Pamuk Ureticisi Dertli

Gectiğimiz yıl verilen teşvik sonrası Manisa'da 20 yıl sonra pamuğa donen ureticiler dekar başına sadece 500 kilograma destek alacağını oğrenince kara kara duşunmeye başladı.

Gectiğimiz yıl verilen teşvik sonrası Manisa'da 20 yıl sonra pamuğa donen ureticiler dekar başına sadece 500 kilograma destek alacağını oğrenince kara kara duşunmeye başladı. Dekar başına 600-700 kilo pamuk alan ureticiler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye seslenerek sorunun cozulmesini istedi.

2018 yılı pamuk destekleme icmallerinin acıklanmasıyla birlikte dekar başına sadece 500 kilogram destek aldıklarını goren ureticiler 15 gun once ektikleri 2019 yılı pamukları icin şimdiden kara kara duşunmeye başladı. Ureticiler gectiğimiz senelerde dekar başına ne kadar verim alınırsa destekleme verildiğini ancak gecen seneki urun icin dekar başına 500 kilograma kadar destek alacaklarını acıklanan icmallerle oğrendiklerini ve ne yapacaklarını şaşırdıklarını soyledi. Ureticiler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye bu durumun duzeltilmesi cağrısında bulundu.

20 yıl sonra gectiğimiz sene tekrar pamuk ekmeye başlayan Manisa'nın Şehzadeler ilcesine bağlı Tilkisuleymaniye Mahallesindeki ureticiler dun acıklanan 2018 yılı prim destekleme icmalleriyle ne yapacaklarını şaşırdı. Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Huseyin Altındağ da pamuk ureticisini tarlasında ziyaret ederek yaşanan sıkıntının bir an once cozulmesi gerektiğini soyledi.

Cumhurbaşkanının acıklaması umutlandırdı

Pamuğun zorlu bir surecin ardından yetiştirildiğini kaydeden Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Huseyin Altındağ, "Yapılan emeğe, alınterine karşı, son zamanlarda bu primlerde az da olsa cok da olsa vatandaşın mağdur edilmemesi lazım. Eğer destekleme 500 kilogramdan baz alınacaksa bize direk desinler ki pamukta 400 lira dekar başına para veriyoruz. Biz de o zaman dekar hesabı yapalım. Alacağımız parayı bilelim. Uretici de bilsin. Şu anda 500 kilogramın ustunu verme, 500 kilogramın altına duştu mu o zaman kes. Bunun ustunde urun alan vatandaş neden mağdur olsun? Pamukta ikinci mahsulu ektik bu boya getirdik. İlk urunun primi yeni odeniyor. Cumhurbaşkanımız bir acıklama yaptı. Bayramdan once odemelerin olacağını soyledi. Bir an once bu odemeler de olursa vatandaşın tam da mahsulune para harcadığı zaman eline gecerse oldukca makbule gecer" dedi.

"500 kilogram sınırlaması mağdur etti"

Yeni icmaller cıkınca pamuk ureticisinin mağdur olduğunu kaydeden Altındağ, "500 kilogramı baz alarak bir prim odemesi soz konusu. Bu gecen senelerde 580, 600, 650 kilograma kadar prim alan arkadaşlar var. Bu sene 500 kilogramdan olunca buyuk bir tepki var ve her bir ureticinin de 15-20 ton gibi urunlerine prim alamama durumu var. Biz pamuğun bir an once uretilsin, uretim fazlalaşsın diye uğraşırken, bizim Manisa'da bu ikinci senemiz pamuk ekimi. Bir sene odendi, ertesi sene 500 kilogramda kesilmesi bir cezalandırma gibi olur. Dekarda 600-700 kilograma kadar pamuk alan ureticilerimiz var. Bunların gunahı ne? 500 kilogramdan 200 kilogram fark var ve buna prim alamıyor. Vatandaş bu primi alacağı icin pamuğu ekti. Bu haberleri de duyunca geldiler şimdi pamuk tarlalarında kara kara duşunuyorlar. Diyorlar ki "Bu seneye 400 kilograma inerse biz ne yapacağız." Yani bu işin bir garantisi yok. Gecen sene verilen prim bu sene kesiliyor. Buradan Sayın Cumhurbaşkanımıza, Tarım ve Orman Bakanımıza, Manisa milletvekillerimize sesleniyorum, bir an once bunun duzelmesi ki bu diğer illerde de aynı, bu sorunun cozulmesini istiyoruz" dedi.

Uretici endişeli

Tilkisuleymaniye ciftcilerinden 57 yaşındaki Rasim Uysal ise şunları soyledi:

"Ben 57 yaşındayım. 2000 yılına kadar hep pamuk ektik. 2000 yılından sonra bazı sebeplerden dolayı pamuktan vazgectik ve mısıra donduk ve bugunlere mısırla geldik. Gecen sene pamuk ektik bunu severek yapmak icin ektik. Gecen sene damlama sulama yaptık pamuklara, 600-650 kilogram pamuk aldık dekar başına. Şimdi primleri 500 kilograma duşurmuşler. 500 kilogramın uzeri yok. Biz neye gore hareket edeceğiz ve neye gore calışacağız? Biz verimi artırıp nasıl cok para kazanırız onun hesabını yapıyoruz. Bir suru masraf yapıyoruz. Damlaması, yapraktan beslemesi, kokten beslemesi. Bu sıkıntılarımızı duyurmamız lazım. Benim gecen seneki ciftci kayıt sistemine gore 103 dekar yer vardı yaptığım pamuk 67 ton. Benim 17 ton pamuk gitti. Nereye gitti tayyare cemiyetine gitti. Bunlar gercekten cok buyuk ağır şartlar. 17 ton pamuk demek benim icin buyuk bir kayıp. Ben niye calışıyorum 3 kuruş para kazanmak icin. Ben mısırı eker gecerim yoksa. Amac ne amac; mısırda topraklar yoruldu pamuğa donduk ama bu gidişle pamuk da olmaz. Bunları yetkililerin cok iyi duşunmesi lazım. Turk milleti, ciftcisi aslında cok cefakardır. Yarın bunu ekmezsek gidip ABD'den, Brezilya'dan, Mısır'dan getirirler. İhracatla gelen paralar da buralara geri gider getirirler pamukları. 500 kilogram sınırlaması olmaz. Biz gercekten de ciftciliği severek yapan insanlarız. Laf olsun diye bu işi yapmıyoruz. Bu bizim mesleğimiz. İnsanlar iyi şeylere layık. Benim koca yaz ne bir tatilim var ne de başka bir şeyim. Benim şartlarım guzel olsun ki ben de ayakta durayım. Boyle giderse bizim işlerimiz cok vahim. Sonraki yıllarda değil eğer bu prim cıkmış 500 kilogramdan icmal cıkmış, verirlerse tamam bu iş biter. İlerleyen yılları hic duşunmem pamuk ekmeyi dahi duşunmem. Kimse ekmez. Yapılacak iş değil. Bizim amacımız 3 kuruş daha fazla para kazanmak icin pamuğa donduk. Yoksa ekerim mısırı gecerim. Mısırın masrafı yok. Cumhurbaşkanımızın ve Tarım Bakanımızın bunları duyması lazım. İcmali gordum, Ramazan ayında orucluyum inanın tansiyonum duştu."

KAYNAK: http://www.tarimpusulasi.com/tarim/p...i-dertli/27116