Turkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yonetim Kurulu Uyesi Arslan Soydan, Ordu’da ureticisine fındığın yanında ek gelir getiren cileğe talebin her gecen yıl arttığını belirterek, "Şu anda yıllık uretim bin tonu buldu. Hedefimiz bu rekolteyi daha da yukarılara cıkarmak." dedi

Soydan, Altınordu ilcesine bağlı Kayabaşı Mahallesi’nde ziyaret ettiği cilek ureticilerinden uretimle ilgili bilgi aldı.

Karadeniz’de son yıllarda cilek uretiminin artmasının sevindirici olduğunu dile getiren Soydan, cileğin kazandıran bir urun olduğunu, arazisi musait fındık ureticilerinin bir bolumunun bu meyvenin uretimine yoneldiğini soyledi.

Soydan, yurutulen projelerle cilek uretiminin Ordu’da arttığını ifade ederek, "Bugunlerde başlayan cilek hasadı kasım ve aralık ayına kadar suruyor. Bu yonuyle bakıldığı zaman cilek, ureticisine 7-8 ay boyunca gelir getiriyor." diye konuştu.

TALEP HER GECEN YIL ARTIYOR

Karadeniz’de ozellikle sahil ve orta kesimlerde cilek uretimi yapılabildiğini kaydeden Soydan, yorede uretilen cileğin aroma yonunden de tercih edildiğini vurguladı. Soydan, Karadeniz’de cilek uretimini onemsediklerini ifade ederek, "Ordu’da ureticisine fındığın yanında ek gelir getiren cileğe talep her gecen yıl artmaktadır.

Şu anda yıllık uretim bin tonu buldu. Hedefimiz bu rekolteyi daha da yukarılara cıkarmak." dedi. Bolgede uretilen cileğin pazar sorununun olmadığına dikkati ceken Soydan, uretilen cileğin tamamının ic pazarda tuketildiğini soyledi. Soydan, arazisi olanlara cilek uretimini onererek, cileğin fındığa gore zahmetsiz, hasadının da kolay olduğunu kaydetti.

AA