Tarım Bakanı ve Ticaret Bakanı'nın Irak temaslarıyla birlikte yumurta krizinin cozulmesinde somut bir adım atılmadı.
Tarım Bakanı ve Ticaret Bakanı'nın Irak temaslarıyla birlikte yumurta krizinin cozulmesinde somut bir adım atılmadı. Turk uretici Irak'a hala yumurta satamazken Konya Yumurta Ureticileri Birliği Başkanı İsmail Saracoğlu Irak'a yumurta ihracatı icin sağlık sertifikalarının iptal edildiğini soyledi.
Irak, aldığı kararla ulkesine gonderilen yumurtaya kısıtlama getirmiş, yaşanan bu gelişmenin ardından Turkiye'de yumurta fiyatları ucuzlamıştı. Artan maliyetler karşısında ezilen yumurta ureticisi, urununu ihrac edemediği icin ulke icinde uretim fazlası oluşmuş ve yumurtanın kolisi 5 liraya kadar duşmuştu.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Konya Yumurta Ureticileri Birliği Başkanı İsmail Saracoğlu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın Irak'la yaşanan yumurta ihracatı krizini goruşmek uzere Irak'a gideceğini belirtti. Dun itibariyle Irak'a ihracat icin gerekli sağlık sertifikasının iptal edildiğini de sozlerine ekleyen Saracoğlu, “Bugun Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli Konya'ya gelecek. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise Irak'la yaşanan yumurta ihracatı krizini goruşmek uzere Irak'a gidecek.
Şu ana kadar Turkiye'den herhangi bir ihracat yasağı yoktu ve kacak yollardan Irak'a yumurta gonderiliyordu. Bugun itibariyle Turkiye'den de Irak'a yumurta ihracatı icin gerekli sağlık sertifikası yasaklandı. Goruşmeler neticesinde yumurta ureticisinin nasıl bir yol izleyeceğine karar verilecek” şeklinde konuştu.
“PLANLI VE DENETLENEBİLİR URETİM ŞART”
Ulkemizde planlı ve denetlenebilir bir uretim modeli uygulanmadığı surece benzeri sorunların surekli yaşanacağını ifade eden Saracoğlu, “Uretim planlamasının olmadığı ulkelerde surekli sorunlar yaşanması gayet doğal. Eğer uretiminiz planlı değilse gecen sene 8 liradan sattığınız patatesi bir daha ki seneye cope atarsanız. Ulkemizde uretim ve tuketim modelinin bir şekilde yapılması lazım ama o da kimsenin umurunda değil. Devlet, birlikleri kurdu ama onlarında hicbir fonksiyonu yok. Biz yıllar once hukumete uretim planlamasını bize bırakın her şeyi yerinde kontrol altına alalım dedik ama bu soylemlerimize kimse kulak asmadı ve bugun bu sorunlarla karşılaşıyoruz” dedi.
tarımpusulası