Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, "Fındık uretimini orta vadede 1 milyon ton ortalamaya yukseltmeyi hedefliyoruz." dedi.

Ankara
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Fındık uretimini orta vadede 1 milyon ton ortalamaya yukseltmeyi hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşmak icin yeni fındık bahceleri, ozellikle bozulmuş orman alanlarına kurulacak." ifadesini kullandı.
Bakanlıktan yapılan yazılı acıklamaya gore Pakdemirli, ABD'nin Florida eyaletinde gercekleştirilen "38. Kuru Yemiş ve Kuru Meyveler Kongresi"ne katıldı.
Kongrenin acılışında konuşan Pakdemirli, Turkiye'nin, dunyada kabuklu yemiş ve kuru meyve uretimi ve pazarlamasında onemli payı olduğuna işaret ederek, "2018'deki tarımsal ihracatımız 17,7 milyar dolardı ve bu ihracatın 3 milyar doları, kabuklu yemiş, kuru meyve ve bunların mamullerinden elde edildi. Tarımsal uretim ve ticaret dikkate alındığında, Turkiye, dunyadaki lider ulkelerden biridir." değerlendirmesinde bulundu.
Turkiye'nin, fındıktan cevize, kayısıdan kiraza, incirden zeytine, tutunden caya kadar pek cok urunde uretici ve ihracatcı olduğunu aktaran Pakdemirli, şoyle devam etti:
"Ozellikle fındık, tum bu urunler arasında en buyuk paya sahip. Aslında Turkiye, dunyanın en buyuk fındık ureticisidir ve dunyadaki uretimin yuzde 70'ten fazlasını sağlamaktadır. 2018'de, bu urunun yuzde 85'i ihrac edildi ve 1,6 milyar dolarlık ihrac hasılatı elde edildi. Fındık ve urunlerini 100'den fazla ulkeye ihrac ediyoruz. En buyuk dilim Avrupa Birliği uye ulkeleri tarafından oluşturulmaktadır. Sektordeki liderlik pozisyonumuzu korumak icin uretkenliği ve kaliteyi artırma bağlamında stratejiler ve hedefler belirliyoruz. Bu cercevede gelecek yıllardaki birincil hedefimiz, fındık uretimini orta vadede 1 milyon ton ortalamaya yukseltmektir. Bu hedefe ulaşmak icin yeni fındık bahceleri, ozellikle bozulmuş orman alanlarına kurulacaktır. İkincil olarak, eski fındık bahcelerinin gencleştirilmesi sağlanacak, Ar-Ge calışmaları, yeni fındık turlerine ve katma değerli urunlerin uretimine odaklanılacaktır."
"Kuru uzumde dunya lideri"
Pakdemirli, kuru kayısı uretiminin 103 bin ton olduğunu ve bunun dunya uretiminin yuzde 63'une tekabul ettiğine de dikkati cekerek, bu durumun, ulkenin dunyadaki kuru kayısı uretiminin onemli bir kısmını elinde tuttuğu anlamına geldiğini bildirdi.
Turkiye'nin 280 bin tonluk kuru uzum uretimiyle dunya lideri konumunda bulunduğunu belirten Pakdemirli, 370 milyon dolar ile kuru uzum ihracatıyla da zirvede yer aldığını ifade etti.
Soz konusu urun ihracatındaki en buyuk payın yuzde 95'le cekirdeksiz sultani uzume ait olduğunu bildiren Pakdemirli, Antep fıstığı ticaretine ilişkin de şunları kaydetti:
"2018'de Antep fıstığı uretimimiz 240 bin tondu ancak uretimimiz sadece ic tuketimimizi karşılamaktadır. Cunku tum Antep fıstıkları baklava yapımında kullanılmaktadır. Bakanlık olarak, kabuklu kuru yemiş ve kuru meyve talebini sağlamak ve uluslararası standartlara gore uretimi surdurmek icin tum cabayı ortaya koyuyoruz."
Ote yandan 3 gun surecek kongrede, cok sayıda urun bazlı oturum yapılacak ve kuru yemiş ile kuru meyve sektorundeki son gelişmeler tum yonleriyle ele alınacak.
Kongreye, akademisyenler, iş insanları ve kamu kurumu temsilcileri başta olmak uzere 52 ulkeden toplam bin 278 kişi katılıyor. Kongrede Turkiye'den ise 140 katılımcı yer alıyor.
Anadolu Ajansı

Ankara
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Fındık uretimini orta vadede 1 milyon ton ortalamaya yukseltmeyi hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşmak icin yeni fındık bahceleri, ozellikle bozulmuş orman alanlarına kurulacak." ifadesini kullandı.
Bakanlıktan yapılan yazılı acıklamaya gore Pakdemirli, ABD'nin Florida eyaletinde gercekleştirilen "38. Kuru Yemiş ve Kuru Meyveler Kongresi"ne katıldı.
Kongrenin acılışında konuşan Pakdemirli, Turkiye'nin, dunyada kabuklu yemiş ve kuru meyve uretimi ve pazarlamasında onemli payı olduğuna işaret ederek, "2018'deki tarımsal ihracatımız 17,7 milyar dolardı ve bu ihracatın 3 milyar doları, kabuklu yemiş, kuru meyve ve bunların mamullerinden elde edildi. Tarımsal uretim ve ticaret dikkate alındığında, Turkiye, dunyadaki lider ulkelerden biridir." değerlendirmesinde bulundu.
Turkiye'nin, fındıktan cevize, kayısıdan kiraza, incirden zeytine, tutunden caya kadar pek cok urunde uretici ve ihracatcı olduğunu aktaran Pakdemirli, şoyle devam etti:
"Ozellikle fındık, tum bu urunler arasında en buyuk paya sahip. Aslında Turkiye, dunyanın en buyuk fındık ureticisidir ve dunyadaki uretimin yuzde 70'ten fazlasını sağlamaktadır. 2018'de, bu urunun yuzde 85'i ihrac edildi ve 1,6 milyar dolarlık ihrac hasılatı elde edildi. Fındık ve urunlerini 100'den fazla ulkeye ihrac ediyoruz. En buyuk dilim Avrupa Birliği uye ulkeleri tarafından oluşturulmaktadır. Sektordeki liderlik pozisyonumuzu korumak icin uretkenliği ve kaliteyi artırma bağlamında stratejiler ve hedefler belirliyoruz. Bu cercevede gelecek yıllardaki birincil hedefimiz, fındık uretimini orta vadede 1 milyon ton ortalamaya yukseltmektir. Bu hedefe ulaşmak icin yeni fındık bahceleri, ozellikle bozulmuş orman alanlarına kurulacaktır. İkincil olarak, eski fındık bahcelerinin gencleştirilmesi sağlanacak, Ar-Ge calışmaları, yeni fındık turlerine ve katma değerli urunlerin uretimine odaklanılacaktır."
"Kuru uzumde dunya lideri"
Pakdemirli, kuru kayısı uretiminin 103 bin ton olduğunu ve bunun dunya uretiminin yuzde 63'une tekabul ettiğine de dikkati cekerek, bu durumun, ulkenin dunyadaki kuru kayısı uretiminin onemli bir kısmını elinde tuttuğu anlamına geldiğini bildirdi.
Turkiye'nin 280 bin tonluk kuru uzum uretimiyle dunya lideri konumunda bulunduğunu belirten Pakdemirli, 370 milyon dolar ile kuru uzum ihracatıyla da zirvede yer aldığını ifade etti.
Soz konusu urun ihracatındaki en buyuk payın yuzde 95'le cekirdeksiz sultani uzume ait olduğunu bildiren Pakdemirli, Antep fıstığı ticaretine ilişkin de şunları kaydetti:
"2018'de Antep fıstığı uretimimiz 240 bin tondu ancak uretimimiz sadece ic tuketimimizi karşılamaktadır. Cunku tum Antep fıstıkları baklava yapımında kullanılmaktadır. Bakanlık olarak, kabuklu kuru yemiş ve kuru meyve talebini sağlamak ve uluslararası standartlara gore uretimi surdurmek icin tum cabayı ortaya koyuyoruz."
Ote yandan 3 gun surecek kongrede, cok sayıda urun bazlı oturum yapılacak ve kuru yemiş ile kuru meyve sektorundeki son gelişmeler tum yonleriyle ele alınacak.
Kongreye, akademisyenler, iş insanları ve kamu kurumu temsilcileri başta olmak uzere 52 ulkeden toplam bin 278 kişi katılıyor. Kongrede Turkiye'den ise 140 katılımcı yer alıyor.
Anadolu Ajansı
__________________