’nin Sudan’da kiraladığı binlerce donum tarım arazisinin geleceği darbe ile birlikte tehlike altında.
CHP Tekirdağ Milletvekili ve Ziraat Yuksek Muhendisi Dr. İlhami Ozcan Aygun, Sudan'da yaşanan darbeden sonra 99 yıllığına kiralanan kiralanan 780 bin 500 hektarlık arazi ile “Yabancı topraklara bel bağlayarak milli tarım yapılamaz. Bakın darbe olur, anlaşmanız cop olur. Milli tarım milli topraklarda, milli ciftciye tam destek vererek gercekleşir” uyarısını yaptı.

AKP'nin tek başına iktidar olduğu 17 yıl boyunca stratejik ve planlı bir tarımsal kalkınma politikası yurutemediğini vurgulayan Aygun, şu tespitleri yaptı:

“AKP'li bakanlar, birbirine sahip cıkmayınca, ciftci ortada kaldı. Her bakan, bir oncekinin projesini rafa kaldırdı. Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Celik'in getirdiği ‘Milli Tarım Projesi', sonraki bakan Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından rafa kaldırıldı. Şimdi bu proje birkac makyajla yeniden ısıtılıyor. Eğitim gibi tarımı da yap-boz tahtasına cevirdiler. Strateji, vizyon, planlama ve liyakatten uzak bir anlayışla tarımsal kalkınma olamaz.”
CİFTCİLER TARIMI BIRAKTI
Aygun, 2002 yılında 2 milyon 588 bin olan ciftci sayısının yanlış politikalar nedeniyle 2 milyon 132 bin kişiye duştuğune işaret etti. Yarım milyon ciftcinin topraklarından gecinemediği icin uretimden cekildiğini kaydeden Aygun, girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle para kazanamaz hale gelen ureticinin topraklarını terk ederek “tuketiciye donuştuğunu” vurguladı.
Resmi verilere gore ciftci borcunun 2002 yılında 530 milyon lira iken 2018 yılı sonunda 101 milyar liraya fırladığına işaret eden Aygun, “Yani 16 yılda ciftci borcu 190.5 kat artmıştır. Ciftci kan ağlamakta, gecinemez haldedir” diye konuştu.
Yeni programda ciftcinin girdi maliyetlerini subvanse etmeye yonelik tek bir cumle gecmediğinin altını cizen Aygun, şu tespitleri yaptı:
“Ozellikle 2018 yılında dovizdeki zıplama nedeniyle mazot, gubre, yem, ilac ve tohum fiyatlarında fahiş artış meydana gelmiştir. Gubrenin kilogram fiyatı 2017'ye gore yuzde 112-130 artmıştır. Tarımsal sulama ile aydınlatma tarifelerine yuzde 70'i aşan zam yapılmıştır. Bakanlığın gubre fiyatlarında yaptığı yuzde 15 indirim ise devede kulak kaldığı icin ciftcinin uretimden kopuşu engellenememiştir. Mazot fiyatları gecen yıla gore yuzde 25-30 artmıştır. Devletin mazot desteği ise yağlı tohumların ekiminde yuzde 11.76 duzeyinde kalmıştır. Bu şartlarda ciftci uretim yapabilir mi? Uzulerek gordum ki yeni pakette ciftcinin girdi maliyetlerinin subvanse edilmesine yonelik tek bir cumle yok.”
İTHALATLA MİLLİ TARIM OLMAZ

CHP Tekirdağ Milletvekili ve Ziraat Yuksek Muhendisi Dr. İlhami Ozcan Aygun, tarımdaki cokuşun Turkiye icin cok dramatik olduğunu, sadece 2019'un ilk 2 ayında 113.5 milyon dolar canlı hayvan, 409 milyon dolar hububat ithal edildiğini acıkladı. Dolardaki artış nedeniyle ithalatın Turkiye butcesine maliyetinin arttığının altını cizen Aygun, “İthalatla milli tarım da, milli birlik de olmaz” dedi.
Aygun, yanlış politikalar sonucu, Arazi Bolunebilirlik Yasası ile ureticide miras problemleri yaşandığını kaydetti. Yaşlı mevsimsel ureticinin artık tuketici haline geldiğine işaret eden Aygun, “Yani ulkemizin her alanında olduğu gibi tarımda da tam bir tuketim donemine gectik. Uretenler adım adım tuketici haline donuşuyor. Her şeyi tuketerek var olamazsınız” eleştirisini yaptı.
TARIMDANHABER