Muğla’nın Marmaris ilcesine bağlı Osmaniye Mahallesi’nde yaşayan 74 yaşındaki Gulser Şahin, 54 yıldır katran yapıyor. Kurumuş andız dallarını tek tek topladıktan sonra zorlu bir calışmadan sonra urettiği katranı kilogramını 200 liradan satıyor.

Katran uretiminin zahmetli bir iş olduğunu belirten Şahin, "74 yaşındayım, 20 yaşımdan beri bu katranı yapıyorum. Andız ağaclarının kurularını keserek, tek tek topluyoruz. Daha sonra eve getiriyorum.”

“Evde kıymık kıymık kesiyorum. Tenekeye yerleştiriyorum, daha sonra bir 20 santim derinliğinde bir cukur kazıyorum. Cukurun icine kazan koyuyorum. Kazanın ustune tenekeyi kapatıyorum. Tenekeyi kapattıktan sonra, hava almasın diye camur ile etrafını sıvalıyorum. Sıvadıktan sonra ateşi yakıyorum.”

“Ateşi iki uc saat sondurmuyoruz. Ondan sonra soğumaya bırakıyorum. Katranı arıcılar kullanıyor. Hayvanlar rahatsız olduğu zaman hayvanlara veriliyor. Hayvanların yarasına ve diş diplerine suruluyor. Yarım kilosunu 100 liraya veriyoruz." dedi.

Koyde bu işi yapan tek kişi olan Şahin, yeni neslin işi oğrenmek istememesinde dertli. Oğrenmek isteyen herkese kapısının acık olduğunu belirten Şahin, şoyle konuştu: "Bu koyde bunu bir ben yapıyorum, eski nesiller gitti. Yenilerden pek oğrenen yok, pek zahmetli diye yapmak istemiyorlar. Ben yeni nesle oğretmek istiyorum, ama cok zor diye yapmak istemiyorlar".
İnternethaber