Duanın şartları olduğu gibi, kemÂle ulaşması icin de adabı vardır. Bu adaptan bazıları:

1) Dua Etmeden Once, Allah’a Sen Etmek ve Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem’e SalÂt Etmek

Fudale bin Ubeyd (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:

“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

‘Sizden biri dua edeceği vakit Rabbine hamd ve sena ile başlasın! Sonra Nebi’ye salÂt etsin! Sonra dilediği şeyi istesin’ buyurdu.”

Tirmizi 3708

2) Duada Israrlı Olmak ve Aceleciliği Bırakmak

Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:

“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

‘Sizden biri acele edip de dua ettim bana icabet olunmadı demediği muddetce o kimseye icabet olunur’ buyurdu.”

Tirmizi 3609, İbni Mace 3853

3) Ailenin, Malın ve Canın Aleyhinde Dua Etmekten Sakınmak

Duadan fayda sağlanması ve zararın def edilmesi kast olunur. Aile, mal ve canın aleyhinde yapılan duanın gerisinde hicbir maslahat yoktur. Aksine bu, dua eden kimse icin sırf zarardır. Kişi ailesinin, evladının, malının ve canının bozulmasından veya onlara zararın ulaşmasından ne umar? Bundan dolayı Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şoyle buyuruyor:

“Nefisleriniz aleyhine dua etmeyin! Cocuklarınız aleyhine dua etmeyin! Mallarınız aleyhine dua etmeyin!..”

Ebu Davud 1532

4) Dua Ederken Elleri Kaldırmak

Ebu Musa el-Eş’ari (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:

“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) dua etti ve ellerini kaldırdı. Hatta koltuk altlarının beyazını gordum.”

Buhari 6323

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şoyle buyuruyor:

“Rabbimiz Tebareke ve TeÂl cok hayÂlıdır ve cok comerttir. Kulu O’na ellerini kaldırdığı vakit onu bomboş olarak geri cevirmekten hay eder.”

Ebu Davud 1488, İbni Mace 3865

5) Buyuk veya Kucuk Butun İsteklerimizi Allah-u TeÂlÂ’dan İstememiz Gerekir

İnsanların coğu bundan gafildir. Onları sadece buyuk işlerde ve şiddetli belalarda Allah’a sığınıp, O’ndan istediklerini gorursun. Bunun dışındaki şeylerde ise Allah’tan bir şey istemezler. Bu hatadır, Muslumana yakışan buyuk veya kucuk butun isteklerini Allah’a arz etmesidir.