Prof. Dr. Zekai Şen: "Zemzem cekildikce coğalıyor. Tabiri caiz ise, kuyu derya gibi. Ne kadar cekiyorsak, kuyu o kadar su veriyor"

Zemzem Araştırmaları ve Geliştirmeleri Enstitusu Başkanı Prof. Dr. Zekai Şen, Zemzemin su cekildikce bitmediğini belirterek, "Zemzem catlaklarla besleniyor. Tabiri caizse kuyu derya gibi. Ne kadar cekiyorsak kuyu o kadar su veriyor" dedi.

- Zemzem suyunun diğer sulardan ne farkı var?

- Kalite olarak Arap Yarımadası'nda bulunan sulardan cok farklı bir su... Zemzem, birtakım yağışlardan olağanustu beslenen sudur. Yağışlara bağlı olarak tarih boyunca zaman zaman Zemzem kuyusunun kalitesi değişmiştir. Bazı yıllar bayağı tuzlu olmuştur, bazı yıllar da daha da tatlı olmuştur. Hatta cok eski devirlerde, Peygamber Efendimiz zamanından sonra cok kurak yılların olduğu bir surede Zemzem suyunun tuzluluğu artmış, Zemzem suyuna hurma veya Taif'ten getirilen uzum kurusu ile karıştırıldıktan sonra insanlara verilmiştir. Bu, suyun kalitesi biraz daha icime uygun olsun diye yapılmıştır.

- Zemzem suyundan neden farklı bir tad alınıyor?

- Zemzem suyunu 20 sene once ictiğimde daha başka bir tadı vardı. Zamanla Zemzem suyunun tadında değişmeler oluyor. Acaba sular mı karıştırılıyor diye duşunmeye başladım. Fakat daha sonra tarihî kayıtları gordum. Osmanlı donemi ve 1937 tarihlerinde tahliller yapılmış, renkli tahliller 1953 yılından sonra yapılmış. O gunlere baktığım zaman Zemzem suyunun kalitesi değişiyor. Yağışlara ve kuraklıklara gore durmadan değişiyor. Kimi zaman daha tuzlu oluyor, kimi zaman daha tatlıca olmakta. Belki eskiden hacca giden kişiler bu farkı gormuyor. Şimdi ulaşım cok kolay olduğu icin insanlar yılda iki defa umreye gidebiliyor ve Zemzemin tadının farkını kıyaslayabiliyor. Değişiklik gorunce de "Zemzeme bir şeyler karıştırılıyor" gibi duşunuluyor. Ben biliyorum ki hicbir şey karıştırılmıyor. Tabii su olmasının yanı sıra surekli kullanılan su. Surekli kullanılan su olunca da ne kadar cekerseniz o kadar civardaki Zemzem haznesini besleyen yerlerden değişik kalitedeki sular biraraya gelerek Zemzem kuyusundaki kaliteyi teşkil ediyor ve zamanla değişebiliyor.

- Zemzem suyunun ne gibi faydaları var?

- Peygamber Efendimiz (sav)'in soylemiş olduğu bir soz var: Zemzem suyunu hangi niyetle icersen, o niyetin ve arzun yerine gelir. Bu suyun manevî tarafı var. Zemzem suyu ne kadar tuzlu bile olsa, insanlar kutsal bir su olduğu icin suyu icmeye devam edecekler.

- Zemzem kuyusunun bulunduğu alan kuraklık bir alan mı?

- Tarihe bakacak olursanız, hic kuş konmaz, kervan gecmez bir yer. Arap Yarımadası'nın batı kıyısı jeolojik tabirle puskuruk ve volkanik kutlelerden ortaya cıkmış ve sadece yer altı suyu vadilerde bulunmakta. Ama doğu tarafına gittiğimizde similasyon tabakası olduğu icin butun kayalarda yeraltı suyu vardır. Arabistan Yarımadası'na baktığımızda bu kadar col ve kurak yerde, bu kadar miktarı fazla ve kalitesi de icime uygun su 4 bin sene once Hz. İbrahim (as) zamanından beri biliniyor. Bundan oncesi bilinmiyor.

- Zemzem kuyusu nasıl?

- Zemzem kuyusu, dunyadaki en eski kuyu diyebiliriz. Kuyunun jeolojik ozellikleri bakımından da bir ayrıcalığı var. Debisi 37 metre kadar fakat aşağıdaki alanın 17 metresinde tamamen pompa bulunuyor. Geri kalan kısım 13 metre oluyor, bu bolum Vadi-yi İbrahim denilen kutsal kaya icinde... Zemzem kuyusunun şekli bile diğer dunyadaki kuyulardan cok farklı. Dunyadaki kuyular silindirik şeklindedir, ama Zemzem kuyusu kendisine oz kesik huni gibi şekli vardır. Bu kuyudan yapılan su modellerine cok tesir ediyor.

- Zemzem suyunun kaynağı nerede?

- Yapılan değişik araştırmalara gore, Zemzem suyunun bulunduğu yer, tamamen kumsal bir vadi icerisinde, buna Vadi-yi İbrahim deniliyor. Bu vadide birtakım catlaklar bulunuyor ve bu catlakların cok uzakta olan bolgelerle irtibatı var. Orneğin Taif'teki yağan yağışların buna etkisi olduğu gorulmuş.

Zemzem kuyusunun bulunduğu Vadi-yi İbrahim, KÂbe'nin icinde bulunan cok kucuk bir vadidir. Sadece bu vadiyi duşunmemek lazım. Bu vadinin hacmini hesap ettim, Zemzem suyunun miktarı o kadar az değil, değişik yerlerden catlaklar aracılığıyla beslenmeler var.

- Bu su nasıl korunuyor?

- Zemzem kuyusunun ust, alt, sağ ve solunda sayıları 25-30'u bulan gozlem kuleleri var. Sadece Zemzem kuyusundan numuneler alınarak tahlil edilmiyor. Ayrıca 120 kuyudan numuneler alınıyor ve tahlil ediliyor. Suyun nasıl gittiğini ekranlardan bile gormek mumkun. Zemzem kuyusuna gelmeden once tedbir almak mumkun.

- Zemzem suyunun kaynağını bulma imkanı var mı?

- Kaynağını bulsak ne olur? Bunu da sorgulamak lazım. Ama Zemzem kuyusundan yapılan birtakım bilimsel calışmalara gore cok yeterli bir su. Her sene iki milyon hacı geliyor. 4 milyon hacı da gelse yeter, 5 milyon hacı gelse de yeter. Cunku icmek icin kullanılıyor. Su cekildikce bitmiyor, su seviyesinin duşmesi az oluyor, catlaklar besleniyor.

- Zemzem suyu bitmiyor mu?

- Su deyince değişik şeyleri duşunuyoruz. İcme, kullanma ve sulama suları gibi. Zemzem sadece icme ile kullanılan bir su. Bir kimse gunde kac litre su icebilir? Zemzem sadece icme icin kullanılıyor. Hicbir sıkıntı yok. Tabiri caizse, kuyu derya gibi. Ne kadar cekiyorsak kuyu o kadar su veriyor.

- Arabistan'da yaşayan kişilerin Zemzem suyunu almasına yonelik bir sınırlama var mı?

- Sınırı yok. Zemzem suyu istendiği zaman bidonlarla olmak kaydıyla elde edebilir. Birtakım sebiller yapılmıştır. Bu sebillere giderseniz, bidonunuzu doldurursunuz veya gayri resmi olarak yardımcı olan birtakım taşıyıcılar vardır. 2-3 riyal verildikten sonra size bidonunuzu taşır.

- Zemzem adı altında normal su satılıyor mu?

- İstanbul'da bile Zemzem suyunun satıldığı şaiyaları Arabistan'a kadar geldi. Halbuki Zemzem suyunun satılması Suud Hukumeti tarafından tamamen yasaklandı. Kutsal olduğu icin satılmaz. Zemzem suyunun kalitesi alınan numunelerle her hafta yakından, zaman zaman bazı gunler takip edilmektedir. Cidde Havaalanı'nda cok kontrollu bir şekilde satılıyor. O da turistik olarak ve cok sınırlı miktarlarda. Bana gore oradan alınabilir.

- Arabistan Yarımadası, geleceğin petrolu olan su rezervlerinde de zengin yataklara sahip mi?

- Dunyada yeraltı su kaynakları ve rezervlerinin haritalarına baktığınız zaman, Arabistan Yarımadası'nda su kaynakları Turkiye'den cok daha zengin. Turkiye 12 milyar metrekup kadar yıllık yer altı suyu kullanıldığı soyleniyor. Arabistan Yarımadası'nın altında yuzmilyarlarca metre kup su var. Yarımadanın doğu tarafı deniz altı... Miktar bakımından Arabistan su sıkıntısı cekmez diye duşunuluyor, ama kaliteye geldiğimiz takdirde o collerin derinliklerinde deniz gibi olan suların kalitesi tuzlu.

Arabistan'da denizden su arıtma tahliye tesisleri cok var. Denizden su arıtarak kullanma ihtiyaclarını gideriyorlar. Hatta Mekke'deki evlerde bile kullanılan suların hepsi yeraltı sularından gelir. Mekke'ye komşu vadiler vardır. Bu sular yetmediği takdirde, denizden arıtma tesisleri ile su Mekke'ye gelmektir. Yıllarca Arabistan'da bulundum, bir gun bir saniye suyun kesildiğini gormedim.

- Zemzeme yonelik yapılan calışmaların acıklanması Suud-i Arabistan Hukumeti tarafından yasaklandı. Bu yasak neden?

- Ben şuna şoyle cevap vereyim. Turkiye'nin uluslararası su problemleri var, ama bir gizlilik var. Bu gizliliğin olması da lazım. Turkiye'nin su kaynaklarının selameti acısından herkese soylenemez. Turkiye'nin olduğuna gore Suudi Arabistan'ın neden olmasın? İngiltere ve Amerika'nın olduğuna gore Arabistan'ın neden olmasın? Zemzem suyu dunyanın her koşesine gidiyor. Dunyada Zemzem suyu gibi meşhur su yok. Bana bir tane su soyleyin de dunyanın her tarafına gitsin? Hamidiye mi gidiyor? Hicbir su Zemzem gibi dunyanın her tarafına gitsin. Japonya'da, Cin'de'de, Kutuplar'da de gelen hacılar bu suyu goturuyor.
KAYNAK:akradyo.net