YEHUVE MUHAMMEDİYEDE MEZKUR OLAN ŞEYTANIN YEDİ SUALİNE SEYYİD MUHAMMED NURUL ARABİ HAZRETLERİ TARAFINDAN YAZİLAN ACAİBİ İRFANDIR:
(Elhamdulillahi vesselatu vesselÂmu alimen ati cemi el kelimat Muhammed ve alihi ve sahbihi el cennete vel bade.)
Yazıcızade Muhammed efendi "Kaddesallahu sırrahu Muhammediye" isimli kitabında melaike aleyhisselÂm hazretine şeytan yedi sual eyledi . Melaike aleyhim esselÂm dahi vehmi bi emre leyhlunnasi şerifince Hak TeÂla emri olmayınca amel etmezler Şeytana cevap vermediler. Melaike aleyhim esselÂm hazretine cevap telğin eyledi ki; yedi suale cevapdır ki.
İtiraz tarikiyle FAİLDEN SUAL EDEN KAFİRDİR deyu buyurdu. LÂkin İnsanı KÂmil halife olup şeytanın her sualine cevap verir. Zira halife mustehlif gibidir. Hukmu hakkıyeye mutelli olur. Belki hikmetle mutasarrıf olur.
SUALİ EVVEL (1)
Olupdur sualim ana, malumdu hod cumle halim bilirdi işlerimi fitne idi. Yaratmaktan beni hikmet ne idi.
Bu suale olan cevap; Ey şeytan ve hilyei ulada sualinden fehmolundu ki arif değilsin. Evvela şeri yaratmaktan hikmet ne idi. Bu arif kelÂmı değildir. Tecelliyet zat ve sıfatiye ve esmaiye ve efaliye olan boyle sual lisana getirmez, aynı şirktir.
Ey şeytan sana muşriklere lÂyık cevaplar veririm. Evvela şerri yaratmaktan hikmet budur ki cun sizi fitne bildi.
(el cerrai min celi el amali)
Desise ile beni ademi izlal edersin. Desise ile değirmen eşeği gibi girdiğin yerden cıkarsın. Bir şeye nail olamazsın. Zira mumine masiyeti tezyin edersin. Hasene işleri veya haram itikat ederek işler. Bu cumlede mafizer ve affeder.
Amma eşkiya şekavet ve tezyin etmekte gazabı ilÂhi anlara şiddet oldukta ukabıyle zail olur gazap rızaye munkalip olur. Seniyen dai olan guruhdur. Dahi el hayir olan enbiya aleyhim esselÂm ve verese olan murşidi kÂmiller ve ulemai din olanlar ve muminler emri bir maruf edenlerdir. Ve daha şer olan şeytan desisesi ile;
HATİPLER, papazlar, hahamlar, meyhaneci ve sair isyana davet edenlerin ser firazısın. Seni Hak TeÂla yarattığında kullarına buyuk nasihat vardır. Ey kullarım şeytan ehvaline tefekkur edin. Cin ser firazı iken şerre davet ettiklerinin ser firazı oldu. ANDAN cahil ibade hali budur. Eğer arif kÂmil olaydı melaike gibi olurdu. Arif olmayınca bir şeye menfaat etmez. Cahil ve kafir billÂh şeytan hali şahittir.
SUALİ SANİ (2)
İkinci budur ettim. Cunki telif banane dil ad buyurdu etdi teklif cun yok taattan hata ve ziyan ne hikmet ki teklif etti anı. Şeytan der cok taat ederdim ve cok taat etmekte zarar ziyan yok. Taat ulfet ederken ADEME teklif etmekten hikmet nedir.
Cun emirsiz taat ihtiyaridir. Emrile izdirarıdır, emrile taat tam vardır. Mesela bir kul ihtimali vardır, emre gore ihtimali kalmaz. Yerde ihtiyari olan taatda zillet tam yoktur. Emrile olanda zillet tam vardır. İbadet tam zillet tamdır. Ve bir de amirin tarafından memuriyetle emre sevgili olur, mazhar emre olduğu icin. Ey şeytan cahil billÂh ibadetin şirktir. Emre imtisal etmekte taat budur.
SUALİ SALİS (3)
Ucuncu budur ettim. Cunki taat buyurdu ADEM. İtaat mahaza ne issi bana andan, nedir hikmet anı deyin işitem.
El cevap, ey cahil şeytan, itaÂt eylediğin mucerretlerle, dilediğin gibi hayaletde yaptığın ilah mechule taptığın ayni şirktir.
Arifi billÂh olmadığından ilÂhi mutlakı tanıyamazsın. Hak TeÂla'yı kıble edup itaÂt eder isen şirkten beri olursun. Hakkın emrini terk edup bildiğin gibi işlemek cehlin nihayetidir.
SUALİ RÂBİİ (4)
Budur dorduncu kim dedim. Ucuduke senden gayre etmezem sucudi, ne sucum var bu sozde. Etti lÂnet cevap edin nedir bu işte hikmet.
El hasıl sual şeytan ihsan ilÂhi ile gayrullaha secde etmediğin nimet ademe secde etmeği terk etmekde ne sucum vardır.
El cevap, Ey şeytan necehle Allahu TeÂla'ya secde edersen beyan ile iki ilah mutlaka secde ederim der isen imtina etmezsin. Emreylediğin kıble olan adem, ademden imtina etmezsin. Zira ilah mutlaka secde eden kıble, kıblei olması zarar vermez. Belki emri ilÂhiyeye inkıyad olur.
Ey şeytan dava-i cehl ile sen her anda şirke ilka edersin. Cehlinden oturu dava edersin. Bahusus Adem AleyhisselÂm halifedir. Suret Adem, siret mertebe-i uluhiyeti cemdir. Bundan Hak TeÂla melaikeye kıble eyledi. Ey şeytan, zannettiğin ademe secde etmek, gayre secde etmek değildir. Gayre secde etmek Hak TeÂla bu fasl şıy ile emreder.
Hak'ka secde ederim, gayre secde etmem davanla azim sucun vardır. KIBLESİZ secde etmek VAHİM VE HAYALDİR. Hak'ka değildir. Kıble demek Hakkın emriyle tayin oluna. EY CAHİL kafir tahminle iş bitmez.
SUALİ HAMİS (5)
Beşinci beni kovdu kapıdan nedir NADİ de gir ve kapu eğer ben girmesem cıkmazdı adem, nedir hikmet bu işten kovdu ve hazretten dahi surdu, lanet eyledi, yine tekrar cennete kodu ademi izlal ettim. Cennetten ihrac ettim eğer girmesem idi adem cennetten cıkmazdı. Hikmet nedir.
El cevap. Ey şeytan evvel dedin bizi cennete kodu, koymağı Hak'ka isnad ettin. Sonra eğer girmesem adem cıkmaz idi Hak'ka isnad etmedin. Ey şeytan hikmet budur ademin cennetden İNDİĞİ tenasul icindur. Cennette tanasul olmazmı der isen olur, lÂkin zurriyetde kalırlar idi. Beyan budur ki Hak TeÂla ademi eyledi de melaike ana secde eylediklerinden sonra zurriyeti rakik ve seğir gibidir. Ahdi misakı hitabına muhatap olmalarına istidat verdi. Vadei numunede DORT SAF oldular.
BİRİNCİ SAF Enbiya AleyhimusselÂm İKİNCİ SAF Evliy Kaddesallahu sırrahum UCUNCU SAF Ehli imÂn ğeferallahum DORDUNCU SAF Eşkıya kafelehum
Beş kuvve enhum fezahir el hitab (Elestu bi rabbikum ela veliye-i men safel enbiya-i fe cab safel enbiyai el evliyÂi yekuluhum ve zurel hitab bisaf el muminin men saf ela evliy fihab saffel muminin kullehum bel velem şemi saffelaşkıyai hitabi elestu lekum icabu et takliden bi kulihim, bi kavlihim, belÂssemi eteşşi tezurune fil mavallidel maden vel nebat vel hayvan nuzzile ademi minel cennete ve kulli minen nebatul hayvan ve kanet zurriyete metna selbunin ucun)
Adem Cennetden yere indi vel ey şeytan ihrac etmedin, ihrac eden Allahu TeÂla alÂt edup ve seni desise olmayı ademe tovbe telkin eyledi. Vesvesen ademe olmak mucerret ademe ve evladına tovbe talim edup izlalin muzmehil ummeti icundur. Velhasıl ADEM aleyhisselÂmın cenetten cıktığı ukubat icin değildir. Zurriyet ve tenasul icindir. Ve şeytanın cennete girmesi tenim icin değildir. Belki Hak TeÂla anı ulfet edup vesvesesiyle Adem ve Havva aleyhimusselÂma buğday ağacından yeyup anlardan zelle sadır olup tovbe talim olsunlar. Zurriyetleri dahi tovbe etsinler. Şeytan desise olup kurduğu izlal ve hiyle ile olupdur.
SUALİ SADİS (6)
Budur altıncı nedir hikmet benimle adem ederdi husumet. Ne icun oğlanlarına etti tesellut, nedir hikmet. Cahil sual ne hikmetdir. Benimle adem hasım olup zurriyetine ben musallat kılındım.
El cevap: ey şeytan seni Hak TeÂla celÂl mazharı kıldı. Yani celÂl, sureti şeytaniye ile icra eder. CelÂlin ğayeti cemÂli munkalib olduğu icun şeytan sureti ile sadır olan kufur ve masi imÂn ve taata munkalip olur. Mukaddem murur eylediği gibi, ya tovbe ile veya masiyet akabinde taat amel eylediği vakit haram itikat eder. Bunlarda marifet olur. Hatta kafir uruğunda meretebe cinan ve huri ve gılman kendisine zahir olur. İman davet ederler gelir isen. BİZ SENİNİZ deyu teklif ederler. VE HALETİ NUZU'da bu turlu cok kufur imÂn gelirler. Ey şeytan adem zurriyetine nefin zararından yektir. (sebeket rahmeti al gazabi) varit oldu. Bunun icun seni ademe musallat edip hasım eyledi.
SUALİ SABİİ (7)
Yedinci budur. İsterem hayatı, nicin verdi omru sebatı, mahazaki kıle beni ihlak, cihan olurdu şerrimden benim pak.
El cevap: Ey şeytan sana omru sebat verdiğine hikmet, eyyami vakt malumdur ki , dabbetul arzı. Yani ciraza İsa AleyhisselÂmdan sonra bahri gozumden bir cezireden uruc eder. Seni ey şeytan antakiyada Musa AleyhisselÂm asasıyla katleder. Ol vakte kadar şeytanda tesir kalmaz. Şeytanın işi olan izlal vesvese kalmaz. Zira Resûlullah AleyhisselÂm Ademden kıyamete kadar şeytan hiyle izlalından ummetlerine nasihat edup tehzir ederlerdi, zira şeytan sureti celÂldir. Ve adem suretidir. Yani hem celÂl, hem cemÂl, cem ederler. Bunun icun celÂl sureti olan şeytan teslut eyledi. Ve cemÂl sureti olan melaikeyi ADEME haze kıldı. Ve enbiya-i el yovum malum amellerini tehriz eylemediği bundan malum oldu ki şeytanın bakisi ademin dunyada muddeti kadardır.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Şeytanin Yedİ Sualİne Cevap