Beykaya, kentte faaliyet gosteren kasap ve beyaz et satışı yapan iş yerlerini gezerek, satıcıları 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu hakkında bilgilendirdi.
Bu kanunun Turkiye icin cok onemli olduğunu ifade eden Beykaya, Avrupa Birliği ile muzakere goruşmelerinde ısrarla boyle bir yasanın Turkiye tarafından değerlendirilmesi gerektiğinin soylendiğini, bakanlıklarının da yaptığı girişimler sonucunda boyle bir kanunun yururluğe girmesini sağladığını soyledi.
Kanunun getirdiği ceşitli sorumluluklar ve yukumlulukler olduğunu anlatan Beykaya, şunları kaydetti:
'Bu yukumlulukler ve sorumlulukları doğru bir şekilde adım adım vatandaşın bilgisine sunmak, vatandaşı bilinclendirmek, bu konuda yukumluluklerini ve sorumluluklarını hatırlatma adına iki calışma yaptık. Ureticilerimizi bilgilendirmek amacıyla boyle bir denetim gercekleştirdik. Buna bir eğitim denetimi diyebiliriz. İkinci ayağında ise tuketicilere yonelik bir calışma yapacağız ve tuketicilerimizi bu konuda bilgilendireceğiz. Cunku gercekten gıdasız bir hayat duşunulemez. İnsanın varlığını surdurebilmesi icin mutlaka gıda alması lazım. Ama gıdanın sağlıklı ve guvenli olması cok onemli. Bu da bir dizi uygulamanın yururluğe girmesi ve somut adımların atılmasına bağlı.'
Beykaya, bakanlığın verdiği yetki ve kanunlar olcusunde yaptıkları denetimlerle gıda yasasının uygulanmasını sağlayacaklarını ifade ederek, cezai mueyyidelerin bu yasayla birlikte arttığını soyledi.
Devletin insan sağlığına onem verdiğinin altını cizen Beykaya, şunları kaydetti:
'Eğer bir kasap bir hayvanı mezbahada değil de kendisi kesmeye kalkarsa 5 bin lira ceza gorecek. Yine kesim yerleri veteriner sağlık raporsuz, menşesiz, ozellikle hayvan pasaportsuz kesim yaparsa 10 bin lira ceza verilecek. 2010 Aralık ayında yururluğe giren Veteriner Hizmetleri, Bitkİ Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile acıkta kıyma, tavuk urunu satışı yapanlara 10 bin lira gibi bir ceza soz konusu olacak. Amac aslında insanlara ceza vermek değil. Ama ne yazık ki işi ciddi yapanla, yapmayanı ayırt etme adına boyle bir mueyyide yukumluluğu getirmek cabasıyla oluşturulmuş bir kanuni duzenleme.'
Yaptıkları bu calışmayla vatandaşı ve ureticiyi buna hazırlamak istediklerini ifade eden Beykaya, acıkta kıyma ve tavuk satışı yapılmasına da kesinlikle izin vermeyeceklerini kaydetti.
Tavuk satışı yapan iş yeri sahibi İsmet Onar, denetimlerin yapılmasından memnun kaldıklarını, ancak acıkta satış yapma konusunda bazı zorluklar yaşayacaklarını belirterek, vatandaşların aldıkları urunun hazırlatılmasını kendilerinden istediklerini soyledi.
SİVAS (Anadolu Ajansı)
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Tarım ve Hayvancılık
- Acıkta Kıyma Satana 10 Bin Lira Ceza [TVHT]